Miten makeutusaineet vaikuttavat hampaisiin?

Sokeria, steviaa vai muuta makeutusta? Eri makeutusaineet vaikuttavat eri tavoin hampaiden hyvinvointiin.

Sokeri

Suun bakteerit muodostavat sokereista happoja, jotka liuottavat hampaiden pinnalta kiillettä. Happohyökkäys kestää noin 20 minuuttia, jonka jälkeen kiille alkaa jälleen kovettua. Jos sokeripitoisia ruokia ja juomia nautitaan tiheään, kiilteen uudelleen kovettumiselle ei jää aikaa, jolloin hampaisiin alkaa muodostuvia pysyviä kiillevaurioita.

Stevioglykosidit

Steviakasvin lehdistä uutettavat stevioglykosidit (E 960) eivät vahingoita hampaita, mutta jos juo paljon virvoitusjuomia, niiden sisältämä sitruunahappo heikentää hammaskiillettä. Virvoitusjuomien alhainen pH-arvo, joka heikentää sekä hammaskiillettä että luustoa, johtuu juuri sitruunahaposta.

Sokeri, stevia ja muut makeutusaineet – mitä eroja makeuttajilla on? Me kerromme

Muut teinotekoiset makeutusaineet

Keinotekoiset makeutusaineet eivät vahingoita hampaita, sillä bakteerit eivät hyödynnä niitä. Light-juomatkin ovat kuitenkin haitallisia hampaille siksi, että niiden alhainen pH kuluttaa hammaskiillettä. Lisäksi sitruunahappoa (happamuudensäätöaineena) sisältävät virvoitusjuomat, olivatpa ne sokeripitoisia tai eivät, köyhdyttävät elimistön kalsiumvarastoja ja heikentävät luustoa.

LUE MYÖS: Makeutusaineet – pelastus vai vaaraksi?