Hikoilu voi auttaa hoikistumaan (hieman)

Yllättävää kyllä, hikoilu kuluttaa energiaa – ei tosin yhtä paljon kuin treeni, mutta hikoilu joka tapauksessa kasvattaa energiankulutusta hieman.

Nainen hymyilee

Treeni ja hikoilu kuluttavat molemmat energiaa.

© Wichmann+bendtsen

Hikoilu edistää energiankulutusta

Hikoilulla on hintansa – hikoilu nimittäin kuluttaa energiaa verisuonten kuljettaessa verta ihon pintakerroksiin ja hikirauhasten puskiessa nestettä ihon pintaan. Kuumalla ilmalla voi huomata, miten syke nousee, kun elimistön lämmönsäätelyjärjestelmä joutuu ylitöihin. Treenatessa hikoilu on elimistön keino torjua ylikuumenemista. Tästä juontuu myös se, miksi helteellä on vaikeampi yltää huippusuorituksiin. Sydän joutuu tällöin työskentelemään myös veren pumppaamiseksi ihon pintakerroksiin, jolloin hapen kuljettamiseen lihaksiin on vähemmän virtaa, mikä näkyy tuloksissa. Rauhallisempikin liikuntasuoritus kuluttaa hellepäivänä enemmän energiaa. Lämmön vaikutus tuntuu esimerkiksi hot jooga -harjoituksissa, kun hikoilu käynnistyy lämpimässä salissa. Hikoilun osuus energiankulutuksessa on kuitenkin lopulta erittäin pieni, sillä ehdottomasti eniten kulutukseen vaikuttaa treenin teho.

Vinkki

Kokeile pidättäytyä pyyhkimästä hikeä otsalta. Jos hiki ei valu aivan noroina suoraan silmiin, anna sen helmeillä otsalla. Hien haihtuminen iholta viilentää kehoa, ja märkä iho haihduttaa enemmän kosteutta kuin kuiva iho. Ohut otsapanta toimii myös silloin kun otsalta valuva hiki ärsyttää silmiä, sillä se imee kosteutta ja johtaa näin lämpöä pois elimistöstä.

Kuntoa ja kiinteyttä KUNTO PLUSsalta!

KUNTO PLUSsan tärkein tavoite on tehdä terveellisestä elämäntavasta helppo. Nettisisältömme ja sovelluksemme tarjoavat tiedot ja välineet, joilla tarveellinen elämäntapa sujuu mutkattomasti. Tilaajana saat käyttöösi sivuston ja sovelluksen kaikki palvelut.

Sivustossa ja sovelluksessa mm:

  • Yli sata 5–40 min treenivideota
  • Kuunneltavat juoksuohjelmat myös vasta-alkajille
  • Pääsy satoihin terveellisiin resepteihin
  • Viikon ruokalista resepteineen sähköpostilla

KUNTO PLUSsan digitilaus – tutustu täältä!


Newsletter background