Kolme aloittelevan juoksijan tyypillistä mokaa

Lue vinkit ja vältä virheet!

Nainen juoksee aamulla

Näillä vinkeillä saat juoksuharrastuksesi oikeille urille heti alusta asti.

© iStock

Jos olet aloittelemassa juoksuharrastusta, lue nämä vinkit ennen ensimmäistä lenkkiä, niin saat treenisi oikeille ja turvallisille urille heti alusta alkaen.

1. Liian paljon liian varhain

Maltti on valttia myös juoksukunnon kasvattamisessa. Vaikka kestävyyskunto voi tuntua kohenevan vauhdilla, lihakset ja nivelet eivät välttämättä kehity ja totu uudenlaiseen kuormitukseen samassa tahdissa. Juoksijan kannattaa kasvattaa kilometrimääriä kohtuudella ja panostaa lenkkien ohella myös lihaskunnon parantamiseen vammojen välttämiseksi. Etenkin keskivartalon ja pakaroiden lihakset ovat tärkeässä osassa oikean juoksuasennon ja askelluksen kannalta.

Vinkki: Juoksuohjelmalla tehostat treeniäsi ja teet siitä johdonmukaisempaa. Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että juoksumatkaa kannattaa kasvattaa 10 prosentilla viikossa. Jos siis juokset ensimmäisellä viikolla viisi kilometriä, voit pidentää matkaa seuraavalla viikolla 0,5 kilometrillä.

2. Lepopäivien laiminlyönti

Pitkän lenkin jälkeisenä päivänä on tärkeää antaa keholle aikaa palautua. Palautumisen merkitys korostuu entisestään iän myötä, kun keho tarvitsee enemmän aikaa rasituksesta toipumiseen.

Vinkki: Jos olet jo kovassa kunnossa, voit tehdä lepopäivänä kevyen lenkin. Aloittelijan kannattaa pitäytyä kävelyssä, pyöräilyssä tai uinnissa, mikäli mieli palaa liikkumaan.

3. Pelkkään vauhtiin keskittyminen

Jokaisella lenkillä ei tarvitse pyrkiä uusiin ennätyksiin. Vauhtiin vaikuttavat esimerkiksi sääolosuhteet, eikä itseltään kannata vaatia väkisin samaa suoritusta viileänä, tuulettomana päivänä ja helteen paahtaessa.

Vinkki: Kuuntele kehoasi. Jos olet väsynyt, jätä sykemittari kotiin ja juokse sellaista vauhtia, joka tuntuu hyvältä. Jos sen sijaan virtaa riittää, anna palaa ja tavoittele uusia ennätyksiä sydämesi kyllyydestä.

Lähde: Runner’s World

No nyt on yksinkertaista elää terveellisesti!

KUNTO PLUSsan keskeisin tavoite on tehdä terveellisistä elämäntavoista helppoja toteuttaa. Tätä tavoitetta silmälläpitäen olemme uudistaneet nettitarjontamme niin, että se sisältää välineet ja kannustusta hyvinvointia edistävään elämäntapaan nyt ja aina.
Tilaajana saat käyttöösi sivuston ja sovelluksen kaikki palvelut.
Tutustu uuteen KUNTO PLUSsaan

  • 10–30 min treenivideot
  • Pääsy satoihin terveellisiin resepteihin
  • Viikon ruokalista resepteineen sähköpostilla
  • Suosikit kätevästi saataville omalle sivulle

Juuri nyt: Kokeile 30 vrk ilmaiseksi


Newsletter background