Kannattaako treenata, kun virus iskee?

Virus ei tarkoita automaattisesti taukoa treenistä. Katso vinkit siihen, milloin voit treenata ja milloin kannattaa jäädä suosiolla kotiin.

Nainen venyttelee, etualalla kahvakuula

Oireet ratkaisevat, onko suuntana sali vai sänky.

© iStock

Virus vaanii rankan treenin jälkeen

Jos liikut toisinaan rankasti ja pitkään (yli puolitoista tuntia kunnon teholla), on hyvä muistaa, että immuunipuolustuksesi voi olla heikentynyt 3–24 tunnin ajan treenin jälkeen. Tämä johtuu ilmeisesti muun muassa siitä, että elimistöä virusten ja bakteerien torjunnassa auttavan IgA:n määrä vähenee, kun rehkit kunnolla ja pitkään.

Haluatko vahvistaa vastustuskykyä ja pitää lentsut loitolla? Kokeile näitä kahdeksaa ruoka-ainetta.[](https://iform.nu/sunn-livsstil/forebygging/atte-ravarer-som-styrker-immunforsvaret)

Huolehdi siksi erityisen hyvin itsestäsi rankan harjoittelun jälkeen. Pidä itsesi lämpimänä ja vaihda kuivat vaatteet yllesi saman tien. Pese myös käsiäsi usein ja pyri pysymään loitolla sairastuneista.

LUE MYÖS: Flunssa – mitä sille voi tehdä?

4 treenivinkkiä nuhanenille

Kukaan ei ole täysin immuuni tartunnoille. Jos virus iskee, sen ei aina tarvitse kuitenkaan estää liikuntaa.

Vaivaako poskiontelontulehdus? Tarkasta oireet täältä.

  1. Lievä flunssa

Voit aivan rauhassa tehdä kevyen treenin, jos olet vain hieman tukkoinen eikä sinulla ei ole kuumetta tai särkyä. Leppoisa lenkki voi jopa tuoda lisää happea elimistöösi, mutta uusia ennätyksiä ei kannata tavoitella.

Jos nenä vuotaa lenkeillä vuoden ympäri, lue, mitä asialle voi tehdä.

  1. Kuume ja kurkkukipu

Jos sinulla on kuumetta, kurkkukipua ja/tai särkyjä koko kehossa, on parasta, että pysyttelet kotona ja lepäilet. Hyödynnä aika palautumiseen ja rentoutumiseen, kunnes olet jälleen terve.

Uni on parasta lääkettä flunssapotilaalle. Katso kuusi vinkkiä parempiin uniin, kun tauti kiusaa.

  1. Terveenä taas

Anna kehon levätä vielä pari päivää, kun olet parantunut, ja aloita sitten hitaasti ja rauhallisesti. Virus voi vielä piillä elimistössä ja sairastuttaa uudelleen, jos kuormitat itseäsi liikaa heti parannuttuasi.

  1. Vielä viikoiksi malttia

Palaa treenien pariin maltilla ja lisää kuormitusta vähitellen viikon tai parin ajan. Älä yritä liikkua erityisen kovasti paikataksesi sairastaessasi menettämääsi aikaa. Mikäli liikut harjoitteluohjelman mukaan, palaa päin vastoin viikko taaksepäin ohjelmassasi, ja rakenna kuntoasi taas siitä eteenpäin.

Kaipaatko inspiraatiota ja vinkkejä treenaamiseen? Katso treeniohjelmat moneen menoon täältä!