Jo 3 minuutin sykkeen kohotus vaikuttaa

Elät tutkitusti pitempään, vaikka juoksisit vain ehtiäksesi bussiin tai portaat ylös.

Nainen juoksee arkivaatteissa

SYKE YLÖS – Kohota sykettä pari minuuttia päivässä, ja elät pitempään!

© Jakob Helbig

Kuulutko niihin, jotka saapuvat tapaamisiin kiireestä hikisinä?

Siitä kannattaa iloita. Henkilöt, joiden syke kohoaa parikin minuuttia päivässä, elävät pitempään, todistaa tuore tutkimus.

Yli 25 000 "ei erityisen aktiiviseksi" itseään kuvailevaa koehenkilöä käytti aktiivisuusmittaria viikon ajan. Seitsemän vuoden kuluttua heidän terveydentilansa tutkittiin uudelleen.

Tällöin havaittiin, että niillä koehenkilöillä, joiden syke nousi vaikka vain 3–4 minuutiksi päivässä, oli 40 prosenttia pienempi riski kuolla muuhun kuin vanhuuteen ja 50 prosenttia pienempi riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

Tutkimus ei varmuudella todista, aiheutuiko ero sykkeen noususta vai kenties siitä, että jo valmiiksi terveemmät henkilöt vain liikkuivat enemmän.

Kyseessä oli kuitenkin ensimmäinen kerta, kun tutkimuksessa voitiin yhdistää terveyshyödyt ja ns. VILPA eli “vigorous intermittent lifestyle physical activity”. Suomeksi siis “lyhyet fyysisen aktiivisuuden purkaukset arjessa” kuten bussiin kiiruhtaminen, reipas portaiden nousu tai hippaleikki lasten kanssa.

Lähde: Nature Medicine

parista minuutista on hyötyä myös näissä

Åndedrætsøvelser

Hengitysharjoitukset

Tutkimuksessa, johon osallistui 108 koehenkilöä, selvisi, että jo viiden minuutin hengitysharjoitus päivässä kuukauden ajan riitti vähentämään ahdistusta ja stressiä, rauhoittamaan sydämen sykettä ja tyynnyttämään hermostoa. Tutkimuksen tehokkain hengitysharjoitus oli sellainen, jossa hengitetään kaksi kertaa syvään sisään ja sitten hitaasti ulos.

Gå rundt

Kävely

Jos kävelee noin 5 minuuttia puolen tunnin välein – vaikka tulostimelle tai kahvia hakemaan – verensokeri laskee 58 prosenttia, osoitti Columbian yliopiston tutkimus. Koehenkilöt, jotka nousivat tuolistaan kävelemään puolen tunnin välein, kokivat myös vähemmän väsymystä ja pysyivät paremmalla tuulella kuin ne koehenkilöt, jotka eivät kävelleet päivän mittaan.

Kunto Plus nro. 10/2023