Näin pääset alkuun

Jos treenaamisen alkuun pääseminen takkuaa, me voimme auttaa!

Nainen solmii lenkkareita, vesipullo mukana

KANNUSTUSTA! Koskaan ei ole liian myöhäistä! Lenkkarit jalkaan ja menoksi!

© istock

Säännöllisen liikunnan lisäämisellä voi olla valtava merkitys kehon ja mielen hyvinvoinnille. Ajatuksista tekoihin on kuitenkin pitkä matka, vaikka kuinka tietäisi, että liikunta on hyödyllistä ja tarpeellista. Moni sitoutuu kuntokeskuksen jäsenyyteen, mutta rahat valuvat kuukaudesta toiseen hukkaan, kun salilla ei tulekaan käytyä. Jos haluat välttää epäonnistumiset, täältä saat vinkkejä siitä, miten harrastuksen alkuun voi päästä ja samalla oppia nauttimaan liikunnasta.

Laadi suunnitelma

Ennen kuin ryntäät salille, laadi yksinkertainen suunnitelma, ja kirjoita se ylös:

• Mihin pyrit? (Esim. Haluan laihtua, haluan lihaskuntoa, haluan jaksaa enemmän, haluan liikkuvuutta, haluan eroon kivuista tms.)

• Miten haluat päästä tavoitteeseesi? (Esim. joukkuelajeilla, kotikuntoilulla, juoksulla, ryhmätunneilla, pyöräilyllä, uinnilla, salitreenillä tms.)

• Kuinka paljon haluan liikkua? (Esim. päivittäin, pari kertaa viikossa, viikonloppuisin).

Suunnitelmaa ei tarvitse noudattaa pilkulleen, mutta se auttaa alkuun pääsemisessä. jos rima tuli asetettua liian korkealle tai matalalle, sitä voi aina säätää myöhemmin.

Aseta realistiset tavoitteet

Kun suunnittelet liikunnan lisäämistä tai aloittamista, aseta itsellesi tavoitteita, jotka voit saavuttaa. Jos ei ole tähän asti harrastanut juoksua, ensimmäiseksi tavoitteeksi ei kannata asettaa useita kymmenen kilometrin lenkkejä viikossa. Alkuun riittää hyvin, jos ottaa tavoitteekseen 2–3 kilometrin lenkit tai puoli tuntia kotikuntoilua pari kertaa viikossa. Jotta pääsisi alkuun, on parempi aloittaa rauhallisesti kuin yrittää kerralla aivan liikaa.

Valitse mieleinen laji

Kuulostaa ehkä lapselliselta, mutta liikuntaharrastuksesta tulee paremmin pysyvä, kun valitsee lajin, joka tuntuu mukavalta. Moni ajattelee, että pitää heti ottaa tavoitteeksi vähintään puolimaraton tai alkaa harrastaa crossfitiä, että voi sanoa harrastavansa liikuntaa. Mutta jos harrastus on vastenmielinen, siihen ei jaksa kauaa panostaa. Jos pidät tanssimisesta, valitse tanssillista liikuntaa tai vaikka lavatanssia. Jos haluat seuraa ja pidät pallopeleistä, liity palloseuraan. Jos et halua muita paikalle, kun treenaat, valitse vaikka polkujuoksu tai kotikuntoilu. Täältä saat meidän kotikuntoiluohjelmiamme.

Valmistaudu

Ensimmäiseksi kannattaa perehtyä valitsemaansa lajiin ja oman kehonsa edellytyksiin. Jos aloittaa liian rankasti, voi saada urheiluvammoja, ja harrastus tyssää alkuunsa. Tunnit kannattaa aloittaa perustasolta, jotta pääsee sinuiksi tekniikan kanssa. Jos aloittaa salitreenin, on hyvä pyytää ohjaajaa esittelemään laitteet ja niillä treenaamisen tekniikka tai ottaa muutama opastustunti omavalmentajalta. Myös netissä on havainnollisia ohjeita ja ohjelmia, esimerkiksi kuntoplus.fi/treeni-sivuilla.

Kaveri on iso apu

Jos liikunnan aloittaminen on kariutunut kerta toisensa jälkeen, kannattaa mahdollisesti kokeilla, olisiko treenikaverista apua. Myös vakio-ryhmätunti voi auttaa. Kun tietää, että kaveri odottaa sinua salille tai lenkille tai parikseen, kotiin tai töihin jääminen ei ole ihan niin helppoa.

Hanki mieluisat treenivaatteet

Jos et ole hetkeen tai oikeastaan koskaan panostanut treenivaatteisiin, tee se nyt. Mukava ja kaunis treeniasu saa olon tuntumaan heti urheilullisemmalta kuin virttyneessä T-paidassa ja lököttävissä verkkareissa.

Laadi innostava soittolista

Jos treenaat itseksesi, musiikista saat seuraa ja tempoa. Kun valitset omia suosikkejasi, liikunta yhdistyy miellyttäviin asioihin.

Palkitse itseäsi

Sen sijaan, että sättisit itseäsi heikoista suorituksista tai kotiin jäämisestä, palkitse itseäsi aina pikkuisen, kun saat itsesi liikkeelle. Anna itsellesi vaikka ihana lukutuokio sohvalla, kun palaat lenkiltä, tai katso jakso suosikkisarjaasi jumpatessasi tai lämmitä sauna, kun tulet kotiin.

Löydä itseäsi motivoivat asiat

Ihmisiä kannustavat kovin erilaiset asiat. Ehkä mikään edellä esitetyistä ei sovi sinuun. Mutta sinä löydät kyllä, mikä sinua motivoi – muutenhan et ylipäänsä haluaisikaan alkaa harrastaa liikuntaa. Liikunta ja treeni on välillä väkisinkin rankkaa, mutta sen on tarkoitus olla suurimmaksi osaksi mukavaa, että sitä haluaa jatkaa.

LUE MYÖS: 5 sovellusta treenaajan älyluuriin