Opas: Näin pääset tietoisen syömisen alkuun
Tietoinen syöminen tarjoaa välineitä, joilla voit välttää liikasyöntiä ja luoda rennon suhteen ruokaan.
Tietoinen syöminen tarjoaa välineitä, joilla voit välttää liikasyöntiä ja luoda rennon suhteen ruokaan.
Ärsyttääkö, kun aina tulee syötyä liikaa? Tai haaveiletko myönteisemmästä ja stressittömästä suhteesta ruokaan?
Tietoinen syöminen voi olla ratkaisu.
Tietoinen syöminen tarkoittaa sitä, että kuuntelet kehosi tarpeita ja annat kehollesi sen, mitä se tarvitsee.
Tämä perustuu ajatukseen, että keho saa sanella itse, mitä se tarvitsee, niin ruuan määrän kuin tyypin suhteen.
Mutta miten päästä tietoisen syömisen alkuun?
Kysyimme sitä elämäntapavalmentajalta ja tietoisen syömisen asiantuntijalta Sine Guntveitilta. Tässä oppaassa hän selittää tietoisen syömisen periaatteet ja antaa työkalut, joilla pääset alkuun jo tänään.
Nyt olet oppinut tietoisen syömisen periaatteet. Vieläkö mietit, miten tietoisesta syömisestä voisi tehdä luonnollisen tavan?
Näiden kymmenen vaiheen avulla pääset helposti tietoisen syömisen alkuun.
Harjoittele tietoista syömistä ensin yhdellä aterialla päivässä.
Se voi olla välipala, aamiainen, naposteltava tai mikä ateria tahansa. Sen tulee kuitenkin olla päivän rauhallisin ateria.
Eliminoi häiriötekijät ja luo rauhallinen ympäristö, jossa voit olla sataprosenttisesti läsnä aterialla.
Asetu syömään paikkaan, jossa tunnet olosi mukavaksi.
Kytke pois päältä kaikki, mikä voi olla häiriöksi. Sammuta televisio ja pane puhelimesi lentotilaan.
Hengitä syvään ja ole läsnä tässä hetkessä. Se auttaa sinua yhdistymään tilanteeseen ja rauhoittamaan hermostoasi.
Katsele ja haistele ruokaa.
Tarkoitus on, että aktivoit mahdollisimman monta aistia ja virittäydyt kehosi viesteihin.
Kun olet katsellut ja haistellut ruokaa, aloita syöminen.
Ota yksi suupala kerrallaan, pureskele hitaasti ja huomioi tuntemukset. Onko ruoka pehmeää, rapeaa, kylmää, kuumaa?
Ajattele, että jokainen suupala on koostumusten ja makujen tutkimusmatka.
Kuvittele olevasi tutkija tai lapsi, joka näkee ruokaa ensimmäistä kertaa – ole utelias.
Pureskele, pureskele, pureskele. Pureskele ruokaa enemmän kuin perusteellisesti.
Huomaa maut ja miten ne muuttuvat, kun pureskelet ruokaa ja aistit sen suun eri osissa.
Syö hitaasti ja pieniä suupaloja.
Se auttaa olemaan läsnä hetkessä ja aistimaan ruokaa.
Laske ruokailuvälineet alas monta kertaa syömisen aikana ja tunnustele, miltä ruoka tuntuu kehossasi: Miltä minusta tuntuu? Olenko pian jo kylläinen?
Yhtäkkiä huomaat, ettet tarvitse enää yhtään enempää.
On tärkeää, että lopetat syömisen, kun olet kylläinen ja tyytyväinen – niin voi käydä jo ennen kuin olet tyhjentänyt lautasesi.
Kärsivällisyys kannattaa. Aloita yhdellä aterialla ja katso sitten, miten voit vähitellen laajentaa kokeilua.
Tarkoitus ei ole pyrkiä täydellisyyteen vaan rakentaa tapa, joka sopii juuri sinun jokapäiväiseen elämääsi. Alussa on tärkeintä, että saat hyvän kokemuksen ja tuntuman tietoiseen syömiseen.
Kun huomaat, että tietoinen syöminen tuntuu oikeasti hyvältä ja että hallitset itse sitä, milloin lopetat syömisen, kehosi haluaa jatkaa.
Tietoinen lähestymistapa alkaa muuttua yhä luontevammaksi.
Kun tietoisesta syömisestä on tullut sinulle tapa, tavoitteena ei ole välttämättä olla tietoinen aina ja joka ikisellä aterialla.
Realistinen tavoite on se, että tietoinen syöminen on jotain, jota voit harjoittaa milloin useammin, milloin harvemmin.
Toisilla aterioilla voit keskittyä siihen täysin, toisilla taas vähän tai ei ollenkaan. Ja vaikka ympäristö ja olosuhteet eivät välttämättä olisi ihanteelliset tietoiselle syömiselle, voit ehkä kuitenkin olla tietoinen yksittäisten suupalojen kohdalla.