Onko oltava notkea, että voi mennä joogaan?

Joogatunnille voi mainiosti mennä, vaikka ei olisikaan niin notkea, että pystyy sujauttamaan jalan niskansa taakse tai kättelemään itseään selkänsä takana – jooga notkistaa kaikkia lähtötasosta riippumatta.

Nainen kobra-asennossa.

JOOGA Jooga notkistaa, mutta voiko joogaamisen aloittaa kuinka jäykkänä tahansa?

© Jakob Helbig

Ei suinkaan, vaan joogaan voi lähteä kuka tahansa riippumatta siitä, onko notkea kuin kumiukko vai jäykkä kuin rautakanki.

Joogassa tehtävät taivutukset ja venytykset kyllä notkistavat jokaista lähtö­tilanteesta riippumatta, mutta ne myös vahvistavat, parantavat tasapainoa ja lievittävät stressiä.
Hyvä vinkki aloittelijalle on, ettei kannata ajatella liikaa sitä, mitä tekee, vaan antaa elimistön toimia niin kuin luontaiselta ja oikealta tuntuu.

TESTI: Onko sinulla stressi?

On tärkeää motivoida itsensä jatkamaan myös alkuinnostuksen jälkeen, sillä joogan positiiviset vaikutukset elimistöön eivät ilmene heti vaan vasta ajan mittaan. Joogaaminen kerran viikossa riittää kyllä, kunhan se myös tulee tehtyä, mutta sillä ei ole väliä, tapahtuuko se kotona vai ohjatulla joogatunnilla.
Joogapolun joka vaiheessa oleville löytyy runsaasti ohjeita niin yksittäisiin harjoitteisiin kuin joogaohjelmiinkin KUNTO PLUSsan netin uudesta jooga­osiosta osoitteesta kuntoplus.fi/jooga.

Tässä esittelemme maistiaisiksi kolme aloittelijallekin sopivaa joogaharjoitetta.

© Jakob Helbig

Selän kierto istuen

Harjoitus notkistaa selkää ja parantaa ryhtiä. Istu matolla tai tyynyllä.

Tee näin: Nosta vasen jalka koukussa oikean reiden yli ja koukista oikea jalka vasemman alle. Hengitä sisään ja ojenna selkä suoraksi. Kierrä uloshengityksellä ylävartaloa vasemmalle samalla kun asetat oikean käden kyynärpään vasemman jalan polvea vasten ja ojennat vasemman käden suoraksi selän taakse. Syvennä asentoa parin hengityksen ajan ja vaihda sitten puolta.

Tarkemmat ohjeet tähän harjoitukseen sekä vinkki sen helpottamiseen osoitteessa: Selän kierto istuen

Sivulankku

Tasapainoharjoittelu on sitä tärkeämpää, mitä enemmän ikää tulee. Lisäksi tämä harjoite vahvistaa syviä lihaksia, hartioita ja ranteita.

Tee näin: Käy lattialle nelinkontin ja ojenna sitten jalat niin, että jäät päkiöiden ja ojennettujen käsien varaan. Käänny sivulankkuun ojentaen oikea käsi suoraksi ylös. Palaa peruslankkuun ja toista toiselle puolelle.

Tarkemmat ohjeet tähän harjoitukseen sekä vinkkejä, miten voit lisätä tai vähentää sen haastavuutta, osoitteessa: Sivulankku

Kobra

Harjoitus venyttää koko kehoa mutta erityisesti selkää, hartioita ja niskaa,
ja se tekee hyvää varsinkin istumatyöläisille.

Tee näin: Asetu päinmakuulle jalat suorina ja jalkapöydät alustaa vasten. Aseta kämmenet alustaan hartioiden etupuolelle. Kohota pää ja ylävartalo alustasta ja venytä selkää ja niskaa ylös ja taakse.

Tarkemmat ohjeet tähän harjoitukseen sekä vinkkejä, miten voit lisätä tai vähentää sen haastavuutta,
osoitteessa: Kobra