Syöpätukinauhoja
Tarkkaile mahdollisia syövän merkkejä –

varsinkin jos jollakin lähisukulaisellasi on syöpä.

© iStock

10 tärkeää faktaa syöpälääkäriltä

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan joka kuudes kuolema maailmassa liittyy syöpään. Kun syövät ovat näinkin yleisiä, tavallisimmista syöpäoireista on hyvä olla selvillä. Onkologi käy läpi 10 hyödyllistä faktaa syövästä.

torstai 28. toukokuuta 2020 teksti L. Felholt

ASIANTUNTIJA

Aalborgin yliopiston professori ja yliopistollisen sairaalan syöpä­sairauksiin erikoistunut lääkäri Morten Ladekarl tutkii syövän immunologista ja täsmälääkkeisiin perustuvaa hoitoa.

Syöpätapaukset lisääntyvät 

Syövän tilastollinen yleistyminen liittyy eliniän pitenemisen, sillä syöpään sairastutaan lähinnä 60–70 vuotiaasta alkaen. Solun jakaantumisessa on aina virheen ja syöpäsolun syntymisen mahdollisuus. Riski sairastua syöpään yleensä ja eri syöpätyyppeihin kasvaa iän mukana.

Tilastoihin on syynsä 

Pidentyneen eliniän lisäksi syövän yleistyminen kuolinsyynä johtuu myös siitä, että esimerkiksi sydän- ja verisuonitauteja on opittu parantamaan tehokkaammin. Syöpä onkin jo ohittanut sydäntaudit kuolinsyytilastoissa.

Jokainen voi sairastua 

Syöpä ei kuitenkaan ole pelkkä vanhojen ihmisten tauti. Sairastuneiden ikäjakauma on laaja, eivätkä edes terveet elämäntavat voi taata sitä, ettei syöpä osuisi kohdalle. Tämä saattaa tuntua erittäin epäoikeudenmukaiselta.

Alta näet viisi naisten ja miesten yleisintä syöpätyyppiä.

Lue lisää naisten yleisimmistä syöpätaudeista

5 yleisintä syöpää


5 yleisintä syöpää

Lähde: NORDCAN Uusien syöpien määrä vuodessa (2012−2016)

Jätä tupakka heti pois 

Jos kaikki lopettaisivat tupakoinnin, syöpätapausten määrä pienenisi roimasti. Samoin auringonpalvonnasta pidättäytyminen ja ihon suojaaminen vähentäisi monia ihosyöpätyyppejä, tosin myös elämänlaatu kannattaa muistaa. Kaikesta ei voi luopua.

Miten tunnistan melanooman?

Ruoka ja liikunta ovat tärkeitä 

Ei voida sanoa varmasti, kuinka suuri merkitys ravitsemuksella ja liikunnalla on syövän torjunnassa, sillä varmuuden saamiseksi tutkittavia olisi seurattava koko elämän ajan. Epäsuorasti voidaan kuitenkin päätellä, että esimerkiksi kasvisten syönti suojaa syövältä, mutta ei tiedetä, mitkä kasvikset ovat suositeltavimpia. Myöskään ravintolisiä ei voida siksi suositella syövän torjuntaan. Yleiset ravitsemussuositukset ovat paras ohjenuora.

Lue, mitkä liikunnan käynnistämät mekanismit elimistössä pienentävät syöpäriskiä 

Tarkkaile perusoireita 

Syövän oireet vaihtelevat syövästä riippuen ja niiden tuntemus ja tutkiminen edellyttävät ensisijaisesti lääkärin asiantuntemusta. Joitakin perusoireita kannattaa kuitenkin opetella tuntemaan myös itse. Linkistä löydät muutamia keskeisiä oireita.

Tunnetko syövän yleisimmät oireet?

Periytyvyys ei ole aina varmaa 

Syövän periytymisestä tarvitaan lisää tutkimustietoa. Rintasyövälle altistava, periytyvä geeni on jo löydetty, mutta useimpiin periytyviltä vaikuttaviin syöpälajeihin liittyy useita geenejä, mikä mutkistaa niiden seulontaa ja ennustettavuutta. Jos jokin syöpälaji on suvussa yleinen, sen mahdollisia oireita on syytä tarkkailla.

Lääketutkimus on jo pitkällä 

Syöpälääkkeiden läpimurron uskotaan olevan lähellä. Yksi tutkimushaara kehittää räätälöityjä, yksittäisen kasvaimen geenimuutoksiin purevia lääkkeitä. Toinen kehittää potilaan vastustuskykyyn perustuvia immunologisia lääkkeitä. Nopean kehityksen ansiosta syöpä on pian joko parannettavissa tai muunnettavissa krooniseksi sairaudeksi, joka ei enää ole hengenvaarallinen.

Syöpä ei katoa itsestään 

Syövälle on tyypillistä hallitsematon eteneminen. Jos sairaus on jossain tapauksissa kadonnut itsestään, syynä on ollut immuuni­järjestelmän vastaisku. Kyse on kuitenkin äärimmäisen harvinaisesta tapauksesta, suoranaisesta ihmeestä, joka ei kelpaa säännöksi. 

Jotkin harvat syövät kasvavat niin hitaasti, että niihin ei ehdi kuolla. Esimerkiksi jotkin eturauhassyövät on havaittu niin hidaskasvuisiksi, että ne eivät ole ehtineet vaikuttaa iäkkäiden kantajiensa elinikää lyhentävästi.

Myös läheiset kärsivät 

Kun perheenjäsen tai ystävä sairastuu syöpään, läheisiin iskee menettämisen pelko ja voimattomuuden tunne. Tukea kannattaa hakea ystäviltä ja tarvittaessa voi olla hyvä keskustella esimerkiksi terapeutin kanssa. Omasta fyysisestä ja henkisestä jaksamisesta kannattaa pitää huolta.


Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUS -lehden numerossa 9/2020.


Saavuta tavoitteesi vuonna 2020!

Ehkä sinua kiinnostaa...

Mikä sinua auttaa rentoutumaan kiireisen päivän jälkeen?


KUNTO PLUS suosittelee