Ovatko perunat pahasta verensokerille?
Perunoita syytetään usein verensokerin nostamisesta, mutta onko syytteissä perää?
Perunoita syytetään usein verensokerin nostamisesta, mutta onko syytteissä perää?
Kysymykseen ei voi antaa suoraa vastausta ihan noin vain.
100 grammaa perunaa sisältää noin 17 grammaa hiilihydraattia, ja perunoiden glykeeminen indeksi on korkea. Tämä tarkoittaa, että ne voivat nostaa verensokeria huomattavasti.
Lue myös: Hyvä hiilihydraatti on ystävä
Verensokerin nousu riippuu kuitenkin myös siitä, syökö pelkkää perunaa vai onko lautasella myös esimerkiksi lihaa, kastiketta ja salaattia.
Koko aterian glykeeminen indeksi ei tietenkään ole sama kuin vain yhden ruoka-aineen.
Perunat voivat siis nostaa verensokeria huimasti, jos niitä syödään sinällään suuria määriä, mutta sellaista tapahtuu oletettavasti varsin harvoin.
Vaikutus verensokeriin riippuu myös siitä, minkä tyyppisiä perunoita syödään ja ovatko ne kuumia vai kylmiä.
Esimerkiksi uuniperunan glykeeminen indeksi on korkea, keitetyn perunan kohtalainen ja kylmän perunan suhteellisen matala, sillä perunan lämpötila vaikuttaa tärkkelyksen imeytymiseen.
Terveellä ihmisellä insuliini säätelee verensokeria ja huolehtii sen laskemisesta perunan syömisen jälkeen.
Jos sairastaa diabetesta tai noudattaa verensokeria tasapainottavaa erityisruokavaliota, tilanne on toinen.
Lue myös: 10 diabeteksen oiretta
Keitetyt perunat eivät ole sen pahempia kuin valkoinen riisi tai pastakaan, ja toisaalta perunalla on monia hyviä ominaisuuksia, jotka tekevät siitä paremman valinnan aterialle.
Perunassa on vähemmän kaloreita 100 grammaa kohden kuin riisissä tai pastassa, ja se on myös C-vitamiinin lähde.
Lisäksi peruna on edullista ja lähituotteena ostettuna sen hiilijalanjälki on pieni.
Asiantuntija: ravitsemusneuvoja S. Albrechtsen