Muuttaako treenaaminen rasvaa lihaksiksi?

Kaksi asiantuntijaa vastaa kuntokeskusten ikuiseen kysymykseen: jos treenaa ahkerasti, niin muuttuuko läski lihaksiksi?

Kuntoileva nainen.

TREENI – ei lisää lihasten määrää vaan kasvattaa ja laajentaa olemassa olevia lihassäikeitä.

© Jakob Helbig

Lyhyt vastaus on: ei. Rasvasolut ja lihassolut ovat kuin appelsiinit ja omenat, eli jossain määrin rinnastettavissa mutta ihan eri asioita.

Solubiologi saattaisi vastata vähän toisin, koska laboratoriossa rasvasolun voi itse asiassa muuttaa lihassoluksi ja päinvastoin, mutta kun puhutaan liikunnan vaikutuksista elimistöön arkielämässä, niin läskin muuttuminen lihaksiksi on vain vertaus­kuvallinen ilmaisu.

Löydä oma treenitavoitteesi – terve, hoikka tai vahva – ja treenaa näin kuntosalilla

Liikuntaharrastuksen aikana liikkujan elimistö polttaa rasvaa ja hiilihydraattia. Lihasmassa puolestaan kasvaa elimistön palautuessa liikuntakertojen välillä.

Lihaksen supistumaan saavat lihassäikeet muodostuvat aminohapoista koostuvasta proteiinista, ja säännöllinen liikunta laajentaa lihassäikeitä – ja yksittäisten lihassäikeiden laajetessa koko lihaksen halkaisija kasvaa. Sen sijaan liikunta ei kasvata lihasten lukumäärää eikä tavallisesti myöskään yksittäisten lihassäikeiden määrää, vaan niiden määrä ei juuri elinaikana muutu.

Rasvasolujen tehtäviin elimistössä kuuluu muun muassa varastoida ylimääräistä energiaa rasvahappojen muodossa. Kaikki, mitä ihminen syö, voi periaatteessa muuttua rasvaksi, ja se koskee niin hiilihydraatteja kuin proteiiniakin, jos sitä saa ravinnosta ”liikaa”, mutta rasva ei voi käänteisesti muuttua proteiiniksi (eli käytännössä aminohapoiksi) eikä hiilihydraatiksi.

Lihakset voivat siis saada rasvasta energiaa, jotta ne voivat supistua ja tehdä lihastyötä, mutta rasvasta ei saada lihasten kasvun rakennusosia eli aminohappoja.
Lihakset eivät myöskään päinvastoin muutu rasvaksi, jos ihminen lakkaa liikkumasta – mutta jos on tottunut syömään paljon harrastaessaan liikuntaa, niin liikuntaharrastuksen loputtua tulee helposti syötyä entiseen malliin, ja saa ruuasta liikaa energiaa, mikä kerryttää elimistöön rasvavarastoja.

© iStock

Lihaskudos

  • Lihaskudos tarvitsee kasvaakseen rasvaa (rasvahappoja), hiilihydraattia ja proteiinia.
  • Lihassolut (ns. lihassäikeet) koostuvat proteiinirakenteista, joiden ansiosta solut voivat supistua.
  • Harjoittelu ei kasvata lihasten määrää vaan laajentaa lihas­soluja, jolloin lihakset kasvavat.
© iStock

Rasvakudos

  • Rasvaa varastoituu sekä ihon alle että sisäelimien ympärille.
  • Rasva koostuu rasvasoluista, jotka toimivat mm. eristeenä ja energiavarastoina elimistön tulevia tarpeita, esimerkiksi kuluttavaa harjoittelua, varten.
  • Elimistön rasvasolut eivät voi muuttua lihassoluiksi.

Lähteet: Jonas Thue Treebak Novo Nordisk Foundation Center for Metabolic Research ja Kööpenhaminan yliopisto, ja sekä Michael Kristensen, Kööpenhaminan ammattikorkeakoulu