Vuotava nenä kiusaa treenatessa

Vuotaako nenä jatkuvasti kesken treenien? Mitä asialle voi tehdä?

Juoksu, räkä, talvi, kylmä, ulkoilma

Treenatessa tai kylmällä ilmalla vuotava nenä on tavallinen vaiva. Mutta siihenkin on ratkaisu.

© iStock

Juoksulenkillä lämpötilan lähestyessä nollaa myös nenä alkaa aina vuotaa. Ei ehkä kauhean paljon, mutta riittävästi, että jatkuva niiskuttaminen alkaa ärsyttää. Saatat sortua myös nenän pyyhkimiseen hihaan, mikä ei ole kovin viehättävä tapa.

Nenä alkaa vuotaa, kun limaneritys lisääntyy, mikä on yleensä merkki siitä, että elimistö toimii kuten pitääkin. Limaneritystä lisää lähestyvä flunssa tai allergia, jolloin limakalvot yrittävät lisääntyneen erityksen avulla puhdistaa itseään. Kylmässä ilmassa nenä alkaa vuotaa yleensä siksi, että hengitysilma on kuivaa.

Nenän limakalvot yrittävät pysyä niin kosteina, että ilman hiukkaset tai sairauksia aiheuttavat bakteerit ja virukset eivät pääse elimistössä nenää pidemmälle. Ulkona juostessa vedät sisään enemmän ja enemmän kylmää ja kuivaa ilmaa, jolloin myös limaneritys kiihtyy. Ratkaisu on siis pitää limakalvot myös ulkona niin kosteina kuin mahdollista.

Pidä nenän limakalvot kosteana kylmällä ilmalla

Treenin aikana: Peitä nenä

Ulkona juostessa peitä nenä huivilla tai kaulurilla. Näin nenän limakalvot pysyvät lämpimänä ja kosteana.

Treenin jälkeen: Jätä nenä rauhaan

Annan nenän olla äläkä yritä niistää kaikkea limaa ulos heti kotiin päästyä. Anna nenän limakalvojen tasapainottaa itse itsensä. Voit auttaa suihkauttamalla nenään pari suihkausta suolavettä sisältävää nenäsumutetta.

  No nyt on yksinkertaista elää terveellisesti!

  KUNTO PLUSsan keskeisin tavoite on tehdä terveellisistä elämäntavoista helppoja toteuttaa. Tätä tavoitetta silmälläpitäen olemme uudistaneet nettitarjontamme niin, että se sisältää välineet ja kannustusta hyvinvointia edistävään elämäntapaan nyt ja aina.
  Tilaajana saat käyttöösi sivuston ja sovelluksen kaikki palvelut.
  Tutustu uuteen KUNTO PLUSsaan

  • 10–30 min treenivideot
  • Pääsy satoihin terveellisiin resepteihin
  • Viikon ruokalista resepteineen sähköpostilla
  • Suosikit kätevästi saataville omalle sivulle

  Juuri nyt: Kokeile 30 vrk ilmaiseksi


  Newsletter background