5 hyvää syytä treenata ulkona

Älä anna vuodenajan ratkaista, milloin haluat liikkua ulkosalla. Keho ja pää nauttivat ulkoilmasta yhtä lailla kaikkina vuodenaikoina.

Nainen, joka treenaa ulkona talvella.

ULKOTREENI – Treenivaatteita ja -varusteita on saatavilla kaikkiin keleihin, joten mikään ei estä menemästä ulos!

© Jakob Helbig

Kevään valoisista illoista syksyn väriloistoon ja talven lumisille poluille. On upeaa elää maassa, jossa vuodenajat vaihtelevat.

Vaikka jokin lempivuodenaikasi saisi treenin sujumaan paremmin kuin muulloin, on monta hyvää syytä treenata ulkona ympäri vuoden. Täältä löydät joitakin niistä.

Saat vaihtelua

Ulkoliikunta voi olla muutakin kuin juoksua. Hyödynnä vuodenajat kokeilemalla eri lajeja, jotka sopivat kauden lämpötiloihin.

Kesällä voit esimerkiksi kokeilla melomista tai SUP-lautailua, keväällä ja syksyllä voit lähteä maastopyöräilemään metsään, ja talvellla voit verryttää luistelutaitoja kentällä tai matkaluistelussa tai vaikka lähteä hiihtämään.

LUE MYÖS: Viisi hyvää syytä maastopyöräilyyn

Vähennät stressiä

Stressi ei riipu vuodenajoista vaan voi iskeä milloin tahansa. Jos haluaa ehkäistä stressiä, kannattaa viettää muutama tunti viikossa ulkosalla. Luonnossa oleskelu vähentää tutkitusti stressin kokemusta ja laskee stressihormoni kortisolin määrää veressä.

Mieliala paranee

Liikunta ja päivänvalo ovat yksi parhaista yhdistelmistä nautittavaksi silloin, jos sinulla on taipumus kaamosmasennukseen – tai jos muuten vain on mieli maassa.

Useissa tutkimuksissa on havaittu yhteys ulkoilmaharrastusten ja hyvän mielen­terveyden välillä. Ulkona liikkuminen tekee onnellisemmaksi, tyytyväisemmäksi ja elämänhaluisemmaksi.

Eikä tämä koske vain maaseudulla asuvia. Tutkimuksissa on havaittu, että myös puistossa ja kaupunkien viheralueilla oleskelevien hyvinvointi paranee.

Siitä tulee helposti tapa

Maksatko kuntosalimaksua käyttämättä jäsenyyttäsi lainkaan? Vaihda sali ulkoliikuntaan – silloinkin, kun säätiedotus lupaa vettä ja räntää.

Vuonna 2011 tehdyssä tutkimuksessa vertailtiin sisä- ja ulkoliikuntaa ja havaittiin, että ulkoliikunta lisää henkistä hyvinvointia enemmän kuin sisäliikunta ja houkuttelee harrastajansa varmemmin uudelleen lajin pariin.

Tunnet itsesi voittajaksi

Oletko joskus juossut sateessa tai kävellyt reippaasti kovalla pakkasella? Silloin tiedät, miten hyvältä jälkikäteen tuntuu. Liikunnan lisäksi hyvä mieli tulee siitä, että nousit sohvalta ja uhmasit säätä. Se antaa mielihyvää ja itseluottamusta.

LUE MYÖS: 5 KM JUOKSUOHJELMA: Juoksuohjelma vasta-alkajalle