Nuku hyvin kuumassa

Peitto päälle - ja pois. Ja taas. Kun makuuhuone on liian kuuma, unen odottelu on yhtä piinaa. Näillä 14 neuvolla saat nukuttua kuumassa.

Nainen nukkuu peitto päällä

PEITOLLA VAI ILMAN - kun on kuuma, käytä pelkkää lakanaa peittona.

© iStock

Väsyttää... on ihana oikaista sänkyyn, kun parasta, mitä voi toivoa, on kunnon unet. Mutta joskus uni ei tule sitten millään, jos on liian kuuma. Ilma ei liiku, ja tyynykin tuntuu kuumalta poskea vasten. Ärsyttää!

Joskus vaikea nukahtaa, varsinkin jos kohdalle sattuu hellejakso, jolloin lämpötila ei edes yöllä putoa alle 20 asteen. Kuumuus yhdistettynä kesäöiden valoisuuteen ja varhain alkavaan lintujen laulukonserttiin merkitsee monelle unettomia öitä. Jokaisella on oma ihannelämpötilansa, jossa nukuttaa hyvin. Yhdelle helleyökin voi olla ihanteellinen ja toimia tuutulaulun tavoin, kun taas joku toinen nukkuu sikeimmin vain 15-asteisessa huoneessa. Aika moni on väitellyt puolisonsa kanssa siitä, pitäisikö ikkunan olla öisin auki vai kiinni. Kaikille yhteistä on kuitenkin se, että ruumiinlämpö laskee öisin ainakin jonkin verran. Tutkimusten mukaan lämpötilan lasku johtuu tarpeesta vähentää elimistön energiankulutusta. Tämäkin toiminto voi kuitenkin häiriintyä, jos ulkona on liian kuuma, jolloin nukahtamisesta tulee saman tien vaikeaa.

LUE MYÖS: Miten yöhikoilu saadaan kuriin?

Unettomana sängyssä kieriskely on äärimmäisen turhauttavaa, mutta unettomuus on myös epäterveellistä. Unen puute heikentää keskittymiskykyä, jolloin stressaantuu helpommin, ja myös immuunipuolustus kärsii – ja nämä ovat vasta jäävuoren huippu siitä, mitä kaikkea unenpuute elimistössä aiheuttaa.

Onneksi on monia konsteja joiden avulla nukkumista voi helpottaa helteelläkin ilman että tarvitsee panostaa uuteen ilmastointijärjestelmään. Jo pienet muutokset omissa nukkumaanmenorutiineissa voivat auttaa nukkumaan paremmin. Näillä 14 neuvolla saat nukuttua kuumissakin oloissa.

LUE MYÖS: Mistä tietää, saako riittävästi syvää unta?

1 ENNEN UNILLE MENOA


1. Vesi vanhin voitehista

Ajatus voi äkkipäätä kuulostaa oudolta, mutta kuuma suihku ennen nukkumaanmenoa voi viilentää. Kuumassa vedessä elimistö luovuttaa lämpöä käsien ja jalkojen kautta, mikä viilentää kehon keskiosaa. Toisaalta jotkut kuitenkin kokevat saavansa avun kylmästä vedestä, joten asia selviää parhaiten itse kokeilemalla. Myös raintaiden ja nilkkojen huuhteleminen kylmällä vedellä voi auttaa, sillä se jäähdyttää valtimoita.

2. Pimennä huone

Pidä verhot kiinni päiväsaikaan, jotta aurinko ei kuumenna makuuhuonetta pätsiksi. Pimennysverhot voivat olla hyvä hankinta, sillä ne voivat auttaa pitämään lämpötilan kurissa päivällä ja huoneen pimeänä yöllä, jolloin nukahtaminen on helpompaa.

3. Hakeudu varjoon

Jos iho palaa, sitä kuumottaa pitkään jälkikäteen, mikä voi vaikeuttaa nukahtamista. Vältä aurinkoa keskipäivällä ja käytä aurinkosuojavoidetta.

4. Pakasta tyyny tai edes -liina

Pane tyyny pakastimeen ennen nukkumaanmenoa tai jos tila ei riitä siihen, pakasta edes tyynyliina. Voit myös hankkia viilentävää materiaalia olevan tyynyn tai erillisen tyynyliinan sisälle sujautettavan jäähdytyslevy.

5. Vältä myöhäistä ruokailua ja rankkaa liikuntaa

Liikunta edistää hyviä unia, mutta juuri ennen nukkumaanmenoa liikkuminen voi kuumentaa kehoa niin, että unentulo ja uni häiriintyvät. Samoin käy, jos elimistö joutuu sulattelemamaan liian myöhään syötyä suurta ateriaa silloin, kun sen pitäisi saada nukkua syvää alkuyön unta.

LUE MYÖS: Valeriaana auttaa nukahtamaan

2 UNTA ODOTELLESSA


6. Juo vettä

Jos heräät yöllä kuumissasi, kylmän veden juomisesta voi olla apua.

7. Kokeile geelinaamiota

Useimmat geelinaamiot on tarkoitettu vähentämään silmien aamuista turvotusta, mutta ne myös viilentävät kasvoja mukavasti.

8. Pane ilma liikkeelle

Voit viilentää huonetta järjestämällä läpivedon eli avaamalla kaksi ikkunaa eri puolilta asuntoa. Hyvin kuumana yönä voi olla parempi pitää ikkuna kiinni kuin auki, mutta tuulettimesta voi olla apua, jos sen ääni ei haittaa nukkumista. Lämpötilaa huoneessa voi yrittää laskea myös suihkuttamalla suihkupullolla verhoihin vähän vettä!

9. Nosta hiukset ylös

Pitkät hiukset voivat kuumentaa niskaa. Nosta ne löyhälle nutturalle pään päälle, niin kaula ja niska saavat paremmin ilmaa.

10. Puuvillaa tai kokonaan ilman

Jotkut nukkuvat kesäöinä mieluiten alasti, toiset tarvitsevat ainakin kevyen yöpuvun. Puuvillasta tai muusta luonnonmateriaalista valmistettu väljä uniasu antaa parhaiten ihon hengittää.

LUE MYÖS: Voiko kuukautisalushousut jalassa nukkua?

11. Pidä etäisyyttä

Yhdessä nukkuminen on mukavaa, mutta vuodekumppani voi olla melkoinen lämpöpatteri. Silloin jomman kumman kannattaa poistua muualle nukkumaan. Makuuhuone ei aina ole talon viilein huone, joten kannattaa kokeilla nukkumista vaikka lasitetulla parvekkeella tai kellarissa. Makuualusta lattialla voi myös olla vuodetta viileämpi vaihtoehto.

12. Hanki kylmävesipullo

Jos omistat kuumavesipullon, tee siitä helleöiksi kylmävesipullo täyttämällä se jäävedellä.

13. Sulje sähkölaitteet

Laitteet, joita ei käytä, kannattaa aina sulkea ympäristösyistä, mutta kuumalla säällä se kannattaa myös siksi, että valmiustilassa oleva TV ja latauksessa oleva tietokone tai puhelin voivat luovuttaa lämpöä huoneeseen – tarpeeksi kuumalla vähäinenkin lisälämpö on turhaa.

14. Valitse viileä peite

  • Jotkut osaavat nukkua pelkän lakanan alla, mutta toiset tarvitsevat painavamman peiton. Silloin on tärkeää, ettei peitto ole liian kuuma, joten painavampaa peittoa kaipaavan kannattaa valita mahdollisimman hengittävä tuote. Painopeitoissakin on bambukuituisia, joilla luvataan olevan viilentävä vaikutus.

  • Jos heräät yöllä kuumissasi, käännä tyyny ja peitto niin, että saat viileämmän puolen ihoa vasten. Voit yrittää viilentää niitä pikaisesti ravistelemalla niitä ikkunasta tai viemällä ne hetkeksi terassille.

  • Joidenkin peitteiden materiaalit säätelevät kehon lämpötilaa paremmin kuin toisten. Luonnonmateriaalit kuten puuvilla, hamppu ja pellava toimivat hyvin, mutta mukavimman viileältä ihoa vasten tuntuu bambukuituinen peite.

Artikkeli on julkaistu KUTO PLUS -lehdessä 11/2021