Kookospähkinä
Tuore kookosvesi ja kookos ovat pähkinän avaamisen vaivan arvoisia.
Tuore kookosvesi ja kookos ovat pähkinän avaamisen vaivan arvoisia.
Kookospähkinässä on runsaasti rasvaa ja kuituja sekä vitamiineja ja kivennäisaineita kuten B-vitamiineja, C-vitamiinia, foolihappoa, kaliumia, rautaa ja tärkeää seleeniä.
Tuoreet pähkinät sisältävät enemmän vitamiineja kuin jalostetut kookosjauhot ja kookossokeri.
Jos saat käsiteltäväksesi vihreän, nuoren kookospähkinän, puhkaise aukko sen lakeen ja työnnä aukkoon pilli, ja nauti kookosvettä! Nuoren kookospähkinän hedelmäliha on pehmeää ja makeaa, ja sitä voi syödä kuin sorbettia.
Jos taas käsissäsi on tutumpi ruskea, pieni pähkinä, se halkeaa parhaiten vasaralla tai sahalla. Kookospähkinän hedelmälihaa voi käyttää naposteluun, hedelmäsalaattiin ja lämpimiin ruokiin.
Kypsymätön kookospähkinä on suuri vihreä luumarja, joka sisältää kookosvettä ja pehmeää valkoista hedelmälihaa.
Tunnetumpi ruskea kookospähkinä on kypsä. Sen sisäpuolella on siemenvalkuaista (hedelmälihaa) ja kookosmehua (eri asia kuin muodikas kookosvesi).
Nuoria vihreitä kookospähkinöitä voi hyvällä tuurilla saada aasialaisista kaupoista. Ruskeita pähkinöitä saa useimmista suurista ruokakaupoista.
Pähkinän tulee tuntua painavalta, ja sen tulee hölskyä ravistaessa, koska muutoin se voi olla kuivettunut.