KUNTO PLUS kokeilee: vähähiilihdyraattinen dieetti

Jos olet valmis karsimaan ruokavaliosta höttöhiilarit ja sokerit ja vaihtamaan tilalle täyttävää proteiinia ja kevyitä kasviksia, vähähiilihydraattinen dieetti voi olla juuri sinun juttusi. Lue, miten vähähiilihydraattinen dieetti sujui koehenkilöltamme Mariannelta.

Mariannen kokemuksia vähähiilihydraattisesta dieetistä

VALITSE, MITÄ SYÖT VÄHÄHIILIHYDRAATTISELLA DIEETILLÄ Mariannen piti lisätä kasvisten syöntiä ja vähentää sokeria ja tärkkelystä.

© Thomas Dahl

Näin paino putoaa vähähiilihydraattisella dieetillä

Vähähiilihydraattinen dieetti sopii laihduttajalle, joka haluaa pudottaa painoa nälkää kärsimättä ja saavuttaa tuloksia nopeasti.

Lue lisää vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta ja katso vinkit sen noudattamiseen.

Dieetin perusperiaatteet

  • Vältä tai vähennä hiilihydraatteja, kuten leipää, pastaa, makeisia ja leivonnaisia.

  • Vältä alkoholia ja runsasenergiaisia juomia.

  • Liiku 30 minuuttia päivässä.

Katso koehenkilömme Mariannen tulokset täältä ja lue hänen kokemuksistaan täältä.

Vähähiilihydraattisen dieetin plussat ja miinukset

Plussat

  • Vähähiilihydraattisella dieetillä laihtuu aluksi reippaasti, mikä motivoi useimpia ja voi myös tehdä dieetin jatkamisen helpommaksi.

  • Vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa lautaselle valitaan melko runsaasti proteiinia, ja koska proteiini pitää hiilareita paremmin kylläisenä, tällä ruokavaliolla ollessaan ei ole läheskään niin nälkäinen kuin muissa dieeteissä.

  • Kun välttää makeita herkkuja jonkin aikaa, saa koko makeanhimon tainnutettua ja verensokerikin pysyy vakaana. Monet ilahtuvat myös turvotusten vähenemisestä ja virkeydestä, jota sokerin välttäminen lisää.

Miinukset

  • Proteiini ei ole mikään taikatemppu, joka saa rasvan katoamaan. Jos syö liikaa proteiinia, paino ei välttämättä putoa, sillä se proteiinin lähteissä on usein myös paljon energiaa.

  • Jos ruokavalion koostaa väärin, vaarana voi olla tärkeiden ravintoaineiden puute tai liiallinen eläinrasvan ja proteiinin saanti esimerkiksi lihaleikkeleistä, joiden epäillään aiheuttavan syöpiä ja elintapasairauksia.

  • Kun jotkin ruoka-aineet kielletään – tässä tapauksessa hiilihydraatit – kielto saattaa aiheuttaa ylivoimaisen halun saada juuri sitä kiellettyä.

Jos kiinnostuit vähähiilihydraattisesta ruokavaliosta, lue lisää täältä!

Marianne testasi vähähiilihydraattista dieettiä – miten se sujui ja tuliko tulosta?

Marianne testasi vähähiilihydraattista dieettiä

Reidet ovat 5 cm hoikemmat kuin aikaisemmin ja ne ovat nyt täyttä lihasta toisin kuin ennen.

© Thomas Dahl

Koehenkilömme Marianne

Marianne, 34, on mainostoimittaja, asuu yksin ja on omien sanojensa mukaan surkea kokki. Hän ei tiedä ruuanlaitosta paljoakaan, ei koskaan suunnittele ruokailuja eteenpäin ja valitsee useimmiten jotain helposti ostettavaa ja valmistettavaa, kuten juotavaa jogurttia, patukoita tai pastaa ja pestoa, jonka hän huuhtoo alas virvoitusjuomalla – ja viikonloppuisin saattaa nauttia drinkin tai pari. Marianne haluaisi laihtua vähintään viisi kiloa, mutta ei tiedä, miten hän saisi painonpudotuksen rivakasti alkuun.

Vähähiilihydraattinen dieetti käytännössä

Haastoimme Mariannen noudattamaan vähähiilihydraattista ruokavaliota. Sellaisia ovat mm. Dukan-dieetti, LCHF tai Atkinsin dieetti. Yhteistä niille kaikille on, että niillä vältetään tai vähennetään ruokavaliosta kaikenlaisia hiilihydraatteja kuten viljatuotteita, pastaa, limsaa, hedelmiä, riisiä, perunoita ja leivonnaisia. Jos haluat kokeilla vastaavaa painonpudotusmenetelmää kuin Marianne, suosittelemme, että vähennät hiilareita, mutta et hylkää niitä kokonaan. Näin voit syödä kasviksia, pähkinöitä, marjoja ja hedelmiä, joista saat elimistön tarvitsemia kuituja, antioksidantteja ja vitamiineja.

Mariannea neuvottiin myös välttämään alkoholijuomia ja muita energiapitoisia juomia ja liikkumaan vähintään puoli tuntia päivässä. Mitään rajoituksia ruuan määrään ja ruokailuaikoihin ei kuitenkaan asetettu.

Jos haluat vähentää hiilareiden saantia terveellisesti, katso vinkit vähähiilihydraattisen ruokavalion noudattamiseentäältä.

Mariannen tulokset

Ikä: 34 v

Pituus: 176 cm

Painonpudotus koostui pääosin rasvasta, ja Mariannen painoindeksi onkin jo lähes normaalipainon tasolla.

Mariannen mitat ennen dieettiä ja sen jälkeen.
Testiviikkojen aikana karisi näin paljon rasvaa.

Marianne pudotti 4,7 kg puhdasta rasvaa painostaan.

© Thomas Dahl

Mariannen vinkit

Pidä tavoite kirkkaana

Painonhallinta saattaa välillä tuntua ikävältä, mutta pidä mielessä, että tavoitteesi on hyväksi sinulle itsellesi.

Valmistaudu hyvin

Sääntöjen noudattamisesta tulee helppoa, kun pidät kotona keittiön kaapissa valmiina kaalia, kalaa ja maitotuotteita.

Jos kiinnostuit vähähiilihydraattisesta dieetistä, katso täältä lisää vinkkejä ruokavalion keventämiseen hiilihydraatteja karsimalla.

Mariannen kokemukset vähähiilihydraattisesta dieetistä

Tuliko dieetin aikana yllätyksiä?

Se oli helpompaa kuin luulin. On ihan käsittämätöntä miten nopeasti muutoksia tulee ja miten nopeasti uuteen voi tottua. Ennen rakastin ja ahmin mietimättä kaikenlaista makeaa ihan vain tavan vuoksi. Nyt minusta onkin tullut se, joka osaa sanoa "ei kiitos". Jopa ruokaostoksille lähtiessäni suuntaan ensi töikseni vihannesosastolle ja mietin vain mitä sieltä ostaisin!

Millaisia haasteita kohtasit?

Selkeän ohjelman puuttumisen vuoksi minun oli välillä vaikea tietää, mitä söisin. Yhtenä päivänä ehdin esimerkiksi syödä kahdeksan juustosuikeroa ennen kuin minulle selvisi, etteivät ne ole sallittuja. Vetäydyin myös välillä omaan rauhaani, kun mielialani kärsi siitä, että jouduin kieltäytymään asioista. Vähitellen onneksi huomasin, että voin tavata kavereita ihan yhtä hyvin salaatin kuin hampurilaisenkin merkeissä.

Haluaisitko jatkaa jotain oppimaasi tapaa?

Minä olen oppinut, että osaan sittenkin laittaa ruokaa ihan itse. Olen tullut niin paljon paremmaksi keittiössä, että olen jopa harkinnut, että voisin kutsua ihmisiä kotiini syömään itse laittamaani ruokaa noutoruuan sijaan!

LUE MYÖS: Ateriankorvikkeet – apua painonhallintaan vai ei?

Näin siinä kävi

8 viikon kuluttua

Marianne on laihtunut 1 kilon lisää

”Olen todella iloinen, etten ole lihonut uudelleen, mutta haluan kyllä vielä hoikistua lisää. Kokeilu osoitti minulle, etten voi syödä kaikkea, mitä mieli tekee. Pyrinkin siksi jatkamaan vähähiilihydraattisia periaatteita ja välttämään sokeria ja leivonnaisia. En enää syö karkkia joka päivä! Olen kiinnittänyt entistä enemmän huomiota myös liikuntaan. Voi olla, etten innostu treenaamaan säännöllisesti, mutta olen oppinut käskemään itseni kävelylle, sillä se vaikuttaa sekä painooni että mielialaani.”

Haaste jatkossa:

Jos lisäät hiilihydraattien, etenkin leivän, pastan, hedelmien ja sokerin määrää, mutta et vähennä proteiinin määrää, karkaavat energialukemat pian hallinnasta ja paino alkaa uudelleen nousta.

Strategia:

Tärkeintä vähähiilihydraattisessa ruokavaliossa on hylätä tyhjät kalorit eli turhat makeiset, makeat juomat ja leivonnaiset. Pidä siis kiinni tästä jatkossakin. Selvitä esimerkiksi kalorilaskurin avulla paljonko hedelmiä, leipää tai pastaa voit syödä, kun poistat ruokavaliostasi hiukan rasvaa joko vaihtamalla vähärasvaisiin tai vähentämällä rasvan määrää.

Jos haluat vauhdittaa rasvanpolttoa ruokavalion avulla, ketogeeninen dieetti saattaa olla toimiva strategia. Lue, mistä siinä on kyse.