Lisätodisteita uudesta tutkimuksesta: Munien syöminen ei nosta kolesteroliarvoja
Tätä suosittua elintarviketta on pitkään syytetty lisäävän sydän- ja veristuonitautien ja kohonneen kolesterolin riskiä. Tutkimuksen mukaan asia on päinvastoin.
Tätä suosittua elintarviketta on pitkään syytetty lisäävän sydän- ja veristuonitautien ja kohonneen kolesterolin riskiä. Tutkimuksen mukaan asia on päinvastoin.
Suomessa kananmunat eivät ole varsinaisesti olleet koskaan pannassa, mutta koska Yhdysvalloissa on hoettu, että pitää välttää kananmunien syömistä, ettei kolesteroli kohoaisi, siihen on sitkeästi uskottu meilläkin.
Jo 1990-luvulla on useissa tutkimuksissa todistettu luulo vääräksi, ja jälleen on tehty uusi tutkimus, joka osoittaa, että kananmunat eivät nosta kolesteroliarvoja eivätkä lisää sydän- ja verisuonitautiriskiä.
Tuore australialainen tutkimus osoittaa, että kanamunien syöminen osana monipuolista ruokavaliota ei nosta LDL-kolesteroliarvoja, eikä lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä. Sen sijaan tyydyttynyt rasva on se "pahis", jota olisi syytä välttää.
Lue myös: Ovatko kananmunat terveellisiä – ja paljonko niitä saa syödä?
Etelä-Australian yliopiston tutkimuksen mukaan kahden kananmunan syöminen päivässä (osana terveelistä ravitsemusta, jossa on vähän tyydyttynyttä rasvaa) voi laskea haitallisen LDL-kolesterolin määrää ja pienentää sydän- ja veristuonitautien riskiä.