Se, että jaksaa treenata säännöllisesti, riippuu pitkälti motivaatiosta, joten etsi itsellesi sopiva laji, josta todella pidät. Sillä ei sinänsä ole väliä, harrastatko pilatesta, joogaa, lihaskuntotreeniä vai jotain muuta. Tärkeintä on, että nautit treenistä ja että jaksat jatkaa vielä kuukauden jälkeenkin.
Kaikki liikunta on hyvästä. On normaalia, että haluat nähdä tuloksia nopeasti, mutta liian rajussa aloituksessa on vaaransa. Aloita siis liikunta maltillisesti, jotta nivelet ja lihakset eivät kuormitu liikaa.
Kotitreenin helppous voi olla petollista, ja ajaudut lykkäämään treeniä milloin mistäkin syystä. Merkkaa myös kotona tehtävät treenit kalenteriin, jotta saat ne oikeasti tehtyä etkä lykkää niitä jatkuvasti "huomiselle".
Aloita treenaamalla kahdesti viikossa – puoli tuntia on sopiva kesto. Jos et tiedä, mitä treenin tulisi sisältää, voit noudattaa tätä perusrakennetta:
- Valitse 5 harjoitetta – treenaa sekä alaettä ylävartaloa.
- Tee kutakin harjoitetta 12–15 toistoa ja siirry seuraavaan.
- Tee yhteensä 3 kierrosta.
Kun olet treenannut näin 3–4 viikkoa, voit halutessasi pidentää treenin kestoa lisäämällä harjoitteiden tai toistojen määrää.
Kaikki liikunta on hyvästä, mutta koska varsinkin 50 ikävuoden jälkeen lihasmassa alkaa huveta, lihastreeni on terveysmielessä muuta treeniä tärkeämpää – myös nivelten terveyden kannalta. Käytä vähintään neljäsosa treeniajasta lihasvoiman kohentamiseen, sillä se on hyvä sijoitus omaan terveyteen.
Jos treenimotivaatio uhkaa hiipua, kokeile ottaa kilpailuvietti avuksi. Kilpaile kaverin kanssa siitä, kumpi saa tehtyä eniten treenejä viikossa. Voitte lähettää toisillenne vaikka viestin aina treenin tehtyänne. Tai pidä treenipäiväkirjaa, sillä treenikertojen näkeminen paperilla voi olla motivoivaa – vaikutus on samantapainen, kuin se tyydytys, jonka saa, kun voi ruksia tehtävälistalta yli tehtyjä hommia.
Kun kukaan ei ole vahtimassa, saatat tuntea houkutusta jättää väliin viimeiset toistot – tai pysyä lankkuasennossa muutaman sekunnin vähemmän kuin piti. Mutta silloin huijaat vain itseäsi. Muista hyvä suoritustekniikka, koettele voimiasi ja tee myös rankkoja harjoitteita ja mieti sitä, miten hyvä olo on treenin jälkeen.