Palaako rasvaa eniten matalalla teholla?

Harjoittelun teho on vain yksi monista tekijöistä, jotka vaikuttavat rasvanpolttoon.

Nainen treenaa

RASVANPOLTTO – Harjoittelun teho vaikuttaa rasvan palamiseen, mutta se ei ole kaikkein tärkein asia.

© Jakob Helbig

Rasvanpolton osuus kokonaiskulutuksesta on suurimmillaan melko matalatehoisessa toiminnassa – kokonaisenergia-aineenvaihdunnassa juuri rasvaa palaa suhteessa enemmän jopa pelkästään sohvalla maaten kuin esimerkiksi juostessa.

Yksinkertaistettuna: kun lihasten energia-aineenvaihdunnalla ei ole kiire, ­elimistö polttaa rasvaa, mutta mitä kiireempi tulee, sitä enemmän elimistö alkaa rasvan sijaan polttaa nopeita hiilihydraatteja, mihin ei tarvita niin paljon happea.

Mikä on naisten ja miesten normaali rasvaprosentti?

Jos liikunnan tavoitteena on kuluttaa runsaasti energiaa, se onnistuu kaikesta huoli­matta vain kasvattamalla kokonaisenergiankulutusta eli lisäämällä liikunnan tehoa.

Siten saadaan suurin vaikutus elimistön energia­tasapainoon, ja jos lopputulos on negatiivinen, silloin elimistöstä poistuu rasvaa.

Syö näin, jos haluat laihtua

Tarkkaan ottaen juuri rasvaa palaa siis eniten kohtalaisella teholla, mutta todellisuudessa ero on niin hienovarainen, ettei se ole olennaista harrastajalle vaan sen miettiminen kannattaa jättää huippu-urheilijoiden treeniohjelmien viimeisiin viilauksiin.

Tavallisille ihmisille parasta treeniä on aina se, joka oikeasti tulee tehdyksi, joten eniten kannattaa keskittyä siihen, mikä tekee treenistä nautittavaa ja miten saa aitoa liikunnan iloa.

4 vinkkiä liikunnan iloon

Ota ohjat omiin käsiisi.

Pohdi rehellisesti todellisia tavoitteitasi ja suunnittele liikuntasi sen mukaan. Monen into lopahtaa, kun treeni ei aina huvitakaan, mutta kun varaa itselle sopivalle liikunnalle aikaa ja tekee sen silloinkin kun ei huvittaisi, niin siitä tulee pian tapa, josta oppii nauttimaan.

Heittäydy hommaan sydämesi kyllyydestä.

Mieti, mikä juuri sinua innostaa, ja heittäydy treeniin täysillä: lataa se kiehtova sovellus, hanki ne hyvännäköiset vaatteet tai nörtteile häpeämättä varusteiden kanssa.

Juhlista onnistumisia.

Motivaation kannalta on tärkeää, että asetat aina itsellesi uusia tavoitteita – mutta vähintään yhtä tärkeää on, että aidosti myös riemuitset jokaisen edellisen tavoitteen savuttamisesta.

Löydä kaltaisiasi.

Saat harjoittelusta entistä enemmän irti, kun voit jakaa siihen liittyvät ilot ja surut toisten samanmoisten kanssa.

Lähde: Kööpenhaminan biolääketieteen laitoksen professori J. Helge