Mistä tietää, saako kesäkurpitsasta mahataudin?

Nainen mahataudissa.

KESÄKURPITSA on yleensä ihanaa, ja lempeää, mutta ei aina. Lue, miten tunnistat pahat kurpitsat.

© iStock

Kesäkurpitsa eli zucchini on syyskesän satoisa kurpitsa, jota on helppo kasvattaa ja joka ei myöskään kaada taloutta ostettunakaan.

Valitettavasti kesäkurpitsassakin voi toisinaan olla myrkyllisiä karvasainetta, kukurbitasiinia, joka sairastuttaa.

Kuulostaa uskomattomalta, mutta totta se on. Kukurbitasiini on jalostettu pois kesäkurpitsoista, mutta joskus kasvaa kurpitsoja, joissa on niin paljon kukurbitasiinia, että niistä saa mahakipua, ripulia ja oksentelua ja joskus myös hiustenlähtöä.

Koristekurpitsoista kukurbitasiinia ei ole ollut tarvetta jalostaa vähemmäksi, joten jos kasvattaa myös koristekurpitsoja, hyönteiset saattavat pölyttää kurpitsan ristiin koristekurpitsan kanssa, ja tuloksena voi tulla vatsanväänteitä tuottavia kesäkurpitsoja. Ja tästä voidaan myös vetää se johtopäätös, että karvaalta maistuvia koristekurpitsoja ei ole tarkoitettu syötäväksi.

Lue myös: Kesäkurpitsa – kätevästi vähemmän kaloreita

Mistä myrkkyä sisätävät kurpitsat tunnistaa?

Helppoa: Maistamalla. Ja pelkästä maistamisesta ei sairastu.

Jos kesäkurpitsa maistuu karvaalta tai metalliselta, siinä on todennäköisesti paljon kukurbitasiinia.

Kannattaa siis aina maistaa kesäkurpitsaa, kun laittaa siitä ruokaa – riippumatta siitä, aikooko siitä tehdä kesäkurpitsaspagettia, keittoa, grillattua kesäkurpitsaa tai käyttää raasteena sämpylätaikinassa tai uuniruuissa.

Jos kurpitsa maistuu karvaalta, sylje se pois ja heitä loput biojätteeseen.

Jos kukurbitasiinia on paljon, pienikin määrä voi sairastuttaa. Kukurbitasiinit eivät kaikki häviä kuumentamalla eli karvas kesäkurpitsa ei muutu turvalliseksi kypsentämällä.

Tärkeää

Kukurbitasiineja esiintyy kurpitsakasveissa, myös kurkuissa ja koristekurpitsoissa.

Myös avomaan kurkuissa ja erilaisissa kurpitsoissa ja niistä valmistetuissa chutneyissä, hillossa tai pikkelseissä voi olla kukurbitasiineja. Kun valmistat kurkkuja ja kurpitsoita itse, maista valmistaessasi ja jätä muiden laittama karvas kurpitsaruoka syömättä.

Lähteet:
Medical Toxicology
Fødevarestyrelsen.