Viisi hyvää syytä maastopyöräilyyn

Maastopyörä vie pyöräilijän nopeasti luontoon ja tarjoaa samalla tehokasta kestävyystreeniä. Täältä löydät viisi hyvää syytä hypätä satulaan.

Kaksi maastopyöräilijää ajaa alamäkeen.

VAUHDISSA - Haasta itsesi maastopyöräilyllä, niin adrenaliini virtaa ja saat erinomaista kestävyystreeniä.

© iStock

Kevät ja luonto kutsuvat, ja maastopyörällä pääset luontoon nopeasti! Pyöräily tarjoaa loistavaa kestävyystreeniä, ja lisäksi maastossa on niin hauskaa, ettei se tunnu lainkaan treeniltä

Jos et vielä ole kokeillut maastopyöräilyä, hyppää satulaan! Älä anna paksujen renkaiden pelottaa – ne tekevät pyörästä turvallisen ja luonnossa ajamiseen erinomaisesti sopivan. Maastopyöräily on hauskaa kaiken ikäisten mielestä. Lue täältä, miksi!

Yhtä luonnon kanssa

Yksi maastopyöräilyn suurista eduista on se, että maastopyörällä ei tarvitse pysytellä maanteillä. Leveät, nystyräiset renkaat pitävät epätasaisellakin alustalla, joten pyörällä pääsee syvälle rauhallisiin metsiin ja harjujen ja vaarojen kivisille sorateille.

Kestävyys kasvaa

Maastopyöräily on loistavaa kestävyystreeniä, jossa vauhti kasvaa nopeasti ja epätasainen alusta asettaa haasteita. Pyörä on kilpapyörää raskaampi, mutta energiaakin palaa 600 kcal tunnissa. Lintujen laulua kuunnellessa ja luonnon tuoksuja nuuhkiessa pyöräilemiseen uppoaa helposti tunti tai parikin.

Annos adrenaliinia

Kun haastaa itsensä ajamalla kaksipyöräisellä yli kivien ja puun juurien tai kun ajaa vauhdikkaita alamäkiä, elimistö erittää adrenaliinia. Hormoni kuljettaa lihaksiin happea ja sokeria ja toimii tehokkaana energian lisääjänä, joka saa sykkeen kohoamaan ja panee lisää puhtia suorituskykyyn.

Intervallitreeniä ilman kelloa

Mäkisessä maastossa ajettaessa maastopyöräily muuttuu automaattisesti intervallitreeniksi. Syke kohoaa korkealle, kun polkimia joutuu veivaamaan kovaa, jotta pääsee mäet ylös, ja suorituksen voi hetkeksi taas rentouttaa alamäissä. Intervallitreeni on todella tehokasta ja vahvistaa sekä sydäntä että lih

Tasapaino paranee vauhdilla

Maastopyöräillessä saa helposti sekä tasapaino- että reaktioharjoitusta esimerkiksi silloin, kun ajaa juurakoiden ja kivien yli tai väistelee luonnon esteitä.Sekä tasapaino että reaktiokyky ovat erityisen tärkeitä iän myötä, kun alttius kompastumisiin ja kaatumisiin kasvaa.

  • Vauhti auttaa säilyttämään tasapainon, tekee polkemisesta helpompaa ja vakauttaa esteitä väistellessä. Suurin osa maastopyöräonnettomuuksista tapahtuu hiljaisessa vauhdis
  • Katso eteen ohjaustangon sijasta, niin ajamisesta tulee tasaisempaa ja rytmikkäämpää. Älä huolehdi esteistä, sillä maastopyörä on suunniteltu luonnossa ajamiseen ja selviää kyllä kivistä ja juurista.
  • Itseluottamus on tärkeää, muuten kaadut. Jos itseluottamus horjuu, horjahtaa tasapainokin helpommin. Jos jännität joitakin reitin kohtia, harjoittele niitä monta kertaa ja mieluiten silloin, kun jaloissa on voimaa. Hermostuneisuus häviää treenillä!