Parhaat vinkit aloittelevalle juoksijalle

Kiinnostaisiko juoksuharrastus mutta aloittamisen kynnys tuntuu ylitsepääsemättömältä? Älä lannistu! Me autamme sinut alkuun.

Nainen juoksee hymyillen

Juokse juuri sellaista vauhtia, joka tuntuu hyvältä. Näin pääset jo pitkälle juoksutaipaleellasi.

© iStock

Juoksu on mainio harrastus: kunto kohenee vauhdilla ja lenkille voi kirmata oman aikataulunsa mukaan missä ja milloin vain. Aloittelijalle juoksu voi kuitenkin tuntua hurjan haastavalta – mitä jos heti alkuunsa silmissä sumenee, kylkeä pistää ja jalkaan sattuu? Opastamme aloittelijan leppoisasti juoksuharrastuksen alkuun.

Asialliset treenivaatteet! NYT saat huippumukavan ja hyvännäköisen Craftin pitkähihaisen treenipaidan + 4 KUNTO PLUS -lehteä 24,90 eurolla.

Panosta ainakin kenkiin

Juoksukengät kannattaa ostaa asiantuntavan myyjän opastuksella, jotta omalle askellukselle löytyy juuri sopiva kenkä. Kunnon kengät tekevät juoksemisesta huomattavasti mukavampaa ja ehkäisevät vammoja. Hengittävät juoksuvaatteet tekevät menosta mukavampaa, ja kevyt, tuulta pitävä ja hengittävä takki suojaa koleammalla ja kosteammalla säällä. Juoksussa kerrospukeutuminen on kaiken a ja o: ihoa vasten kosteutta siirtävää materiaalia, välikerrokseen tarvittaessa lämmittävää ja hengittävää vaatetta ja päällimmäiseksi kevyttä suojaa tuulelta ja sateelta. Muutamalla vaatteella selviää näin eri vuodenaikoina jo pitkälle kerroksia lisäämällä ja vähentämällä.

Laske kilometrejä, älä aikaa

Aloita rauhallisesti ja juokse juuri sellaista vauhtia, mikä tuntuu miellyttävältä, ja pidennä matkaa vähitellen. Voit myös hyvin vuorotella kävelyä ja juoksua. Lenkin jälkeen ei tarvitse olla aivan puhki vaan mieluummin olo, että voisit jatkaa vielä ehkä pidempäänkin. Ennätysaikoja ehtii aina tavoitella myöhemmin, kun juoksuun alkaa tottua.

Tee juoksusta tapa

Mitä nopeammin teet juoksusta luontevan osan arkea, sitä vähemmän joudut kuluttamaan energiaa itsesi ylipuhumiseen lenkille. Säännöllisyys on usein tärkeämpää kuin lenkin pituus: varttikin juoksupolulla on aina parempi kuin lenkin väliin jättäminen.

LUE MYÖS: Treenisovelluksia moneen menoon

Aseta realistiset tavoitteet

Esimerkiksi viiden kilometrin yhtäjaksoinen juoksu sopii hyvin pitkän aikavälin tavoitteeksi, mutta matkan varrelle tarvitaan myös helpommin saavutettavia osatavoitteita, esimerkiksi yhden kilometrin yhtäjaksoinen juoksu tai kolme lenkkiä viikossa.

Juokse kaverin kanssa

Juokseminen kaverin kanssa on hauskaa, ja etukäteen sovituista juoksutreffeistä ei kehtaa niin vain luistaa, vaikka sohva houkuttelisikin – näin lenkille tulee oikeasti lähdettyäkin!

Täydennä harjoittelua muulla treenillä

Juoksu on toki itsessään jo hyvä ja kuntoa tehokkaasti kehittävä harrastus, mutta juoksija hyötyy valtavasti myös lihaskuntoharjoittelusta ja kehoa huoltavasta liikunnasta, kuten joogasta. Liian heikoilla tai kireillä lihaksilla lenkkeily voi pidemmän päälle aiheuttaa jopa vammoja, kun oikeaa juoksuasentoa ei jaksa tai pysty pitämään yllä. Muista myös kunnolliset lämmittelyt, jäähdyttelyt sekä palauttavat lepopäivät!

Pidä juoksupäiväkirjaa

Juoksupäiväkirja voi olla mainio motivaattori, josta oman kehityksensä näkee konkreettisesti. Joinain päivinä tieto siitä, että päiväkirjaan saa lisätä uuden merkinnän ihailtavakseen, voi olla juuri se kannustin, mitä lenkille lähtemiseen tarvitaan.