7 parasta kuntoilumuotoa

Jos sinulla ei ole aikaa harrastaa useampia lajeja, kannattaa valita mahdollisimman monipuolisesti kuntoa kehittävä laji. Seuraavassa on muutamia hyviä vaihtoehtoja, jotka kehittävät lihaksia, kestävyyttä ja tasapainoa.

Nainen ajaa maastopyörällä metsässä

Maastopyöräily kehittää tehokkaasti eri osa-alueita.

© iStock

Mikä liikuntamuoto on paras?

Kiertoharjoittelu

Kiertoharjoittelua hyödynnetään muun muassa CrossFitissä, kuntopiiritunneilla ja muissa vastaavissa sekä tabata-tyyppisissä ohjelmissa, kuten 7 Minute Challengessa. Periaatteena on, että harjoitteesta toiseen vaihdetaan ripeästi pitämättä välissä taukoa, ja harjoitteet on valittu sen mukaan, että ne kehittävät eri lihasryhmiä ja kunnon eri osa-alueita.

Kaipaatko ideoita, joilla kiertoharjoittelusta saisi tehot irti? Katso tästä vinkit

3 periaatetta tehoja kaipaavalle

  1. Valitse harjoitteet, jotka aktivoivat koko kehoa tai ainakin mahdollisimman monia lihasryhmiä monipuolisesti. Hyviä kokonaisvaltaisia harjoitteita ovat esimerkiksi burpeet, haarahypyt ja punnerrukset.
  2. Tee harjoitteet rivakkaan tahtiin niin nopeasti kuin hallitusti pystyt. Kiivas tahti nostaa sykkeen korkealle, jolloin treeni kehittää myös kestävyyskuntoa.
  3. Älä pidä harjoitteiden välillä muuta taukoa kuin enintään 10–15 sekuntia, jonka aikana vaihdat liikkeestä toiseen sykkeen pysyessä koko ajan korkealla.

Hiihto

Maastohiihto on huippuhyvää kestävyystreeniä joka kehittää sekä ylä- että alavartalon lihaksia, ja vapaalla tyylillä hiihtävä saa ponnistella aivan koko ajan. Rullasuksilla, ThoraxTrainer- ja SkiErg-sisähiihtolaitteilla ja etuvetoisella crosstrainerilla voit saada maastohiihdon vaikutukset silloinkin, kun latuja ei ole. Hiihto­treenin kuntoa kohottava vaikutus on paras, kun siihen sisällyttää kovatehoisia intervalleja.

Maastojuoksu

Tasamaalla lenkkeily kehittää lähinnä kestävyyskuntoa, kun taas polku- ja varsinkin maastojuoksu kehittää koko kehoa ja parantaa tasapainoa. Kun juoksee metsässä varsinaisten lenkkipolkujen ulkopuolella, saa todella monipuolista harjoitusta. Mitä enemmän kiviä, kallioita, mäkiä, kantoja, ojia, oksia ja juuria, sen paremmin kehittyvät tasapaino, liikkuvuus ja lihaskunto. Todellista haastetta etsivä voi hakeutua suolle ­juoksemaan.

Tutustu maastojuoksun saloihin ja lähde kokeilemaan loistavaa treenimuotoa

Maastopyöräily

Vaihtelevassa maastossa ajaminen, joko maastopyörällä tai fatbikella eli läskipyörällä, tarjoaa luonnostaan intervalleja, kun mäet nostavat sykkeen väistämättä ylös. Monipuolisinta treeniä saa, kun valitsee reitin, jossa on teknisesti haastavia osuuksia ja vaativia nousuja sekä tasamaata, jossa voi päästellä lujaa.

Ihannereitti

Valitse reitti, jolla on eri tyyppisiä osuuksia. Jos löydät muuten ihanteellisen reitin, joka on turhan lyhyt, aja se useampaan kertaan.

  • Tasainen osuus, jolla pääsee lujaa ja saa sykkeen ylös.
  • Tasapainoa kehittävä haastava polkuosuus.
  • Muutama mäki, joissa saa polkea seisaaltaan.

KUNTO PLUSsan reittisuunnitteluvälineen avulla voit helposti tallentaa ja jakaa omat treenireittisi

Kuntonyrkkeily

Kuntonyrkkeily ja kuntothai ovat löytäneet tiensä kamppailukeskusten ja voimailuseurojen lisäksi kuntosaleille. Kuntonyrkkeily ja thainyrkkeilyn kuntoversio kehittävät erinomaisesti lihaskuntoa, kestävyyskuntoa ja liikkuvuutta, eikä ketään muuta kuin säkkiä tai pistehansikkaita tarvitse lyödä tai potkia. Kuntonyrkkeily on paljon muutakin kuin iskuja.

Etkö pääse iltaisin ovesta ulos? Voit tehdä kuntonyrkkeilytreenin myös kotona

Uinti

Mitä useampia uintitekniikoita hallitset, sitä monipuolisempaa uintitreeni on. Krooli kehittää etenkin ylävartaloa, rintauinti jalkoja ja teknisesti vaativin perhosuinti aivan koko kehoa ja kuntoa kaikin tavoin.

Näin pääset uimalla huippukuntoon

3 uintitreeniä tehostavaa välinettä

  1. Pullari Pull buyo eli pullari jalkojen välissä kääntää vartalon oikeaan asentoon käsivetoja treenatessa.
  2. Lättärit Hand paddles eli lättärit harjoittavat käsivetojen tekniikkaa – väärällä tekniikalla uinti ei suju alkuunkaan.
  3. Uimalauta Uimalautaa käytettäessä keskitytään pelkkien potkujen treenaamiseen.

Suppailu

Suppailu näyttää helpolta, mutta seisominen sup-laudalla ja melominen parimetrisellä airolla vaatii yllättävän paljon tasapainolta ja lihaksilta. Jos suppailet kuntoa kohottaaksesi etkä pelkästään luonto­elämysten vuoksi, melo myös vauhdikkaita intervalleja.