10 vinkkiä joka säällä juoksemiseen

Juoksumatto? Mikä se on? Ulkonahan sitä juostaan! Ulkoilma tarjoaa upeat harjoitteluolot. Säästä riippumatta. Täältä saat vinkkejä säiden voittamiseen.

Ulos sieltä!

Juokse lumessa

  1. Lumessa jalka pitää joka askeleella vetää aktiivisesti irti alusta. Lumessa juokseminen muistuttaakin hiekassa etenemistä.
  2. Juoksukengän pohjassa pitää olla karkea kuviointi, ja kantapään sekä päkiän alla saisi olla vielä erikseen nystyröitä. Saatavilla on myös kenkäsuojia, jotka vedetään juoksukenkien päälle.

Juokse sateessa

  1. Lämmittele hyvin kotona. Sateella joutuu tekemään nopeita suunnanmuutoksia lätäköiden väistelemiseksi, ja pikaiset sivuaskeleet saattavat koetella jänteiden kiinnityksiä varsinkin nivusissa.
  2. Oikea vaatetus tekee ihmeitä. Sateen kastelema keho menettää lämpöä paljon nopeammin kuin kuiva, koska eristävät välikerrokset takertuvat märkinä toisiinsa. Ota siis vedenpitävät varusteet esille.

Juokse tuulessa

  1. Navakkaan vastatuuleen juostessa voi joutua nojaamaan hiukan eteenpäin. Nojaa silloin eteenpäin nilkoista alkaen – eikä lantiosta – niin koko keho kallistuu ryhdikkäänä muutaman asteen eteenpäin. Kovassa myötätuulessa kannattaa juosta lyhyin askelin. Iskun voima jalan osuessa maahan kasvaa askeleen pidentyessä, joten lisää vauhtia ennemmin askelväliä tihentämällä.
  2. Pue ylle vähintään tuulitakki ja käytä juoksuhousuja, joiden etupuoli pitää tuulta. Tuulenpitävät hanskat ja pipo voivat myös olla tarpeen.

Juokse aurinkoisella säällä

  1. Mikään ei houkuttele paremmin lenkille kuin kirkas, aurinkoinen sää! Ole kuitenkin varuillasi, kun saavut varjoisiin paikkoihin. Aurinko on voinut sulattaa lunta, ja pakkanen jäädyttää sulaneen lumen petollisen sileiksi lammikoiksi.
  2. Muista aurinkosuojavoide – talvinen auringonpaiste voi yllättää. Hyvät aurinkolasit tai kunnon lippalakki voivat olla tarpeen silmien suojaksi.

Juokse pakkasella

  1. Koukista hiukan polvia, niin painopiste laskee alemmaksi, nojaa vartaloa hiukan eteenpäin aivan kuin lantiollasi olisi kuminauha, joka vetää sitä eteenpäin. Juokse lyhyin askelin ja keskity laskeutumaan niin, että jalka on suoraan lantion alla, niin liukastumisen vaara on pienempi.
  2. Pue lämmittävän välikerroksen päälle viimanpitävä päällyskerros. Voit myös lämmittää vaatteet patterin päällä ennen lähtöä – ja sitten vain juoksemaan! Juokse vain sellaista vauhtia, että pystyt hengittämään sisään nenän kautta, se lämmittää ja kosteuttaa hengitysilmaa.

Jos pakkanen on todella kova ja harjoittelet rankasti tai pitkään, kylmä ilma kuivattaa hengitysteitä ja supistaa keuhkoputkia, mikä turvottaa limakalvoja ja lisää limaneritystä. Hengitysilman lämmitinmaskilla voi suojata hengitysteitään. Myös harvan kaulurin läpi hengittäminen lämmittää hengitysilmaa jonkin verran.