Kuntoa juoksemalla

Juokseminen tarjoaa yksinkertaisen ja tehokkaan tavan saada liikuntaa, lihaksia ja hapenottokykyä. Kunnon juoksukengät ovat ainoa olennainen varuste.

Laiha nainen juoksee

Juoksukunto kohoaa merkittävästi jo muutaman kuukauden treenillä.

Kuntoa juoksemalla

Miksi juuri juoksu?

Juokseminen on yksinkertainen mutta nopea ja tehokas tapa kuntoilla ja vaalia terveyttään. Juoksu sopii lajiksi useimmille eikä lenkille lähtemiseen tarvita juuri muuta kuin kunnolliset juoksukengät.

Kestävyyskunto kohenee alussa todella huimaa vauhtia, ja huomaat pian senkin, että juokseminen virkistää myös mieltä.

Näin pääset juoksutreenin alkuun

Aloita rauhallisesti. Aivan aluksi voit kävellä ja hölkätä vuorotellen vaikkapa viiden minuutin jaksoissa. Älä keskity niinkään siihen, kuinka paljon juokset, vaan liikkumiseen käytettyyn ­aikaan.

Huonolla säällä voi toki treenata sisällä juoksumatolla, mutta kaikkein ihaninta on juosta ulkona ja nauttia samalla luonnosta.

Muista myös lämmitellä joka lenkille huolellisesti. Kävele aluksi reippaasti ja siirry sitten hölkkään. Juokse aluksi enintään 15–20 minuuttia 2–3 kertaa viikossa. Muutaman viikon kuluttua juoksemiseen käytettyä aikaa voi lisätä ja vähentää vastaavasti kävelyn osuutta lenkillä.

Näin juokseminen vaikuttaa

1 kuukaudessa

  • Kuukauden treenattuasi voit ryhtyä lyhentämään kävelyosuuksia.
  • Jos lähtökuntosi oli kohtuullinen, saatat juosta jo 20–30 minuuttia yhteen menoon pitämättä minkäänlaisia taukoja lenkillä.

3 kuukaudessa

  • Säännöllisellä harjoittelulla pääsee kolmessa kuukaudessa sellaiseen kuntoon, että jaksaa juosta viiden kilometrin matkan tauotta.
  • Seuraava haaste on vauhdin kiristäminen. Voit kokeeksi osallistua paikalliseen juoksutapahtumaan, josta saa varmasti uutta intoa lenkkeilyyn.

1 vuodessa

  • Kymmenen kilometrin juoksutapahtuman tai puolimaratonin maaliin pääsy on monelle haaveiden täyttymys. Unelmasta voi tehdä totta jo yhdessä vuodessa, sillä kisakuntoon pääsee 6–12 kuukauden harjoittelulla.
  • Juoksukunnon kohentuessa kannattaa turvautua treeniohjelmiin, joilla saa tehtyä juoksulenkeistä mahdollisimman vaihtelevia. Se tekee juoksemisesta vielä hauskempaa.