Opas: Näin pääset tietoisen syömisen alkuun

Tietoinen syöminen tarjoaa välineitä, joilla voit välttää liikasyöntiä ja luoda rennon suhteen ruokaan.

Nainen tuoksuttelee pullia

TIETOINEN SYÖMINEN voi auttaa luomaan luonnollisemman ja myönteisemmän suhteen ruokaan.

© iStock

Ärsyttääkö, kun aina tulee syötyä liikaa? Tai haaveiletko myönteisemmästä ja stressittömästä suhteesta ruokaan?

Tietoinen syöminen voi olla ratkaisu.

Tietoinen syöminen tarkoittaa sitä, että kuuntelet kehosi tarpeita ja annat kehollesi sen, mitä se tarvitsee.

Tämä perustuu ajatukseen, että keho saa sanella itse, mitä se tarvitsee, niin ruuan määrän kuin tyypin suhteen.

Mutta miten päästä tietoisen syömisen alkuun?

Kysyimme sitä elämäntapavalmentajalta ja tietoisen syömisen asiantuntijalta Sine Guntveitilta. Tässä oppaassa hän selittää tietoisen syömisen periaatteet ja antaa työkalut, joilla pääset alkuun jo tänään.

Tietoisen syömisen periaatteet

Syö, kun sinulla on nälkä

Syö, kun sinulla on nälkä

Mieti nälkääsi. Onko se fyysinen vai emotionaalinen?

Pane merkille: Oletko oikeasti nälkäinen vai johtuuko nälkäsi muista asioista, kuten tylsistymisestä, stressistä tai väsymyksestä?

Katso ja haistele ruokaa

Katso ja haistele ruokaa

Katsele ruokaa sekä ennen syömistä että sen aikana. Huomaa, millaisia muotoja ja värejä siinä on.

Muista myös haistella ruokaa.

Kun suuntaat aistisi ruokaan jo ennen ateriaa, ruoansulatuksesi käynnistyy ja kehosi on valmis syömään.

Rentoudu

Rentoudu

Rentoutuneena syöt hitaammin, nautit ruoasta ja olet läsnä aterialla.

Aloita hengittämällä syvään ennen ruokailun aloittamista ja mieluiten muutaman kerran aterian aikana.

Tämä auttaa kehoasi hidastumaan ja olemaan läsnä aterialla.

Käytä aistejasi

Käytä aistejasi

Yksi tärkeimmistä tietoisen syömisen periaatteista on ruoasta nauttiminen.

Kun siis syöt, keskitä kaikki huomiosi ruokaan ja käytä kaikkia aistejasi.

Miltä ruoka maistuu? Millainen on sen rakenne? Mitä aistivaikutelmia saat? Huomaa kaikki maut, ainesosat ja mausteet.

Keskity jokaiseen suupalaan

Keskity jokaiseen suupalaan

Kyse on läsnäolosta ja siitä, että annat täyden huomiosi jokaiselle suupalalle ruokaa.

Laske ruokailuvälineet jokaisen suupalan välissä ja anna ruoan kiertää suussa. Ruoka nimittäin voi maistua erilaiselta kielen eri kohdissa.

Syö hitaasti

Syö hitaasti

Aivot tunnistavat kylläisyyden vasta 20 minuutin kuluttua. Jos syö nopeasti, tulee helposti syötyä liikaa.

Syö hitaasti ja vältä häiriöitä syömisen aikana.

Huomaa maku

Huomaa maku

Kun todella maistat ruokaa ja syöt hitaammin, huomaat, että ruoka maistuu parhaimmalta heti alussa. Jonkin ajan kuluttua maku heikkenee.

Tällöin tunnet myös itsesi kylläiseksi nopeammin ja syöminen on helpompi lopettaa.

Pureskele ruoka kunnolla

Pureskele ruoka kunnolla

Ruoan pureskelu vapauttaa enemmän makuja, ja näin syöminen tuottaa entistäkin paremman makuelämyksen.

Pidä annokset pieninä

Pidä annokset pieninä

Ota lautasellesi ruokaa vain vähän. Siten saat paremman käsityksen siitä, kuinka paljon sinun on järkevää syödä.

Lopeta, kun olet kylläinen

Lopeta, kun olet kylläinen

Kuuntele kehoasi.

Kun tunnet olevasi kylläinen, lopeta syöminen – vaikka lautasellasi olisi vielä ruokaa jäljellä.

Nainen syö

HARJOITTELE TIETOISTA SYÖMISTÄ. Näin voit omaksua uudet periaatteet vaivattomasti.

© iStock

Miten aloitan tietoisen syömisen?

Nyt olet oppinut tietoisen syömisen periaatteet. Vieläkö mietit, miten tietoisesta syömisestä voisi tehdä luonnollisen tavan?

Näiden kymmenen vaiheen avulla pääset helposti tietoisen syömisen alkuun.

1 Aloita yhdellä aterialla päivässä


Harjoittele tietoista syömistä ensin yhdellä aterialla päivässä.

Se voi olla välipala, aamiainen, naposteltava tai mikä ateria tahansa. Sen tulee kuitenkin olla päivän rauhallisin ateria.

Eliminoi häiriötekijät ja luo rauhallinen ympäristö, jossa voit olla sataprosenttisesti läsnä aterialla.

2 Valitse miellyttävä paikka


Asetu syömään paikkaan, jossa tunnet olosi mukavaksi.

3 Keskity


Kytke pois päältä kaikki, mikä voi olla häiriöksi. Sammuta televisio ja pane puhelimesi lentotilaan.

Hengitä syvään ja ole läsnä tässä hetkessä. Se auttaa sinua yhdistymään tilanteeseen ja rauhoittamaan hermostoasi.

4 Aktivoi aistisi


Katsele ja haistele ruokaa.

Tarkoitus on, että aktivoit mahdollisimman monta aistia ja virittäydyt kehosi viesteihin.

5 Maistele


Kun olet katsellut ja haistellut ruokaa, aloita syöminen.

Ota yksi suupala kerrallaan, pureskele hitaasti ja huomioi tuntemukset. Onko ruoka pehmeää, rapeaa, kylmää, kuumaa?

Ajattele, että jokainen suupala on koostumusten ja makujen tutkimusmatka.

Kuvittele olevasi tutkija tai lapsi, joka näkee ruokaa ensimmäistä kertaa – ole utelias.

6 Pureskele ruoka kunnolla


Pureskele, pureskele, pureskele. Pureskele ruokaa enemmän kuin perusteellisesti.

Huomaa maut ja miten ne muuttuvat, kun pureskelet ruokaa ja aistit sen suun eri osissa.

7 Ei kiirettä


Syö hitaasti ja pieniä suupaloja.

Se auttaa olemaan läsnä hetkessä ja aistimaan ruokaa.

8 Tunnustele


Laske ruokailuvälineet alas monta kertaa syömisen aikana ja tunnustele, miltä ruoka tuntuu kehossasi: Miltä minusta tuntuu? Olenko pian jo kylläinen?

9 Lopeta oikeaan aikaan


Yhtäkkiä huomaat, ettet tarvitse enää yhtään enempää.

On tärkeää, että lopetat syömisen, kun olet kylläinen ja tyytyväinen – niin voi käydä jo ennen kuin olet tyhjentänyt lautasesi.

10 Ole kärsivällinen


Kärsivällisyys kannattaa. Aloita yhdellä aterialla ja katso sitten, miten voit vähitellen laajentaa kokeilua.

Tarkoitus ei ole pyrkiä täydellisyyteen vaan rakentaa tapa, joka sopii juuri sinun jokapäiväiseen elämääsi. Alussa on tärkeintä, että saat hyvän kokemuksen ja tuntuman tietoiseen syömiseen.

Kun huomaat, että tietoinen syöminen tuntuu oikeasti hyvältä ja että hallitset itse sitä, milloin lopetat syömisen, kehosi haluaa jatkaa.

Tietoinen lähestymistapa alkaa muuttua yhä luontevammaksi.

Realistinen tavoite

Kun tietoisesta syömisestä on tullut sinulle tapa, tavoitteena ei ole välttämättä olla tietoinen aina ja joka ikisellä aterialla.

Realistinen tavoite on se, että tietoinen syöminen on jotain, jota voit harjoittaa milloin useammin, milloin harvemmin.

Toisilla aterioilla voit keskittyä siihen täysin, toisilla taas vähän tai ei ollenkaan. Ja vaikka ympäristö ja olosuhteet eivät välttämättä olisi ihanteelliset tietoiselle syömiselle, voit ehkä kuitenkin olla tietoinen yksittäisten suupalojen kohdalla.

Lue myös: Näin vaihdevuodet ja hormonit vaikuttavat painoon