Miksi liikunta auttaa ehkäisemään syöpää

Kun syke nousee ja hiki virtaa, ellimistössä käynnistyy lukuisia prosesseja, jotka voivat pienentää syöpäriskiä tai auttaa toipumaan syövästä. Lue täältä, miten liikunta auttaa syöpää vastaan.

Nainen torjuu syöpää liikunnalla

LIIKUNNALLA SYÖPÄÄ VASTAAN! Kaikki liikunta toimii syöpää vastaan. On samantekevää imuroitko ahkerasti vai käveletkö tai juoksetko.

© Jacob Helbig

Aivoista suolistoon ja lihaksiin – koko keho hyötyyy liikunnasta. Kun syke nousee ja hiki virtaa, elimistössä käynnistyy lukuisia prosesseja, jotka pienentävät syöpäriskiä.

On tutkittu tosiseikka, että liikunta pienentää tiettyjen syöpien riskiä, muun muassa naisten yleisimpien syöpätyyppien riskiä – rintasyöpä- ja kohtusyöpäriskiä – sekä lukuisien muiden syöpätyyppien riskiä.

Yhdysvalatalaisessa tutkimusanalyysissä on tarkasteltu satoja tutkimuksia aiheesta ja havaittu, että verrattuna vähäiseen aktiivisuustasoon, korkea aktiivisuustaso vähentää mm. virtsarakkosyövän, paksusuolisyövän, ruokatorvisyövän, munuaissyövän ja vatsasyövän riskiä.

LUE MYÖS: 13 syöpää, joita liikunta ehkäisee

Miksi liikunta sitten pienentää syöpäriskiä?

5 tekijää, joiden ansiosta liikunta pienentää syöpäriskiä

1. Liikunta lievittää tulehduksia

Tulehdukset ovat elimistön tapa reagoida vammoihin ja taudinaiheuttajiin. Tulehdus ei sinänsä ole vaarallinen, mutta kroonistuessaan tulehdus voi altistaa elimistöä muille sairauksille, muun muassa syövälle.

Fyysisellä aktiivisuudella voi pyrkiä pitämään tulehduksia loitolla. Liikunta auttaa elimistöä suojautumaan tulehdusten kroonistumiselta.

2. Liikunta edistää ruuansulatusta

Suolistosyöpäriskiä voi tutkitusti pienentää liikunnalla. Oletus on, että liikunta vaikuttaa myös suoliston liikkuvuuteen, saa ruuan etenemään nopeammin suolistossa, ja näin edistää ruuansulatusta, jolloin myös syöpää aiheuttavat aineet viipyvät lyhyemmän ajan suolistossa ja ovat vähemmän aikaa tekemisissä suolen seinämien kanssa, jolloin ne ehtivät tehdä vähemmän haittaa.

3. Liikunta vaikuttaa hormonitoimintaan

Estrogeeni-naishormoni on elimistölle tarpeen, mutta se myös lisää rintasyöpäriskiä. Mitä enemmän estrogeenia, sen suurempi rintasyöpäriski. Säännöllinen liikunta vähentää estrogeenin määrää ja pienentää myös hedelmällisessä iässä olevien fyysisesti aktiivisten naisten rintasyöpäriskiä jopa 30 % verrattuna fyysisesti passiivisiin henkilöihin.

Vaihdevuosien jälkeen estrogeenitaso laskee, mutta ylipainoisilla rasvakudos tuottaa edelleen estrogeenia. Liikunnalla voi pitää painonsa normaalina vaihdevuosien jälkeen, jolloin rintasyöpäriskikin pysyy tutkitusti pienempänä kuin ylipainoisilla.

4. Liikunta vahvistaa vastustuskykyä

Kaikenlainen liikunta edistää elimistön vastustuskykyä taudinaiheuttajia ja myös syöpää vastaan. Vahva vastustuskyky auttaa elimistöä tunnistamaan syöpäsolut ja pääsemään niistä eroon ennen kuin ne ehtivät kehittyä kasvaimiksi. Vahvistamalla vastustuskykyä liikunnan avulla pienentää myös syöpäriskiään.

5. Liikunta auttaa painonhallinnassa

Tärkein syy siihen, että liikunta auttaa pienentämään syöpäriskiä, on sen vaikutus kehon painoon ja koostumukseen. Lihavuus on Syöpäjärjestöjen mukaan merkittävä syöpäriskiä lisäävä tekijä.

Painonhallintaan vaikuttavat luonnollisestikin monet syyt, joista olennaisin on ravitsemus. Joka tapauksessa paino pysyy kurissa, kun kuluttaa enemmän tai sen verrran kuin syö, ja siinä liikunta auttaa merkittävästi.

Lihavuus voi johtaa myös elimistön krooniseen matala-asteiseen tulehdukseen ja estrogeenitason nousuun, jotka molemmat lisäävät syöpäriskiä.

Paljonko pitää liikkua?

Syöpäriskiä pienentävän liikunnan määrästä ei ole laskelmia eikä suosituksia.

Mutta siitä asiantuntijat ovat yhtä mieltä, että aina on parempi liikkua kuin olla liikkumatta, eikä liikunnan tarvitse olla urheilua tai hikiliikuntaa, vaan arjen aktiivisuus on yhtä hyvä. Kaikki liikunta on plussaa. Lisäksi arkiliikunnalla ja hyötyliikunnalla saa niilläkin sykkeen ylös siinä missä urheilullakin.

Aikuisten liikuntasuosituksissa ei enää edellytetä vähintään 10 minuuttia kerralla, vaan kaikki liikunta on mukana. Reipasta liikkumista suositellaan vähintään 2 tuntia 30 minuuttia viikossa, mikä tarkoittaa vain noin puolta tuntia päivässä. Tai jos liikkumisen tehon nostaa rankaksi, viikkosuositus on 1 tunti 15 minuuttia viikossa.

Auttaako liikunta syöpään sairastunutta?

Liikunnalla on suotuisia vaikutuksia myös syövän hoidossa. Elimistö kestää rankkoja syöpähoitoja paremmin, sivuvaikuksia tulee vähemmän ja jaksaminen on kaikin tavoin parempaa, jos liikkuu.

Tutkimusten mukaan liikunta saattaa myös auttaa hidastamaan syövän etenemistä, ja liikunta on ehdottomasti eduksi myös syövästä toipumisessa. Kannattaa siis liikkua voimiensa mukaan, sillä vähäkin liikunta auttaa.