Kuinka pitkään lankku täytyy pitää?

Monille suositellaan vatsatreeniksi lankkua, mutta voi olla vaikea tietää, kuinka kauan lankussa täytyy pysyä, jotta siitä on hyötyä.

Nainen lankussa

LANKKU Miten pitkään lankkuasennossa täytyy yrittää pysyä?

© iStock

Lankku on supertehokas harjoite

Lankku on loistava harjoitus etenkin keskivartalon syvien lihasten treenaamiseen. Sen lisäksi, että vatsalihakset vahvistuvat, myös ryhti paranee, keskivartalon tukilihakset vahvistuvat ja selkäranka saa tukea.

Suosittelemme lankutusta usein, koska se antaa keskivartalon lihaksille lyhyessä ajassa loistavan treenin, joka päihittää tehokkuudessa monet muut harjoitteet.

Lue myös: Katso, miten lankkuharjoitteen voi yhdistää punnerrukseen

Miten pitkään pitää lankuttaa?

Lankku on yllättävän raskas liike, ja siksi siinä ei tarvitse pysytellä kuin yhdestä kolmeen minuuttia kerrallaan. Liike kannattaa kuitenkin toistaa kolme kertaa. Monelle pidempi aika lankkuasennossa on turhan haastavaa, sillä liikkeen rankkuuden vuoksi lantio alkaa helposti roikkua – ja silloin liikkeestä ei ole hyötyä. Jos haluat kilpailla sitkeydessä, maailmanennätys vuonna 2021 oli 9 tuntia ja 30 minuuttia!

Älä epäröi, vaikka et olisi koskaan aiemmin kokeillut lankkua, sillä se on helppo tehdä: Asetu vain lattialle kyynärvarsiesi ja varpaidesi varaan, jännitä vatsalihakset kunnolla ja kohota lantiosi niin ylös, että vartalosi muodostaa suoran linjan päästä nilkkoihin saakka.

Lue myös: Ryhti suoraksi kolmella tehokkaalla harjoitteella

Hyöty irti lankusta

Hyödyt lankusta eniten, kun lisäät vaikeusastetta sen sijaan, että tekisit samaa lankkua kerta kerralta pitempään, niin kuin useimmilla on tapana edetä. Lankku ei saa olla niin vaikea, että selkä menee notkolle tai peppu nousee, eikä niin helppo, että se ei haasta lihaksia lainkaan. Liian raskaassa lankussa selkä rasittuu, ja liian helpossa lankuttaminen ei vahvista. Jos taas säätelet kuormitusta aina omaa tasoasi vastaavaksi, on lankku loistava harjoitus, jonka avulla saa nopeasti vahvemmat vatsalihakset, hartiat, reidet ja pakarat.

Lue myös: Näin saat tehoharjoitteesta kaiken irti

Valitse itsellesi sopivin lankku

Sinulle parhaiten sopivan vaikeusasteen lankku on se, jota jaksat tehdä kolme kertaa 60 sekuntia. Jos lankutat kolmesti viikossa, tuloksia syntyy todella nopeasti.

Vasta-alkajan lankku

Nojaa polvet ja jalkaterät alustaan käsivarret suorina. Vedä napa sisään. Tämä lankku on helpoin, koska siinä täytyy kannatella vain osaa vartalon painosta.

Jos liike tuntuu kovin levyeltä, voit nostaa jalkaterät irti alustasta.

Aloittelijan lankku

Vasta-alkajille sopiva lankku

Jonkin verran treenanneen lankku

Varpaankärjet ja käsivarret alustassa. Tämä on edellistä vaativampi lankku, joka haastaa keskivartalon.

Voit lisätä vaikeutta nostamalla jalkojasi vuorotellen irti alustasta, jolloin pakarat ja selkä saavat haastetta.

Jonkin verran treenanneen lankku

Lankkuharjoite jonkin verran treenanneille

Kokeneen treenaajan lankku

Varpaankärjet ja kämmenet alustassa ojennetuin käsivarsin. Tämä liike vaati enemmän vakautta ja tasapainoa.

Lisää haastetta saat nojaamalla kämmenet epävakaaseen alustaan, vaikkapa rullalle käärittyyn mattoon tai foam rolleriin.

Kokenut treenaaja

Kokeneiden treenaajien lankku