Tilapäinen stressi
Stressi sinänsä on varsin luonnollinen reaktio, mutta ongelmaksi se muodostuu silloin, kun stressireaktio jää päälle ja muuttuu krooniseksi tilaksi, jolloin se tehostamisen sijaan alkaa heikentää niin toimintakykyä kuin elämänlaatuakin.
LUE MYÖS: Stressioireet – 30 oiretta, joita kannattaa tarkkailla
Stressi oireilee eri tavoin
- Levottomuus
- Elohiiret
- Sydämentykytys
- Hikoilu
- Suun kuivuminen
- Tilapäiset vatsavaivat
- Lihasjännitykset
- Pinnallinen hengitys
LUE MYÖS: Testi - Onko sinulla stressi?
Vinkit stressin lievitykseen ja hallintaan
Työssä
- Priorisoi
Listaa tehtävät asiat tärkeysjärjestyksessä ja arvoi, voitko luopua joistakin kokonaan tai delegoida ne muille. Suuret kokonaisuudet voi jakaa pienempiin osatavoitteisiin, joihin on helpompi edetä. Tämä antaa lisää motivaatiota ja tarmoa saattaa koko tehtävä loppuun.
- Analysoi pelkosi
Mikä on pahinta, mitä voi tapahtua? Mieti koko kauhuskenaario huolella loppuun asti. Stressaantuneena huolet ja pelot voivat saada yliotteen ja valvottaa iltaisin. Huolien vatvomiseen varattu "huolitunti" ja pelkojen läpikäyminen auttavat heikentämään niiden valtaa ja näkemään tilanteen todenmukaisemmin.
Vapaa-ajalla
Rentoudu hengitysharjoituksilla
Hengitä syvään aina vatsan pohjaan asti, pidätä hetki, ja hengitä rauhallisesti ulos. Stressi voi oireilla hengityksen muutoksina, jolloin hengitys nopeutuu huomaamatta. Hengitystä voi hiljentää ja syventää ja oloa rauhoittaa helpolla hengitysharjoituksella, jonka voi tehdä missä vain:
Hengitä syvään neljään laskien.
- Pidätä hengitystä neljään laskien.
- Hengitä hitaasti ulos neljään laskien.
- Toista muutaman kerran oman hengityksen tahtiin.
LUE MYÖS: Meditaatio vasta-alkajille – näin pääset alkuun
Treeni apuna
- Anna palaa
Tilapäisessä stressitilassa reipas liikunta voi auttaa suuntaamaan ajatukset ja energian treeniin ja helpottaa näin stressin oireita ja purkaa paineita. Hyviä lajeja ovat mm. palloilulajit, lihaskuntoharjoittelu tai spinning.