Tuplaa painonpudotus yksinkertaisella ruokavaliomuutoksella
Tuore tutkimus osoittaa, että painonpudotus on yllättävän helppoa, kun välttää tietyn tyyppisiä elintarvikkeita.
Tuore tutkimus osoittaa, että painonpudotus on yllättävän helppoa, kun välttää tietyn tyyppisiä elintarvikkeita.
Tuplaa painonpudotus ja vältä ruokahimotukset – vain yhdellä yksinkertaisella ruokavaliomuutoksella.
Kuulostaa melkeinpä liian hyvältä ollakseen totta, mutta tähän tulokseen päädyttiin Lontoon University Collegessa tehdyssä tutkimuksessa, joka julkaistiin äskettäin Nature-aikakauslehdessä.
Mikä tämä ihmekonsti sitten oikein on? Kaikessa yksinkertaisuudessaan: Syö enemmän kotiruokaa.
Lue myös: Terveellistä ja maukasta arkiruokaa KUNTO PLUSsan ruokalistojen avulla
Tutkimuksessa osallistujat jaettiin kahteen ryhmään. Toinen ryhmä noudatti ensin kahdeksan viikon ajan ruokavaliota, johon sisältyi runsaasti ultraprosessoituja elintarvikkeita. Tämän jälkeen he söivät neljän viikon ajan tavalliseen tapaansa ja vaihtoivat sitten jälkeen ruokavalioon, joka sisälsi runsaasti itse tehtyjä ruokia ja vain vähän prosessoituja elintarvikkeita.
Toinen ryhmä noudatti vastaavasti ensin vähemmän prosessoitua ruokavaliota ja sitten tauon jälkeen runsaasti prosessoituja tuotteita sisältänyttä ruokavaliota. Tutkimuksen aikana osallistujille toimitettiin kaikki ateriat kotiovelle, ja heillä oli kaikissa vaiheissa ruokaa tarjolla runsain mitoin, yli varsinaisen kaloritarpeensa.
Lue myös: Mitä eroa on prosessoidulla ja ultraprosessoidulla ruoalla?
Vähemmän prosessoituja elintarvikkeita sisältäneen tutkimusjakson aikana osallistujat söivät esimerkiksi aamiaiseksi tuorepuuroa ja päivälliseksi kotitekoista spagetti bolognesea.
Ultraprosessoitua ruokaa sisältäneeseen ruokavalioon kuului puolestaan esimerkiksi proteiinipatukoita ja valmislasagnea. Energiapitoisuudeltaan ja ravintosisällöltään ateriat olivat jokseenkin vastaavat molemmissa ryhmissä.
Tutkimuksen päätyttyä tulokset olivat selvät: Vähemmän prosessoitua ruokaa syöneessä ryhmässä osallistujien paino putosi enemmän – keskimäärin 2 prosenttia kehon painosta. Ultraprosessoitua ruokaa sisältäneellä jaksolla osallistujien paino putosi 1 prosentin, vaikka molemmissa ryhmissä ruokaa oli tarjolla yhtä paljon ja sitä sai syödä haluamansa verran.
Osallistujat eivät vain laihtuneet enemmän syömällä vähemmän prosessoituja elintarvikkeita.
Ultrajalostettuja elintarvikkeita vältettäessä painonpudotus koostui nimittäin pääasiassa rasvasta ja nesteestä – ei lihasmassasta. Samalla osallistujat kokivat suuremmasta painonpudotuksesta huolimatta vähemmän mielitekoja, ja heidän oli myös helpompi vastustaa niitä.
Molemmilla jaksoilla ruokavaliot olivat sinänsä terveellisiä ja tasapainoisia, ja niistä saatiin suositusten mukaisesti esimerkiksi proteiinia, kuitua ja vitamiineja. Jokin viittaa siis siihen, että painonpudotuksen kannalta myös ruoan jalostusasteella ja valmistustavoilla on suuri merkitys – ei vain sen sisältämillä ravintoaineilla.
Lue myös: Popcorn – onko se terveellistä?