Kuusi aloittelevan juoksijan tyypillistä virhettä

Oletko aloittamassa juoksuharrastusta? Annamme vinkit tyypillisten aloittelijan mokien välttämiseen.

Nainen juoksee ulkona

Jos sinussakin on näin kevään korvalla virinnyt innostus aloittaa juoksuharrastus, lue vielä seuraavat vinkit, ennen kuin vedät tossut jalkaan. Nämä virheet kannattaa nimittäin välttää, jotta juoksu olisi sekä mukavaa että turvallista.

1. Keskityt treenissä pelkkään juoksuun

Vaikka mieli palaa vain lenkkipoluille, kannattaa juoksun lisäksi treenata myös lihaskuntoa sekä muistaa säännöllinen kehonhuolto. Juoksijalle lihaskunnon parantaminen ja etenkin keskivartalon ja pakaroiden lihasten vahvistaminen on erityisen tärkeää oikean, ryhdikkään juoksuasennon ylläpitämiseksi sekä rasitusvammojen välttämiseksi.

2. Muutat oitis ruokailutottumuksiasi

Ruokavalion rukkaaminen terveellisemmäksi on toki aina suositeltavaa, mutta juoksuharrastuksen alussa on parempi tehdä muutoksia maltilla ja vatsan ehdoilla. Kokeilemalla selviää, miten vatsa reagoi juoksuun ja miten pitkä tauko ruokailun ja lenkin väliin kannattaa jättää. Kun sopiva rytmi löytyy, voi ruokavaliomuutoksia alkaa toteuttaa vähitellen.

3. Et kuuntele kehon viestejä

Kivut ja kolotukset ja muut voinnin muutokset kannattaa ottaa heti tosissaan, sillä pahimmassa tapauksessa vammat voivat johtaa pitkäänkin juoksutaukoon. Maltillinen juoksukilometrien lisääminen, lihaskuntoharjoittelu, kehonhuolto ja riittävä palautuminen ovat turvallisen treenin a ja o.

Lue myös: Näin hoidat juoksijan polvea.

4. Yrität liikaa kuntoosi nähden

Aloittelijan ei välttämättä edes kannata yrittää aluksi juosta koko lenkkiä, vaan vaihdella kävelyä ja juoksua. Tämä kehittää juoksukuntoa tehokkaasti ja tekee lenkkeilystä miellyttävämpää ja myös turvallisempaa.

5. Ostat mitkä sattuu juoksukengät

Jalatkin ovat yksilöitä, ja kaverille täydellisesti sopiva tossu voi olla itselle aivan väärä. Juoksukenkäostoksilla kannattaa kääntyä asiantuntevan myyjän puoleen, jotta valtavasta valikoimasta voidaan löytää juuri omaan jalkaan ja tarpeisiin sopiva kenkä.

6. Et juo riittävästi

Juoksijan kannattaa huolehtia nesteytyksestä, jotta puhti ei lopu kesken lenkin. Viimeinen hörppy kannattaa kuitenkin ottaa viimeistään puoli tuntia ennen lenkkiä, sillä vatsassa hölskyvä neste voi tehdä juoksusta varsin epämiellyttävää.