Ateriankorvikkeet – apua painonhallintaan vai ei?

Monet erilaiset ateriankorvikkeet mainostavat auttavansa ihmisiä laihtumaan tehokkaasti. Mutta ovatko ateriankorvikkeet todellisuudessa fiksu tapa karistaa ylimääräiset kilot vai ovatko ne vain epäterveellistä ja toimimatonta huuhaata? Etsimme vastaukset kysytyimpiin kysymyksiin.

Nainen juo ateriankorvikepirtelöä

ATERIANKORVIKKEET Voivatko ateriankorvikkeet todella auttaa laihtumaan? Kävimme läpi olennaisimmat seikat.

© iStock

Laihduttajalla ei ole vaikeuksia löytää laihdutuskuuria tai -tuotetta, joka lupaa kilojen karisevan ennätysajassa ja vieläpä helposti. Hieman vaikeampaa on kuitenkin löytää tuote, joka tekee sen minkä lupaa ja jota voi käyttää ilman pelkoa haitallisista terveysvaikutuksista.

Jos olet merkittävästi tai vaikeasti ylipainoinen eikä laihtuminen onnistu terveellisen ruokavalion ja liikunnan avulla, ateriankorvikkeet voivat olla oiva apu.

Mutta mitä ateriankorvikkeilla oikeastaan tarkoitetaan ja miten ne toimivat? Ja voiko ateriankorvikkeilla korvata terveellisen ruokavalion ja saada kaikki tarpeelliset ravintoaineet ja kylläisen olon? Katso alta vastaukset yleisimpiin ateriankorvikkeita koskeviin kysymyksiin.

Ateriankorvikkeet – kysymyksiä ja vastauksia

Mitä ateriankorvikkeet ovat?

Ateriankorvikkeiden käytöllä tähdätään laihtumiseen vähäisemmän energiansaannin kautta, ja siksi periaate on sama kuin muissakin laihdutuskuureissa: saada syömällä vähemmän energiaa kuin mitä elimistö kuluttaa päivän aikana.

Ateriankorvikkeet ovat erityisesti laihduttamiseen kehitettyjä tuotteita. Ne ovat yleensä jauhemuodossa, jolloin ne sekoitetaan veteen niin, että tuloksena on pirtelöä tai keittoa.

Ateriankorvauspirtelö

ATERIANKORVAUSJUOMA Resepti on yksinkertainen: sekoita jauhe veteen, mielellään erityiseen pirtelömukiin eli shakeriin, jota voi ravistaa tehokkaasti, ja juoma on valmista nautittavaksi.

© iStock

Ateriankorvikkeet voivat olla hyvä ratkaisu niille, jotka kärsivät merkittävästä tai vaikeasta ylipainosta ja joiden on vaikea laihtua terveellisen ruokavalion ja liikunnan avulla.

Ateriankorvikkeita koskevat samat lait ja säädökset kuin muitakin elintarvikkeita, joten siinä mielessä niitä voi nauttia turvallisin mielin. Tuotteet sisältävät siis mainostamansa ravintoaineet, eivätkä valmistajat ainakaan Euroopassa saa muutenkaan tehdä epärealistisia lupauksia tuotteen kyvystä auttaa laihtumaan.

Elintarvikeviranomaiset ovat asettaneet tiukkoja vaatimuksia ateriankorvaustuotteiden valmistajille. Niiden on esimerkiksi sisällettävä tietty määrä vitamiineja, kivennäisaineita ja muita ravintoaineita, eivätkä valmistajat saa luvata käyttäjille kuuta taivaalta.

Lisäksi ateriankorvikkeiden tehokkuutta on selvitetty lukuisissa tutkimuksissa, ja johtopäätös on selvä: Ateriankorvikkeet todella toimivat, ja ne ovat tehokkain keino laihtua.

Millainen on ateriankorvikkeiden ravintosisältö?

Ateriankorvaustuotteissa on usein tavalliseen ruokaan verrattuna kaksinkertaisesti proteiinia ja vähemmän rasvaa ja hiilihydraattia.

Onko ateriankorvikkeista apua laihtumisessa?

Laihtumisen ei pitäisi teoriassa olla erityisen vaikeaa: täytyy vain syödä vähemmän kuin kuluttaa. Energiansaannin pienentyessä elimistö alkaa panna kampoihin ja tiedottaa kiivaasti aivoille nälästä. Mahalaukun, ohutsuolen, haiman ja elimistön rasvavarastojen erittämät hormonit viestittävät ruokahalusta aivoille. Nälkä ei asu niinkään vatsassa kuin aivoissa.

Aivot tulkitsevat jokaisen kulutetun rasvagramman merkkinä nälänhädästä ja lisäävät joka laihdutusyrityksellä ruokahalua ja vähentävät liikuntahalukkuutta kallisarvoisen energian säästämiseksi.

Laihduttaminen vaatii kiveäkin kovempaa tahdonvoimaa, ja siksi laihtuminen syömistä vähentämällä ja liikuntaa lisäämällä on niin vaikeaa.

Puolet laihduttajista heittää yritykset sikseen kolmen kuukauden jälkeen, puolen vuoden jälkeen enää kolmannes jaksaa jatkaa.

Tässä kuvaan astuvat ateriankorvikkeet ja ruokavalionkorvikkeet, joilla onnistuminen on todennäköisempää.

Lue lisää laihduttamisesta täältä

Ateriankorvikkeiksi kutsutaan veteen sekoitettavia juoma- ja keittojauheita, jotka sisältävät kaikkia tarvittavia ravintoaineita, mutta merkittävästi vähemmän energiaa kuin tavallinen ruoka.

Ruokavalionkorvikkeilla tarkoitetaan tuotepaketteja, joissa päivän kaikki ateriat korvataan tietyllä määrällä ateriankorviketuotteita, joiden yhteenlaskettu energiamäärä jää noin kolmannekseen päivän perusaineenvaihdunnan tarvitsemasta energiasta.

Mikä on ENE-ruokavalio?

ENE-ruokavalio tunnetaan myös sen englanninkielisellä nimellä VLCD (very low calorie diet), ja sen avullalaihtuminen on todella nopeaa. Tämä ruokavalio on erittäin niukkaenergiainen.

Vaikka elimistön perustarpeista ENE-ruokavaliossa huolehditaankin, sen sisältämä energiamäärä on niin pieni, että tätä ruokavaliota saa noudattaa vain kolme viikkoa ilman terveydenhuollon asiantuntijan valvontaa, eikä tuotteita suositella lainkaan raskaana oleville, imettäville, lapsille eikä vanhuksille.

Vaikean ja sairaalloisen lihavuuden hoidossa ENE-ruokavalionkorvikkeilla saa lääkärin valvonnassa laihduttaa yhtäjaksoisesti enintään 16 viikkoa.

Mitä eroa on Nutrilettilla ja Cambridge-ohjelmalla?

Nutrilett

  • Nutrilett on perustettu 1989.
  • Tuotteet ovat veteen sekoitettavia, eri makuisia pirtelö-, keitto- ja smoothiejauheita sekä erilaisia välipaloja.
  • Erittäin niukasti energiaa sisältävällä jaksolla nautitaan 5 tai 6 (miehet) annospussia ateriankorvikejauhetta veteen sekoitettuna, yhteensä 830 kcal, eikä mitään muuta.
  • Nutrilettiä saa marketeista, apteekeista ja netistä.

Cambridge-ohjelma

  • Kehitetty 1960-luvulla.
  • Cambridge Detox on kuukauden pituinen laihdutuskuuri, johon sisältyy 5 valmennustapaamista ja Cambride-valmentajan suosituksen mukaiset neljän viikon ateriankorvikkeet, yhteensä 84 tuotetta.
  • Cambridgen taso-ohjelma koostuu kuudesta eri tasosta, joista viisi ensimmäistä ovat laihduttavia. Kuudes taso keskittyy painonhallintaan. Energiaa eri tasoilla saadaan 600–1200 kcal/vrk.
Erimakuisia ateriankorvikkeita

ERIMAKUISIA ATERIANKORVIKKEITA Aivan kuten proteiinijauheita, myös ateriankorvikejauheita saa eri makuisina, joten voit halutessasi vaihdella makua. Eri tuoteperheissä pirtelöitä on usein esimerkiksi mansikan, vaniljan, suklaan ja kahvin makuisina.

Miten pitkään ateriankorvikkeita käytetään?

Ateriankorvikkeilla laihdutettaessa saadaan niin vähän energiaa, ettei kukaan jaksa syödä niitä loputtomiin.

Erittäin niukasti energiaa sisältävää VLCD-jaksoa voi noudattaa korkeintaan kolme viikkoa ilman lääkärin valvontaa. Tuotteet eivät myöskään sovi raskaana oleville, imettäville, lapsille eikä vanhuksille.

Onko ateriankorvikkeiden käytöstä tehty tutkimuksia?

On, ja niissä on selvinnyt, että jo viidestä kymmeneen prosentin laihtumisella voidaan estää lihavuudelle tyypillisten sairauksien puhkeamista ja keventää monen jo syntyneen sairauden hoitotarvetta.

Tanskalaisen VLCD-ruokavalionkorvikekuuritutkimuksen osallistujat laihtuivat keskimäärin 14 kiloa neljän kuukauden mittaisen testijakson aikana.

Ehkä odottamattomin tulos oli se, että peräti 91 prosenttia kokeen osanottajista sinnitteli koko neljän kuukauden mittaisen kokeen aikana ensin VLCD-ruokavaliolla 500 kcal päiväannoksilla ja lopussa 1200 kcal annoksilla, joihin kuului jo hiukan muutakin ruokaa kuin juoma- ja keittojauheita.

Miksi ateriankorvikkeilla laihtuu tehokkaammin kuin muilla menetelmillä?

Selitys sille, että ihmiset jaksavat nauttia pelkkiä ateriankorvausjuomia, voi olla se, että kilot lähtevät erittäin niukkaenergiaisilla ruokavalionkorvikkeilla todella nopeasti, mikä motivoi lihavia henkilöitä paremmin kuin puolen kilon huomaamaton viikkovauhti, mitä yleensä suositellaan terveellisenä laihduttamisvauhtina.

Lisäksi ruokavalionkorvausjuomien käyttö on todella yksinkertaista. Viisi annospussillista vuorokaudessa, siinä kaikki.

Ei tulkinnanvaraa, ei laskemista eikä punnitsemista eikä outoja tai harvinaisia ruoka-aineita, joiden hankkiminen voi olla hankalaa.

Miten ateriankorvikkeet toimivat?

Kun ruokavalionkorvikkeita aletaan käyttää, elimistö kuluttaa ensin hiilihydraattivarastoja ja lihasten proteiinia, ja kestää aikansa ennen kuin rasvavarastojen hyödyntäminen käynnistyy, kun elimistö hyväksyy, että nälänhätä on tässä ja nyt, eikä siihen auta enää valmistautua säästämällä rasvavarastoja.

Pitkäkestoisen ravinnonpuutteen aikana elimistön kulutus on noin 300 kcal säästöliekillä.

LUE MYÖS: Mitä hyötyä proteiinijauheesta on?

Lasi vesihanan alla

ATERIANKORVIKKEIDEN KÄYTTÖ EDELLYTTÄÄ VEDENJUONTIA Vaikka annokset sekoitetaan veteen, niissä on niin paljon kuitua kylläisyyttä antamassa, että aterioiden lisäksi on juotava ainakin 2,5 l vettä ummetuksen välttämiseksi.

© iStock

Mitä haasteita ateriankorvikkeiden käytössä on?

Ateriankorvikkeiden käyttämisessä on myös omat haasteensa.

Ateriat käyvät kovin yksitoikkoisiksi, ja sosiaalinen elämä kärsii, sillä erilaisiin tilaisuuksiin osallistuminen on hankalaa, kun ei voi syödä eikä juoda samaa kuin kaikki muut.

Ateriankorvikkeilla ei myöskään opi terveellisiä ruokailutottumuksia. Kun kestoltaan rajallinen ateriankorvikekuuri loppuu, riski palata takaisin vanhoihin epäterveellisiin ravintotottumuksiin on suuri, koska kuurilla ei ole oppinut uutta tapaa syödä.

Siirtymävaihetta helpottamaan ateriankorvikkeissa on myös välipalatuotteita, kuten patukoita ja smoothieita, joilla on tarkoitus korvata jatkossa jokin tai joitakin päivän aterioista.

Nämä vähäkaloriset välipalatuotteet eivät kuitenkaan poista sitä, että saavutettujen tulosten pitämiseksi on opeteltava pysyvästi uusi elämäntapa, mikäli haluaa tulosten kestävän, aivan samoin kuin jos olisi laihduttanut millä tahansa muulla menetelmällä.

Ateriankorvikepatukka

ATERIANKORVIKEKUURIN JÄLKEEN voi olla hankala vaihtaa takaisin normaaliin terveelliseen ruokavalioon. Siksi ateriankorvikkeita on saatavilla esimerkiksi patukka- ja smoothiemuodossa, jotta osan päivän aterioista voi edelleen korvata ateriankorvaustuotteilla ja helpottaa näin siirtymää.

© iStock

Palaavatko kilot takaisin ateriankorvikekuurin jälkeen?

Kun laihdutuskuuri päättyy ja aletaan syödä normaalia ruokaa, kiloja tulee tavallisesti takaisin 2–5.

Koska ateriankorvikkeilla laihtuu yleensä paljon enemmän kuin muilla menetelmillä, läheskään kaikki kilot eivät palaa takaisin VLCD-kuurin päätyttyä.

Saanko todella ateriankorvikkeesta kaikki tarvittavat ravintoaineet?

Kauppa- ja teollisuusministeriön päätöksen mukaan VLCD- eli ENED-ruokavalionkorvikkeista tulee saada riittävästi kaikkia päivän aikana tarvittavia välttämättömiä ravintoaineita, ja se on mainittava pakkauksessa.

Voiko ateriankorvikkeen käytöllä olla laksatiivisia vaikutuksia?

Voi. Pakkaukseen on merkittävä, että tuotteella saattaa olla laksatiivisia vaikutuksia, jos ohjeiden mukaisesta käytöstä saa polyoleja eli sokeria korvaavia sokerialkoholeja yli 20 g/vrk.

Voiko paljon treenaava käyttää ateriankorvikkeita?

Ateriankorvikkeissa on tyypillisesti tavallista ruokaa vähemmän energiaa, joten ne eivät sovi runsaasti liikuvalle.

Ateriankorvikkeita käytettäessä on siis syytä pikemminkin vähentää treeniä.