Miten makeutusaineet vaikuttavat hampaisiin?

Sokeria, steviaa vai keinotekoisia makeutusaineita? Eri makeutusaineet vaikuttavat eri tavoin hampaiden hyvinvointiin.

maanantai 14. heinäkuuta 2014 teksti I. Brøndum

Stevia

Stevia ei vahingoita hampaita, mutta jos juo paljon virvoitusjuomia, niiden sisältämä sitruunahappo heikentää hammaskiillettä. Virvoitusjuomien alhainen pH-arvo, joka heikentää sekä hammaskiillettä että luustoa, johtuu juuri sitruunahaposta.

Sokeri, stevia ja muut makeutusaineet – mitä eroja makeuttajilla on? Me kerromme

Sokeri

Aina kun syö tai juo jotakin sokeripitoista, suun kariesbakteerit hyödyntävät sokerin ja niiden aineenvaihdunta tuottaa happoja eli aineenvaihdunnassaan happoja eli noin puoli tuntia kestävän happohyökkäyksen.

Keinotekoiset makeutusaineet

Keinotekoiset makeutusaineet eivät vahingoita hampaita, sillä bakteerit eivät hyödynnä niitä. Light-juomatkin ovat kuitenkin haitallisia hampaille siksi, että niiden alhainen pH kuluttaa hammaskiillettä. Lisäksi sitruunahappoa (happamuudensäätöaineena) sisältävät virvoitusjuomat, olivatpa ne sokeripitoisia tai eivät, köyhdyttävät elimistön kalsiumvarastoja ja heikentävät luustoa.

LUE MYÖS: Makeutusaineet – pelastus vai vaaraksi?

Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mikä sinua auttaa rentoutumaan kiireisen päivän jälkeen?


KUNTO PLUS suosittelee