Miksi hikoilu on hyväksi

Kerromme viisi painavaa syytä päästää hiki pintaan.

Naisen kasvot sivuprofiilissa

Hehkutetaan hikoilua!

Moni pitää hikoilua epämiellyttävänä tai vastenmielisenä. Hikoilu on kuitenkin välttämätöntä elimistön toiminnan ja hyvinvoinnin kannalta, joten nyt on korkea aika oppia arvostamaan hikeä. Selvitimme totuuden hikeen liittyvien väittämien taustalla, ja nyt kerromme viisi hyvää syytä siihen, miksi hiki on ihmiselle hyväksi.

Hikoilu on luonnollista

Hiki on hikirauhasten erittämää väritöntä nestettä.

Hikirauhasia on kahta tyyppiä. Pieniä (ekkriinisiä) hikirauhasia on lähes kaikkialla kehossa, ja ne osallistuvat lämmönsäätelyyn erittämällä tavallista hikeä, joka koostuu lähinnä vedestä ja sisältää lisäksi natriumia, kloridia ja kaliumia sekä maitohappoa, ureaa ja aminohappoja. Matalan pH-arvon ansiosta se auttaa torjumaan bakteereita iholla.

Isoja (apokriinisiä) hikirauhasia on mm. kainaloissa ja sukuelinten ihossa. Niiden erittämä hiki on koostumukseltaan paksumpaa ja sisältää mm. proteiineja ja rasva-aineita.

Hien määrä vaihtelee olosuhteista ja fyysisestä aktiivisuudesta riippuen. Ihminen hikoilee noin 0,5–1 litraa vuorokaudessa, mutta elimistöä raskaasti kuormit­tava liikunta voi lisätä hikoilua yli kymmeneenkin litraan.

Hikoilu on elimistön tapa poistaa lämpöä kehosta ja ehkäistä näin ylikuumenemista. Kun hiki haihtuu iholta, keho viilenee.

LUE MYÖS: Mistä yöhikoilu johtuu?

5 hyvää syytä iloita hikoilusta