Millainen treeni on hyväksi keuhkoille?

Jos keuhkot alkavat treenatessa pihistä kuin vaarivainaan vuotava haitari, voi luulla tarvitsevansa keuhkojensa vahvistamiseksi jotain erityistoimenpiteitä. Todellisuudessa kuitenkin lähes kaikki liikunta on myös keuhkoille hyväksi.

Liikuntaa harrastava nainen

KEUHKOJEN TERVEYS - Sykeharjoittelu treenaa verenkiertoelimistöä kokonaisvaltaisesti, siis myös keuhkoja ympäröiviä lihaksia.

© Thomas Dahl

Varsinkin syketreenissä, kuten juoksussa, pyöräilyssä ja reippaassa kävelyssä, sydän ja keuhkot joutuvat tavallista suuremmalle rasitukselle kuljettaakseen riittävästi happea töitä tekeviin lihaksiin. Se vahvistaa sekä sydäntä että keuhkoja.

Tutkimusten mukaan tehokas syketreeni, kuten HIIT, vähintään kaksi kertaa viikossa voi auttaa astmaatikkoja jopa vähentämään lääkitystä.

Myös keuhkoahtaumataudissa parasta kuntoutusta on liikunta.

Kaikki sykeliikunta on siis myös keuhkoliikuntaa. Jos käännetään kysymys ylösalaisin ja kysytäänkin, kannattaako keuhkoja treenata erityisesti parantaakseen tuloksiaan liikunnassa, vastaus käy ehkä jopa entistä mielenkiintoisemmaksi. Hengitysharjoitukset eivät nimittäin välttämättä paranna suoraan keuhkojen kapasiteettia, mutta ne voivat vahvistaa hengityslihaksistoa ja parantaa sen ansiosta liikuntasuorituksia. Lisäksi se, että kiinnittää huomiota ja tekee muutoksia hengitystapaansa, voi antaa etua esimerkiksi juoksemiseen.

Vieressä on vinkkejä ihanteelliseen hengitykseen harjoittelun aikana.

Treenaa täysin palkein

Vedä henkeä vatsaan asti

Paras tapa hengittää on niin kutsuttu palleahengitys, jossa pallea toimii aktiivisesti – arkisesti puhutaan syvään hengittämisestä. Voit testata omaa hengitystäsi käymällä pitkäksesi, vetämällä syvään henkeä ja tunnustelemalla kädellä, nouseeko sekä rinta­kehäsi että vatsasi.

Kokeile erilaisia harjoitteita

Etenkin joogan yhteydestä tutut vuorohengitys, tulihengitys ja laatikkohengitys ovat hengitysharjoitteita, jotka voivat auttaa tiedostamaan hengityksensä paremmin ja joista voi olla apua kaikille.

Löydä sopiva rytmi

Jos harrastat juoksua, synkronoi hengityksesi vaikkapa aina joka toiselle, kolmannelle tai neljännelle askeleelle juoksun temposta riippuen. Kokeile erilaisia vaihtoehtoja ja löydä itsellesi paras rytmi.

Ota rauhassa askel kerrallaan

Hengityksensä kanssa työskentely vaatii tarkkaavaisuutta ja keskittymistä, ja se on aivan erilaista kuin arkinen täysin tiedostamatta tapahtuva hengittäminen. Älä siis turhaan kiirehdi.

LÄHTEET: keuhkoihin erikoistunut apulaisprofessori V. Backer
sekä healthline.com

KUNTO PLUS 13/2023