Näin löytyy paras personal trainer

Personal trainer voi auttaa pysyvään elämänmuutokseen, kunhan PT vain on juuri itselle sopiva.

Hymyilevät nainen ja mies treenivaatteissa

PERSONAL TRAINERIN tulee sopia juuri itselle, että panostus kannattaa.

© Jacob Helbig

Kun valitset personal traineria, on syytä muistaa, että personal trainer ei ole suojattu nimike. Se tarkoittaa sitä, että kuka tahansa voi sanoa olevansa personal trainer. Personal trainer -koulutusta tarjoavat lukuisat eri tahot, ja koulutettu personal trainer on käynyt jonkin personal trainer -koulutuksen. Auktorisoitu personal trainer taas tarkoittaa kuntosaliyrittäijen APT-listalle hyväksyttyjä auktorisoituja personal trainereita. Personal trainereina toimii myös fysioterapeutteja, jotka ovat suorittaneet lisäksi nimikesuojatun vain fysioterapeuteille tarjolla olevan PhysioTrainer PT-koulutuksen. Tarkista harkitsemasi personal trainerin koulutus tai muu pätevyys sen mukaan, millaista ohjausta haluat tai tarvitset.

Oikeaan osunut personal trainerin valinta voi olla juuri se tekijä, joka antaa kimmokkeen terveelliseen elämäntapaan. Huonoimmassa tapauksessa epäonninen valinta voi johtaa liikuntakipinän sammumiseen.

Lue myös: 9 asiaa, jotka omavalmentaja toivoo sinun tietävän

Kysyimme koulutetulta personal trainerilta, Nina Damsgaardilta, miten sopiva personal trainer löytyy.

Muistilista: 6 asiaa, jotka kannattaa muistaa personal traineria valitessa

1 Mitä haluat saavuttaa?


Miksi haluat personal trainerin? Haluatko laihtua? Haluatko oppia tekniikkaa? Haluatko tehdä treenistä pysyvän tavan? Haluatko innostavia treeniohjelmia? Haluatko päästä treenaamisen alkuun? Haluatko päästä treenin alkuun vamman jälkeen? Vai jotakin ihan muuta?

On olennaisen tärkeää kertoa personal trainerille, mitä haluat saavuttaa, että personal trainer voi laatia sinulle täsmäohjelman tai ohjata sinut oikean asiantuntijan luo, jos hänen tarjontansa ei vastaa sinun tarpeitasi.

Jos haluat laihtua, mutta sinulla ei ole aikaa treenille, kannattaa personal trainerin sijasta palkata ravitsemusneuvoja. Tai jos ongelmana on masennus, ahdistus, stressi tai itsetunto-ongelmat, psykologin tai terapeutin vastaanotto voi olla tässä vaiheessa parempi valinta, ja liikuntavalmennuksen aika tulee myöhemmin.

Masennustesti – onko sinulla masennuksen oireita?

2 Personal trainerin osaaminen?


Koska personal trainerin nimike ei ole suojattu, joten kannattaa tutustua PT-ehdokkaan ansioluetteloon tai CV:hen. Löytyykö koulutustodistusta? Onko personal trainerilla osaamista juuri niistä asioista, joihin sinä haluat keskittyä? Esim. juoksu, lihaskunto, treenimotivaatio jne.

Monet personal trainerit ovat myös koulutettuja hierojia tai fysioterapeutteja. Jos olet palaamassa treenin pariin vamman jälkeen tai sinulla on fyysisiä haasteita, asiantuntemuksesta on etua, minkä lisäksi se on tae siitä, että personal trainerilla on tuntemusta myös kehon toiminnasta yleensä.

Opas: Kenen vastaanotolle pitää mennä minkäkin liikuntavamman kanssa?

3 Persoona


Ihmisiä kun ollaan, niin ohjaajan persoonalla on valtava merkitys siihen, miten hyvin yhteistyö sujuu. Ohjattavan täytyy voida olla rehellinen ja sanoa mielipiteensä.

Jos et luota tai lähinnä pelkäät personal traineriasi tai et usko tämän menetelmiin, yhteistyöstä ei tule onnistunutta.

Keskustele personal trainer -ehdokkaan kanssa ilman sitoutumista ennen kuin teet sopimusta. Jos juttu ei luista, ettekä ymmärrä toisianne, etsi toinen personal trainer.

Jos ehdokas on ylenpalttisen myyvä, ei kannata sitoutua heti, vaan kannattaa selvittää, miksi.e

”Jos tunnet, että sinua vähätellään tai painostetaan, olet väärässä ohjauksessa. Hyvä personal trainer kannustaa kehittymään omien edellytysten puitteissa. Personal trainerin ohjauksen tulee olla kannustavaa, ei ahdistavaa.”
— Nina Damsgaard, koulutettu personal trainer ja henkilökohtainen valmentaja

4 Otetaanko sinut huomioon?


Personal trainingissa on kyse enemmästä kuin pelkästä tekniikan ja treenohjelmien opastamisesta – esimerkiksi siitä, että saa apua päästäkseen alkuun ja että jaksaa noudattaa terveelisiä tottumuksia.

Personal trainerin on nähtävä sinut kokonaisuutena ja ymärrettävä heikkoutei ja vahvuutesi ja tunnettava elämäntilanteesi. Vain sillä tavoi personal trainingista on todellista hyötyä.

5 Onko Personal trainerilla sinulle aikaa?


Suuri asiakasmäärä ei ole aina hyvä asia. Jos asiakkaita on nii paljon, että kaikkiin ei ehdi keskittyä. Personal trainerilla tulee olla aikaa ja ajatusta sinun ohjelmallesi, ettei personal training ole kuin ryhmätunti ilman muita osallistujia.

Kysy montako asiakasta personal trainer -ehdokkaallasi on ja jos aktiivisia asiakkaita on yli 30, mieti riittääkö sinulle aikaa.

Lue myös: 5 hyvää syytä treenata ystävän kanssa

6 Onko personal training sinua varten?


Personal trainingissa ollaan kaksistaan, ja joistakin se saattaa tuntua ahdistavalta. Ehkä et jaksa sitä, että ohjaaja keskittyy koko ajan sinuun?

Kysy itseltäsi: Tarvitsenko personal traineria, vai sopisivatko minullee ryhmätunnit tai pienryhmäohjaus paremmin?