Tilapäinen stressi

Lievä, lyhytaikainen stressi voi olla hyvästäkin, sillä se voi auttaa terästämään hetkellisesti suorituskykyä ja keskittymään käsillä olevaan tehtävään. Pitkittinyt stressi sen sijaan on erittäin haitallista sekä henkiselle että fyysiselle hyvinvoinnille.

Tilapäinen stressi

Stressi sinänsä on varsin luonnollinen reaktio, mutta ongelmaksi se muodostuu silloin, kun stressireaktio jää päälle ja muuttuu krooniseksi tilaksi, jolloin se tehostamisen sijaan alkaa heikentää niin toimintakykyä kuin elämänlaatuakin.

LUE MYÖS: Stressioireet – 30 oiretta, joita kannattaa tarkkailla

Stressi oireilee eri tavoin

 • Levottomuus
 • Elohiiret
 • Sydämentykytys
 • Hikoilu
 • Suun kuivuminen
 • Tilapäiset vatsavaivat
 • Lihasjännitykset
 • Pinnallinen hengitys

LUE MYÖS: Testi - Onko sinulla stressi?

Vinkit stressin lievitykseen ja hallintaan

Työssä

 1. Priorisoi
  Listaa tehtävät asiat tärkeysjärjestyksessä ja arvoi, voitko luopua joistakin kokonaan tai delegoida ne muille. Suuret kokonaisuudet voi jakaa pienempiin osatavoitteisiin, joihin on helpompi edetä. Tämä antaa lisää motivaatiota ja tarmoa saattaa koko tehtävä loppuun.
 2. Analysoi pelkosi
  Mikä on pahinta, mitä voi tapahtua? Mieti koko kauhuskenaario huolella loppuun asti. Stressaantuneena huolet ja pelot voivat saada yliotteen ja valvottaa iltaisin. Huolien vatvomiseen varattu "huolitunti" ja pelkojen läpikäyminen auttavat heikentämään niiden valtaa ja näkemään tilanteen todenmukaisemmin.

Vapaa-ajalla

 1. Rentoudu hengitysharjoituksilla
  Hengitä syvään aina vatsan pohjaan asti, pidätä hetki, ja hengitä rauhallisesti ulos. Stressi voi oireilla hengityksen muutoksina, jolloin hengitys nopeutuu huomaamatta. Hengitystä voi hiljentää ja syventää ja oloa rauhoittaa helpolla hengitysharjoituksella, jonka voi tehdä missä vain:

 2. Hengitä syvään neljään laskien.

 3. Pidätä hengitystä neljään laskien.
 4. Hengitä hitaasti ulos neljään laskien.
 5. Toista muutaman kerran oman hengityksen tahtiin.

LUE MYÖS: Meditaatio vasta-alkajille – näin pääset alkuun

Treeni apuna

 1. Anna palaa
  Tilapäisessä stressitilassa reipas liikunta voi auttaa suuntaamaan ajatukset ja energian treeniin ja helpottaa näin stressin oireita ja purkaa paineita. Hyviä lajeja ovat mm. palloilulajit, lihaskuntoharjoittelu tai spinning.