Tämän takia kannattaa treenata talvella

Älä suotta jätä treenaamista talvella. Kylmässä vuodenajassa on omat etunsa, jotka tekevät siitä liikkumiselle otollista aikaa – listasimme kuusi parasta syytä treenata talvella.

Nainen, joka juoksee ulkona talvella.

TALVI – Aina on monta hyvää syytä solmia tossun nyörit ja lähteä ulkoilemaan, oli ulkona keli mikä hyvänsä.

© Jakob Helbig

Monet viihtyvät talven kylmät ja pimeät kuukaudet mieluiten kotipesän lämmössä ja suunnittelevat aloittavansa treenaamisen sitten, kun kelitkin paranevat.

Liikuntaa ei kuitenkaan kannata unohtaa talvisaikaankaan, sillä se paitsi ylläpitää ja kohentaa kuntoa, auttaa myös torjumaan kaamosmasennusta ja esimerkiksi parantamaan unen laatua.

Lue kuusi hyvää syytä siihen, miksi treenaaminen on parasta juuri talvella.

Kaamosmasennus kaikkoaa

Liikunta auttaa torjumaan masennusta ja lievittämään masennusoireita. Talven pimeinä kuukausina etenkin päivän valoisaan aikaan ulkoilu on hyvä konsti pitää sisäinen kello ajassa ja unirytmi kunnossa – tämä auttaa parantamaan myös unen laatua, kun luonnonvaloa on saatavilla vain niukalti.

Lue myös: Valohoitoa talveen – näin se onnistuu

Vaihtelu virkistää!

Talvikuukausina kaikenlainen arkiliikunta jää usein vähemmälle, kun töihin ja asioille on mukavampi mennä julkisilla tai autolla, eikä sohvalta muutenkaan välttämättä juuri poistuta kotiin päästyä. Talvella treenaaminen tarjoaakin keholle kaivattua liikettä ja mieltä virkistävää vaihtelua kotona nökötykseen. Eikä mikään voita sitä voittajaoloa, kun on rohjennut lähteä uhmaamaan talven tuulia ja tuiskuja!

Kylmyys voi tuntua miellyttävämmältä

Viileässä olo ei tunnu liikuttaessa niin helposti tukalalta ja kuumalta, mikä voi vaikuttaa treenissä jaksamiseen. Maratonjuoksijoilla tehty tutkimus on osoittanut, että täydellinen juoksulämpötila on noin 5–7 astetta. Tällöin elimistö käyttää mahdollisimman vähän energiaa kehon ydinlämpötilan ylläpitämiseen, jolloin energiaa säästyy itse suoritukseen. Kylmälläkin nestettä on tosin saatava yhtä paljon kuin lämpimällä.

Vähemmän hikeä

Hikoilu on elimistön tapa haihduttaa ylimääräistä lämpöä, ja kolealla kelillä treenatessa hikeä ei erity yhtä paljon kuin kesäkuumalla. Siitä on liikkujalle paljon iloa:

  • Olo ei ole tukala.
  • Hajuhaittoja syntyy vähemmän.
  • Vaatteet eivät hierrä.
  • Olo ei tule viluiseksi, kun runsas hikoilu vältetään.

Liikunta tukee painonhallintaa

Monilla paino nousee talven aikana. Taustalla voi olla esimerkiksi arkiliikunnan väheneminen tai ruokahaluun vaikuttavat uniongelmat, kun pimeys sotkee sisäisen kellon rytmiä. Liikunta kuluttaa energiaa, parantaa unen laatua ja tahdittaa sisäistä kelloa. Treeni voi myös vähentää kaamosaikaan helposti heräävää makeanhimoa.

Varusteissa upeat valikoimat

Talvi on parasta ulkotreeniaikaa niille, joita paljaan pinnan näyttäminen ei innosta. Hyvännäköiset treenitakit ja -trikoot ovat myös oiva houkutin ja motivaattori lähteä ulos liikkumaan – ja valikoimaa taatusti riittää joka makuun ja treenitarpeeseen.

Lue myös: Näin valitset sopivat juoksutrikoot