3 treenaajan vinkit onnistuneeseen kotitreeniin

Haluaisitko kohentaa kuntoasi, mutta kuntosalitreeni ei kiinnosta? Ratkaisu on kotitreeni!

3 kotona treenaavaa naista

KOTITREENI – Näin saat treenattua kotona!

Kotitreeni sopii kiireiseen arkeen, josta on hankala päästä lähtemään sovittuun kellonlyömään ryhmätunnille tai salivuorolle tai jos salille on pitkä ja hankala matka tai jos muusta syystä joutuu treenaamaan omituisiin aikoihin.

Kompastuskiveksi voi kuitenkin muodostua treeni-innon ja treenimotivaation löytäminen kotioloissa. Me kysyimme kolmelta innokkaalta kotitreenaajalta, mistä heidän intonsa kumpuaa. Sinäkin voi löytää saman kipinän!

Irene: "Joustavuus on tärkeintä"

Milloin aloitit kotitreenin?
Aloitin kotona treenaamisen, kun sain ensimmäisen lapseni muutama vuosi sitten. Pidin salitreenistä, mutta ehdin sinne aivan liian harvoin. Sen sijaan, että olisin lopettanut liikkumisen, aloin treenata kotona silloin, kun lapset nukkuvat tai katsovat piirrettyjä.

Miksi treenaat kotona?
Joustavuuden takia. Ohjaajan johdolla treenaaminen on helppoa, kun ohjaaja on suunnitellut kaiken, ja silloin tulee myös tehtyä kovempi treeni, mutta kotona treenaamisen etu on se, että voin tehdä treenin juuri silloin, kun se itselleni sopii – vaikka sillä välin, kun ruoka on uunissa.

Millainen on treeniohjelmasi?
Teen lihaskuntotreeniä juoksemisen ja joogan lisäksi. Käytän pääasiassa käsipainoja, kehon painoa ja kuminauhoja. Treenaan arkisin noin puoli yhdeksältä illalla tv:n edessä, viikonloppuisin silloin, kun se sattuu sopimaan.

Miten saat treenin tehtyä?
Yritän suhtautua kotitreeniin kuin ryhmäliikuntatuntiin. Sunnuntaisin suunnittelen seuraavan viikon treenit ja merkkaan ne kalenteriin 2–4 illalle, kun olen nähnyt, miltä viikko muuten näyttää. On kivaa, kun treenin jälkeen ei tarvitse enää pyöräillä kylmässä kotiin vaan voin mennä suoraan nukkumaan tai katsoa sohvalla telkkaria.

Mitä vinkkejä sinulla on kotitreeniin?
Kannattaa hankkia hyvä valikoima välineitä ja harjoitteita, joista valita, niin treeniin saa vaihtelua. Käytän KUNTO PLUSsan treeniohjelmia, joista olen tehnyt itselleni oman listan, josta valita. Vaihtelu auttaa motivaation säilymisessä.

Entä jos olisit vasta aloittamassa?
Yrittäisin saada perheenjäsenet mukaan. Toisinaan he innostuvat tekemään kanssani lankkuja tai punnerruksia. Yhdessä treenaaminen on mahtavaa, siitä saa virtaa omaankin tekemiseen!

Anne: "Ilman kotona tehtävää treeniä en ehtisi treenata yhtä usein"

Milloin aloitit kotitreenin?
Aloin treenata kotona, kun kuntosalini meni koronapandemian aikaan kiinni. Olin käynyt kuntosalilla HIIT-tunnilla, ja sovimme ryhmän ja ohjaajan kanssa, että jatkaisimme tunteja etänä.

Millainen on treeniohjelmasi?
Treenaan kotona live-ohjaajan avustuksella painoilla ja vastuskuminauhoilla. Teen treenin kolmesti viikossa aamukuudelta, mikä toimii omalla kohdallani todella hyvin, koska silloin treeni on heti aamulla tehty ja illalla voi tehdä jotain muuta.

Miksi treenaat kotona?
Aikaa ei kulu matkoihin salille ja takaisin. Lisäksi kotona treenatessa voin pitää samalla lasta silmällä, jolloin mies pääsee lenkille. Kotitreenin ansiosta ehdin treenata paljon useammin kuin mihin minulla olisi muuten mahdollisuus.

Miten saat treenin tehtyä?
Treenaan live-ohjaajan avulla. Ohjaaja suunnittelee treenit, jolloin en joudu itse miettimään, mitä harjoitteita tekisin. Teen vain sen, mitä ohjaaja käskee. Yksin treenatessa en saisi treenattua yhtä kovaa, kuin mihin nyt ohjaajan kannustamana pystyn eli treeni on paljon tehokkaampaa.

Mitä vinkkejä sinulla on kotitreeniin?
Etsi itseäsi motivoiva asia ja kenties myös treeniseuraa. Olen kuullut, että jotkut lähettävät aina viestin kaverilleen, kun saavat treenin tehtyä.

Entä jos olisit vasta aloittamassa?
Aamutreeniä kannattaa kokeilla. Se estää sisäisen neuvottelun, joka voi päivän mittaan muodostua treenaamisen esteeksi, kun keksii hyviä tekosyitä sille, miksi tänään kannattaa pitää lepopäivä. Aamuisin sisäistä neuvottelua ei ehdi käydä, kun hyppää vain suoraan treeniin mukaan. Tottumista aamutreeni kyllä vaatii.

Heli: "Treenaan juuri sen verran kuin haluan"

Milloin aloitit kotitreenin?
Aloitin kotona harjoittelun, kun perheenjäseneni oli vakavasti sairaana ja tilanne hyvin stressaava. Olin käynyt joogatunneilla useamman vuoden, joten osasin koostaa itse oman joogaohjelmani. Silloin aloitin kotona joogaamisen.

Millainen on treeniohjelmasi?
Kokoan oman joogaohjelmani asanoita esittävistä korteista. Otan ohjelmaan kulloinkin hyvältä tuntuvia asanoita. Joogaan alkuillasta, kun keho tuntuu joustavalta. Aamujooga ei sovi minulle, koska aamuisin yritän saada kolme lasta ulos ovesta.

Miten saat treenin tehtyä?
Olen laskenut rimaa. Aiemmin treenasin hyvin epäsäännöllisesti. Nyt treenaan säännöllisemmin, mutta joskus vain 10–15 minuuttia kerrallaan. Se riittää minulle hyvin, ei Roomaakaan päivässä rakennettu!

Miksi treenaat kotona?
Kotona treenaaminen on kätevää, koska voin tehdä treenin juuri silloin, kun keho ja mieli kaipaavat sitä eniten. Ja voin treenata vaikka yöpuvussa, jos siltä tuntuu.

Mitä vinkkejä sinulla on kotitreeniin?
Kannattaa muistuttaa itseään siitä, miten hyvältä olo tuntuu treenin jälkeen. Ajattelen joogaa sijoituksena omaan kehooni ja tulevaisuuteeni. Kehosta huolehtiminen on tapa osoittaa itselleen kunnioitusta.