Hiihto treenaa koko kehoa

Hiihto on siitä hyvä laji, että se sopii sekä kilpailuhenkiselle ja nopeutta rakastavalle että itsekseen viihtyvälle haasteiden etsijälle, kun vain valitsee reittinsä mielensä mukaan.

Vapaa on vain umpihanki...

Miksi juuri hiihto

Luistelutyylillä koneella tehtyä latua päästelevä ja metsäsuksilla korpien kätköissä vaeltava saavat molemmat hyvää treeniä ja mieleisiään elämyksiä.

Hiihto voi tarjota lähes meditatiivisen tavan kokea talvinen luonto, vaikkei maisemana olisi jylhä metsä tai karu tunturi vaan vain paikallinen valaistu latu.

Hiihtäessä koko keho rentoutuu niin, ettei treeni tunnu väkinäiseltä. Maastohiihto sopii hyvin aloittelijallekin, kunhan reitillä ei ole jyrkkiä mäkiä. Vasta-alkajan kannattaa opetella perinteinen tyyli, jossa jalkoja viedään vuorotellen eteen kuten kävellessä.

Perinteinen tyyli on paljon helpompi opetella kuin luistelutekniikka, joka vaativampana tarjoaa toki myös tehokkaampaa treeniä. Käytä joka tapauksessa käsiä mahdollisimman paljon, niin koko keho saa treeniä.

Treenin teho

Hiihtäjät kuuluvat hapenottokyvyltään huippu-urheilun eliittiin. Tämä kertoo siitä, että maastohiihto kuuluu tehokkaimpiin treenimuotoihin. Syynä on se, että hiihtäessä käytetään sekä käsiä että jalkoja, kun suksia ja sauvoja liikutellaan lumella.

Hankinnat

Sukset, monot ja sauvat saa noin 300–400 eurolla. Samat välineet saa käytettyinä noin puoleen hintaan.

Vaikeusaste

Helppoa, kunhan aloitat hiihtämisen tasamaalla. Mäet tekevät opettelusta haastavaa, sillä varsinkin mäkien laskeminen voi olla aloittelijalle vaikeaa.

Näin suksien voitelu sujuu helposti

Ei parafiinin käryä, tahmaisia sormia, voiteiden sulattelua tai siklausta. Uuden sukupolven pikavoiteilla ekaluokkalainen lapsikin selviää suksiensa luisto- ja pitovoitelusta. Katso mallia Suomen urheiluliiton jakamasta videosta:

7-vuotias näyttää voitelun mallia