Vältä piristäviä aineita ennen nukkumaanmenoa

Kahvi, musta tee, kolajuomat ja suklaa sisältävät kofeiinia, joka saattaa vaikeuttaa nukahtamista.

Israelilaistutkijat selvittivät, miten kupillinen kahvia vaikutti unta säätelevän melatoniinin määrään elimistössä, ja totesivat yhden kupillisen puolittavan sen.

Tutkimuksessa havaittiin myös, että kofeiinipitoista kahvia juovien ihmisten yöunen pituus oli keskimäärin 336 minuuttia, kun taas kofeiinitonta kahvia juovat nukkuivat 415 minuuttia. Lisäksi kofeiinia käyttämättömät tutkimushenkilöt nukahtivat puolta lyhyemmässä ajassa kuin kofeiinipitoista kahvia juova ryhmä.

Toinen unta edistävä elämäntapamuutos on tupakoinnin lopettaminen. Baltimoren yliopiston sairaalassa Yhdysvalloissa on todettu, että 25 % tupakoijista nukkuu liian vähän, kun tupakoimattomien joukossa vähän nukkuvien osuus on vain 5 %.

Tupakoitsijoilla unihäiriöitä esiintyy erityisesti unen alkuvaiheessa, mikä voi johtua siitä, että silloin elimistön nikotiinipitoisuus on korkeimmillaan.

Alkoholikaan ei edistä unta, vaikka moni kuvittelee yömyssyn tekevän uneliaammaksi. Alkoholin unettava vaikutus on kuitenkin lyhytaikainen, sillä vaikka yömyssy saattaa nopeuttaa nukahtamista, se voi myös katkaista unen 3 - 4 tunnin kuluttua nukahtamisesta. Alkoholi vaikuttaa elimistön unirytmiin ja vaikeuttaa tärkeään syvään uneen siirtymistä nukkuessa.

LUE MYÖS: Valeriaana auttaa nukahtamaan