6 usein kysyttyä kysymystä limsoista
Voiko limsasta tulla riippuvaiseksi? Aiheuttaako se syöpää? Lue, mitä virvoitusjuomien terveyshaitoista tiedetään.
Voiko limsasta tulla riippuvaiseksi? Aiheuttaako se syöpää? Lue, mitä virvoitusjuomien terveyshaitoista tiedetään.
Vaikka limsa maistuu hyvältä, elimistön kannalta siitä ei juuri ole hyvää sanaa sanottavana. Limsassa on runsaasti sokeria mutta ei lainkaan vitamiineja ja kivennäisaineita eli se on täynnä ”tyhjiä kaloreita” kuten makeiset ja alkoholi.
LUE MYÖS: KUNTO PLUS Ruokavalio – 35 vähäkalorista reseptiä
Miten haitallisia virvoitusjuomat ovat terveydelle?
EI. Ei ole tieteellisiä todisteita, että virvoitusjuomat tai kevytjuomat aiheuttaisivat syöpää. Ranskalaisessa, sataatuhatta henkilöä koskeneessa tutkimuksessa vuonna 2022 havaittiin ensi kertaa yhteys syövän ja runsaasti keinomakeutusaineita sisältävän ruokavalion välillä.
Tulos ei ole varma ja sitä selittänee se, että monet ylipainoiset käyttävät runsaasti kevytjuomia. Tiedetäänhän, että ylipaino altistaa muun muassa suolisto- ja rintasyöville. Toisaalta sokerilimsat voivat myös olla epäsuora syövän syy, jos niiden takia päätyy lihomaan.
KYLLÄ. Sekä tavalliset virvoitusjuomat että kevytjuomat sisältävät kiillettä kuluttavia happoja ja altistavat hampaat happovaurioille.
Reikiintymisen kannalta kevytjuomat ovat parempi vaihtoehto kuin sokerilimsat ja -mehut, koska sokeri on pahin reikiintymisen aiheuttaja.
Lue myös: 7 syytä vähentää sokerin saantia
Kaikki alle 5,5:n pH-arvon juomat syövyttävät hampaiden kiillettä.
EI fysiologisessa mielessä. Ei ole voitu todistaa, että virvoitusjuomissa olisi mitään, mikä tekisi riippuvaiseksi samaan tapaan kuin tupakka tai huumeet.
Jos herää keskellä yötä ja himoitsee virvoitusjuomaa, se liittyy enemmän tapoihin ja tottumuksiin kuin riippuvuuteen.
ON JA EI Karkeissa on enemmän sokeria ja energiaa kuin limsassa. 100 grammassa makeisia on noin 350 kcal, mutta 100 grammassa sokerilimsaa on noin 40 kcal.
Limsaa voi kuitenkin juoda paljon enemmän tulematta kylläiseksi.
Aikuisen naisen maksimisuositus sokerinsaannille on noin 22 palaa sokeria päivässä.
Nesteenä nautittu sokeri ei pidä pitkään kylläisenä. Sokeria ja energiaa on siten mahdollista nauttia paljon enemmän lyhyessä ajassa juomalla kuin syömällä”— Ravitsemusasiantuntija ja neuvoja J. Matthiessen
KYLLÄ. Limsat ja muut hiilihappopitoiset juomat kuten energiajuomat ja kivennäisvedet voivat tuottaa ilmaa vatsaan ja suolistoon. Olo voi siitä syystä tuntua turvonneelta ja vatsa kireältä, ja vatsakramppejakin siitä voi koitua.
Lue myös: NÄIN helpotat vatsan turvotusta
EHKÄ. Yleisen teorian mukaan makeutusaineet saavat elimistön kuvittelemaan, että se saa sokeria, ja lisäävät siten makeanhimoa. Tutkimuksissa on löydetty sekä tätä puoltavia todisteita että päinvastaista näyttäviä todisteita.
Lue myös: Kaksi makeutusaineista ei ehkä olekaan niin vaarattomia kuin on luultu
Ei ole siis olemassa luotettavia todisteita siitä, että keinomakeutusaineet lisäisivät ruokahalua tai makeanhimoa. Neuvoja Jeppe Mathiessen ei silti sulje mahdollisuutta täysin poiskaan:
”Makeutusaineiden tiedetään olevan maultaan voimakkaampia kuin sokeri, joten jotkut kevytjuomien juojat saattavat tottua entistä makeampaan makuun ja kaivata siksi yhä lisää makeaa.”