Lisätodisteita uudesta tutkimuksesta: Munien syöminen ei nosta kolesteroliarvoja

Tätä suosittua elintarviketta on pitkään syytetty lisäävän sydän- ja veristuonitautien ja kohonneen kolesterolin riskiä. Tutkimuksen mukaan asia on päinvastoin.

Nainen pitää sydämenmuotoista punaista esinettä käsissään.

TYYDYTTYNYT RASVA on se, mitä pitää välttää, jos kolesteroliarvot ovat koholla.

© iStock

Suomessa kananmunat eivät ole varsinaisesti olleet koskaan pannassa, mutta koska Yhdysvalloissa on hoettu, että pitää välttää kananmunien syömistä, ettei kolesteroli kohoaisi, siihen on sitkeästi uskottu meilläkin.

Jo 1990-luvulla on useissa tutkimuksissa todistettu luulo vääräksi, ja jälleen on tehty uusi tutkimus, joka osoittaa, että kananmunat eivät nosta kolesteroliarvoja eivätkä lisää sydän- ja verisuonitautiriskiä.

Tuore australialainen tutkimus osoittaa, että kanamunien syöminen osana monipuolista ruokavaliota ei nosta LDL-kolesteroliarvoja, eikä lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä. Sen sijaan tyydyttynyt rasva on se "pahis", jota olisi syytä välttää.

Lue myös: Ovatko kananmunat terveellisiä – ja paljonko niitä saa syödä?

Kaksi munaa päivässä

Etelä-Australian yliopiston tutkimuksen mukaan kahden kananmunan syöminen päivässä (osana terveelistä ravitsemusta, jossa on vähän tyydyttynyttä rasvaa) voi laskea haitallisen LDL-kolesterolin määrää ja pienentää sydän- ja veristuonitautien riskiä.