Näin hoidat hampaita hyvin kaiken ikää

Hampaiden tulisi kestää suussa koko ikä. Mutta saako silloin juoda lainkaan limsaa, tai pitääkö hampaat pestä karkinsyöntiä ennen vai sen jälkeen? Lue, miten pidät hampaistasi huolta kaiken ikää ja testaa, hoidatko hampaitasi oikein.

Luuloja hampaista

HAMPAAT – Moni ei tiedä, että hampaiden vaatima hoito muuttuu iän myötä.

© iStock

TESTI: Mitä tiedät hampaistasi?


Oletko huomannut, että kulmahampaasi ovat muita hampaita keltaisemmat? Tutustuimme hammaskaluston salaisuuksiin, ja kerromme nyt, mitä hampaista ja niiden hoidosta on tärkeää tietää. Tee testi – jotkin vastauksista saattavat yllättää.

Miten ikä vaikuttaa hampaiden hoitoon?


Vielä 1950-luvun Suomessa hampaattomuus oli yleistä, ja koko perhe saattoi käyttää samaa hammasharjaa, jos ollenkaan. Tilanne on onneksi muuttunut, ja yhä useampi pesee ja hoitaa hampaitaan yhä paremmin. Ei kuitenkaan haittaa saada lisää tietoa hampaiden hoidosta ja terveydestä. Lue alta, mitä eri ikäkausina tulee ottaa huomioon hampaiden hoidossa.

LUE MYÖS: Parodontiitti – pahempi kuin ientulehdus

Luuloja hampaista
© iStock

20-vuotiaat

Runsas alkoholinkäyttö voi vähentää syljen eritystä. Syljen väheneminen lisää reikiintymistä ja suun tulehduksia. Vaikka hauskempia rahankäyttökohteita on paljon, kannattaa hammashoitoon panostaa jo nuorena.

Luuloja hampaista
© iStock

30-vuotiaat

Osalla on jo lapsia, joten huomio on muiden hoitamisessa (ja hammashoidossa) oman hammashoidon sijaan. On kuitenkin tärkeää pitää huolta myös omista hampaistaan, jotta säästyy kivuilta ja sairauksilta myöhemmin elämässä.

Luuloja hampaista
© iStock

40-vuotiaat

Moni haluaa valkaisuttaa hampaansa, mutta se on loputon tehtävä, koska valkaistujen hampaiden kiille värjääntyy entistä helpommin esimerkiksi viinistä, kahvista ja teestä. Huuhdo suu maidolla tai vedellä viiniä juotuasi, niin happohyökkäys katkeaa.

Luuloja hampaista
© iStock

50-vuotiaat

Terveydenhoidon ei tarvitse käydä kalliiksi viisikymppisenäkään. Hyvä suuhygienia auttaa ehkäisemään mm. parodontiittia. Säännöllinen ammattilaisen tekemä tarkastus ja puhdistus kannattaa aina.

Luuloja hampaista
© iStock

60-vuotiaat

Osa käyttää jo lääkkeitä, jotka kuivattavat suuta. Silloin on syytä kiinnittää erityistä huomiota hampaiden hoitoon ja välttää liiallista makean syömistä ja juomista. Säännöllinen hampaiden harjaus on halpa tapa ehkäistä ongelmia.

Luuloja hampaista
© iStock

Yli 70-vuotiaat

Viimeistään tässä iässä kannattaa hankkia sähköhammasharja. Näkö voi olla heikentynyt, eivät käsivoimatkaan ole entisellään. Siksi oikeaoppinen hampaiden puhdistus ei välttämättä ole helppoa. Sähköhammasharja varmistaa, ettet harjaa liian kovaa tai liian kevyesti.

Ohjeita hampaidenhoitoon


KOLME HYVÄÄ TAPAA HOITAA HAMPAITA

  1. Käytä hammaslankaa tai hammasväliharjaa. Se poistaa plakkia ja ruuantähteitä, hieroo ikeniä ja ehkäisee hammaskiven syntyä.
  2. Syö terveellistä ja monipuolista ravintoa ja vältä happoa sisältäviä mehuja, tuoremehuja, smoothieita ja limsoja – myös kevytjuomia.
  3. Juo vettä tai maitoa. Valitse paljon kalsiumia sisältäviä maitotuotteita.
Luuloja hampaista

KIRPEÄT KARKIT – Kirpeiden karkkien hapot voivat syövyttää hammaskiillettä, ja sokeri voi johtaa reikiintymiseen.

© iStock

VIISI (ERITYISEN) HAITALLISTA MAKEISTA

TEE NÄIN, JOS HALUAT SYÖDÄ MAKEISIA
Moni kuvittelee, että on parempi syödä muutamia makeisia päivittäin sen sijaan, että hotkisi kerran viikossa koko pussillisen. Todellisuudessa on kuitenkin paljon parempi, että syö koko viikon annoksen kerralla, jolloin se on sitten ohi, sen sijaan että napsisi sokeripitoisia makeisia pitkin viikkoa. Näin siis ainakin hampaiden kannalta.

Kirpeät karkit

Kirpeissä karkeissa on sekä happoa että sokeria. Happo syö kiillettä, ja sokeri voi aiheuttaa reikiintymistä.

Kovat karkit

Kovien makeisten imeskely altistaa hampaat sokerille pitkään yhtäjaksoisesti.

Tikku­karamellit

Myös tikkareita syödessä ja imeskellessä hampaat altistuvat sokerille kauan. Vaikutus on sama kuin kovilla makeisilla.

Toffee

Toffeestakin hampaat kärsivät pitkän aikaa kerrallaan. Toffee voi myös tarttua hampaisiin ja jopa repiä irti paikkoja.

Kuivatut hedelmät

Hedelmät eivät automaattisesti ole hampaille terveellisiä. Kuivatut hedelmät tarttuvat helposti kiinni, ja niissä on runsaasti reikiä aiheuttavaa hedelmäsokeria.

Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUS -lehdessä 19/2022.