Näin nilkan nyrjähdys vaikuttaa treeniin

Nilkan nyrjähdys on tuikitavallinen urheiluvamma, ja se katkaisee normaalitreenin joksikin aikaa. Mutta liikunta on myös paras keino kuntouttaa nyrjähtänyttä nilkkaa ja estää uudet vammat. Ohjeillamme pääset neljässä viikossa takaisin kiinni normaalitreeniin.

Mies ja nainen juoksevat, nilkan nyrjähdys

NILKAN NYRJÄHDYS Nilkan nyrjähdys ei edellytä viikkokausien täystaukoa treenistä. Kerromme, kuinka kuntoutat nyrjähtäneen nilkan.

© iStock

Nilkan nyrjähdys – näin vamma syntyy

Nilkan nyrjähdys tapahtuu tavallisimmin urheillessa. Lievä nilkan nyrjähdys voi sattua myös kävellessä, liukastuessa tai vaikkapa silloin, jos astuu varomattomasti kiven päälle. Tällöin nilkka vääntyy joko sisä- tai ulkosyrjälle. Vamma itsessään ei siis tarkoita, että olisit treenannut väärin tai liian kovaa. Vaikka hyvin treenatut jalkalihakset tukevat nilkkaa, myös nivelen hallinnan parantamisesta on apua nyrjähdysten ehkäisyssä ja jalan vakauttamisessa ylipäätään.

Nilkan nyrjähdys sattuu yleensä lenkin tai kovan treenin loppuvaiheessa, jolloin väsymys saa keskitty­misen herpaantumaan eikä askeliin tai juoksualustaan enää jaksa kiinnittää huomiota.

Mitä nilkassa tapahtuu nyrjähdyksen aikana?

Nilkan ympärillä on vahvoja nivelsiteitä. Nilkan nyrjähtäessä niveltä ympäröivät nivelsiteet venyvät tai repeytyvät osittain. Lisäksi nilkan ulkopuolella kulkevien lihasten (lyhyt ja pitkä pohjeluulihas) jänteet saattavat venähtää. Lievästi nyrjähtäneen nilkan ulkosyrjä tuntuu aralta ja turpoaa hiukan. Vaikeassa nyrjähdyksessä kipu on voimakasta, nilkka turpoaa ja jäykistyy ja siihen tulee mustelma. Koska maallikko ei erota vaikeaa nilkan nyrjähdystä ja murtumaa toisistaan, lääkärikäynti on paikallaan.

Nilkan nivelsiteet

NILKAN NYRJÄHDYS Nilkan nivelside yhdistää jalkaterän ja säären luut. Nilkan nyrjähdys tapahtuu, kun nilkka vääntyy ja nivelside venähtää tai vaurioituu.

© iStock

Oireet – miltä nilkan nyrjähdys tuntuu?

Voimakas nilkan nyrjähdys tuntuu välittömänä kipuna nilkassa. Jos vamma on lievä, kipu saattaa tuntua vasta muutaman tunnin päästä nyrjähtämisestä. Kipu on kovinta jalalle varattaessa, ja se kestää yleensä 1–6 viikkoa.

LUE MYÖS: Miltä penikkatauti tuntuu?

Nilkan nyrjähdys – ensiapu ja kuntoutus

Nilkan nyrjähdys: päivät 1-2: Kipu kuriin

Pidä nilkka levossa ensimmäisenä päivänä. Anna sille 20 minuutin kylmähaudehoitoja ja pidä jalka koholla istuessasi ja maatessasi. Jos kipu jatkuu, toista seuraavana päivänä. Varo palelluttamasta ihoa kylmäpakkauksilla. Laita pakkauksen ja ihon väliin esim. kangasta. Nilkan nyrjähtäessä ensiapu on tärkeää: nilkkaan on laitettava kylmää, lievästi puristava side ja jalka koholle mielellään puolen minuutin sisällä nilkan vääntymisestä.

Nilkan nyrjähdys: päivät 3-7: Aloita nilkan treenaus

Aloita kuntoutus varovasti. Keinuta jalkaa puolelta toiselle, taivuta nilkkaa ylös ja alas tai pyöritä nilkkaa keyvesti. Kävele vain vähän ja vältä jalan kuormittamista koko kehon painolla.

Nilkan nyrjähdys: viikot 2-3: Aloita tasapainotreeni

Tasapainoharjoittelu on tärkeää, jotta nivelsiteet vahvistuvat. Harjoittele seisomalla kipeällä jalalla ja vaikeuta harjoitusta kääntämällä päätä tai sulkemalla silmät. Voit myöhemmin harjoitella myös tasapainolaudalla.

Nilkan nyrjähdys: viikot 4-6: Nilkan lihaskuntotreeni

Vahvista nilkkaa kävelemällä epätasaisella alustalla ja hölkkäämällä lyhyitä pätkiä. Lisää vähitellen vauhtia ja ala tehdä nopeutuvia suunnanmuutoksia, kunnes lopulta juokset siksakkia.

Vaivaavatko kivut? Joogasta voi olla apua. Katso monipuoliset harjoitteet niin vasta-alkajille kuin kokeneille joogeillekin.

Nilkan nyrjähdys – kuinka nopeasti nyrjähtänyt nilkka paranee?

Nilkan nyrjähdys paranee noin 1-6 viikossa vamman vakavuudesta riippuen.

Yleensä nilkan kuntoutuksen voi aloittaa 1-3 viikon jälkeen. Lisäksi voit käyttää nilkkatukea tai nilkkaa tukevaa teippausta 6-12 kuukautta vamman jälkeen, jotta nilkan nivelsiteet saavat aikaa vahvistua. Vaurioituneet nivelsiteet eivät välttämättä välitä oikein tuntemusta nilkan kulloisestakin asennosta, joten nilkka voi helposti vääntyä uudestaan.

Juoksu sopii nyrjähtäneen nilkan kuntoutukseen

  • Kuormitusta voi säädellä: Voit säädellä juoksutreeniä sen mukaan, miten raskasta kuormitusta nilkka kestää.

  • Nilkka vahvistuu: Nilkkaa ympäröivät lihakset ja nivelsiteet vahvistuvat juostessa, mikä tekee nilkasta vakaamman.

  • Treenaa näin: Nilkan kuntoutuessa voit lisätä vauhtia, tehdä lenkin lomassa nopeita suunnanmuutoksia ja alkaa juosta myös epätasaisessa maastossa, kuten metsässä tai rannalla.

LUE MYÖS: Näin voit treenata, kun plantaarifaskiitti vaivaa

Vihreäpaitainen nainen juoksee

PUOLEN TUNNIN JUOKSULENKKI KULUTTAA 300 KCAL ENERGIAA Puolen tunnin juoksulenkki maltillisella vauhdilla kuluttaa yhtä paljon energiaa kuin puolentoista tunnin rauhallinen kävelylenkki.

© wichmann+bendtsen

Nilkan nyrjähdys – lääketieteen keinot

Jos kipu ja turvotus on voimakasta, lääkäri voi määrätä tulehduskipulääkkeitä sekä tutkia nilkan tarkemmin mahdollisten murtumien varalta. Joskus vaiva ei johdu vaurioituneista nivelsiteistä, jolloin kivut kestävät pidempään eikä nilkka jämäköidy. Jos nilkan nyrjähdys on jatkuva vaiva, hoitomuotona saatetaan käyttää nivelsiteiden kiristysleikkausta.

Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUS -lehden numerossa 11/2017.

Kuntoa ja kiinteyttä KUNTO PLUSsalta!

KUNTO PLUSsan tärkein tavoite on tehdä terveellisestä elämäntavasta helppo. Nettisisältömme ja sovelluksemme tarjoavat tiedot ja välineet, joilla tarveellinen elämäntapa sujuu mutkattomasti. Tilaajana saat käyttöösi sivuston ja sovelluksen kaikki palvelut.

Sivustossa ja sovelluksessa mm:

  • Yli sata 5–40 min treenivideota
  • Kuunneltavat juoksuohjelmat myös vasta-alkajille
  • Pääsy satoihin terveellisiin resepteihin
  • Viikon ruokalista resepteineen sähköpostilla

KUNTO PLUSsan digitilaus – tutustu täältä!


Newsletter background