8 vinkkiä, joilla saat juoksulenkeistä hauskempia

Ankeuttaako juokseminen? Lue vinkit, joilla teet lenkeistä hauskempia ja lisäät juoksumotivaatiota!

Ystävättäret kuuntelevat kuulokkeista musiikkia juoksulenkillä

8 vinkkiä, joilla teet juoksemisesta hauskempaa

1. Kuuntele musiikkia

Harhauta itseäsi kuuntelemalla musiikkia: se helpottaa vauhdin ylläpitämistä ja jaksamista. Valitse askelsopeuteesi sopivaa musiikkia. Useimmille se merkitsee 160–180 iskua minuutissa.

LUE MYÖS: Bluetooth-kuulokkeet testissä – löydä itsellesi sopivat

2. Ammenna inspiraatiota muista juoksijoista

Innostu toisista juoksijoista. Matki jos näet jonkun, jolla on esimerkiksi kaunis juoksutyyli.

3. Hanki juoksuseuraa

Pyydä ystävä, puoliso tai työtoveri mukaan lenkille, jotta seurustelu peittoaa lenkin yksitoikkoisuuden. Voitte ehkä innostaa toinen toistanne parempiin suorituksiin.

4. Hengitä

Kuten joogassa ja lihaskuntoharjoittelussa, myös juoksussa on tärkeää hengittää oikein. Hengitä sisään nenän kautta, niin saat ilmaa syvemmälle keuhkoihisi, eikä juoksu tunnu niin raskaalta. Ulos voit hengittää joko nenän tai suun kautta.

Näin hengität oikein juostessa.

5. Seuraa kehitystäsi

Juoksukello tai aktiivisuusranneke voi olla juuri se, mitä tarvitset motivoituaksesi ja innostuaksesi juokse­misesta. Kätevien teknisten laitteiden ansiosta voit tarkistaa vaikkapa keskinopeutesi, juoksemasi matkan, sykkeen tai energiankulutuksesi. Tämä kutkuttaa kilpailuhenkeäsi ja auttaa jatkamaan juoksemista.

Kestävyyskunnon mittaamiseen voi kokeilla myös vanhaa kunnon Cooperin testiä – kuinka pitkän matkan jaksat juosta 12 minuutissa?

6. Valitse mantra

Voit ohjata ajatuksiasi myönteiseen suuntaan, ja saat energiaa selvitä lenkistä helpommin. Keksi mantra, josta saat voimaa vaikeilla hetkillä. Se voi olla “minä pystyn, minä jaksan”, tai “jokainen askel vahvistaa”. Pian huomaat jaksavasi juosta koko lenkin.

7. Opettele tekniikka

Hyvä juoksutekniikka helpottaa juoksemista. Pidä selkä suorana ja katse kohti horisonttia. Pidä leuka rentona ja laske hartiat alas. Älä purista käsiä nyrkkiin, vaan anna peukalon ja etusormen koskettaa kevyesti toisiaan.

Lue lisää vinkkejä juoksuharjoitteluun!

8. Tee vaihtelevia lenkkejä

Monia ikävystyttää juosta samaa lenkkiä samalla vauhdilla kerta toisensa jälkeen. Hanki vaihtelua! Juokse vauhtileikkejä ja intervalleja, juokse vaihteeksi hitaammin, ja juokse erilaisilla alustoilla, kuten asvaltilla, hiekalla tai metsäpoluilla.

Kokeile myös maastojuoksua!