Onnistu elämäntapamuutoksessa
Haaveiletko terveellisemmistä elämäntavoista loppuelämän ajaksi? Nyt voit ottaa ensimmäisen askeleen asiantuntijan laatiman strategian avulla ja hyötyä konkreettisista muutostyökaluista.
Haaveiletko terveellisemmistä elämäntavoista loppuelämän ajaksi? Nyt voit ottaa ensimmäisen askeleen asiantuntijan laatiman strategian avulla ja hyötyä konkreettisista muutostyökaluista.
Saattaa kuulostaa epätoivoiselta, varsinkin jos olet jo aiemminkin yrittänyt, mutta älä lannistu.
Ensinnäkään ei välttämättä ole oma syysi, jos epäonnistuit, sillä muutoksessa taistelet luontoa vastaan.
Toiseksi, kunhan keksit, mikä sinua todella motivoi, muutos on mahdollinen.
Ja kolmanneksi on syytä muistaa, että epäonnistuminen on aivan tavallista – sitä varten täytyy vain tehdä varasuunnitelma.
Professori, lääketieteen tohtori Henning Langberg on selvittänyt vuosien ajan sitä, mikä ihmisiä motivoi terveyteen liittyviin elämäntapamuutoksiin, ja kirjoittanut asiasta kirjoja.
Langbergin mukaan on täysin ymmärrettävää, ettei elimistö halua ehdoin tahdoin kuluttaa energiaa liikkumalla eikä himoitse vähäkalorisia ruokia.
"Elimistö on suunniteltu haalimaan energiaa ja käyttämään sitä säästeliäästi ainoastaan silloin, kun se on ehdottoman tarpeellista, koska sillä tavoin luonnossa pysyy varmimmin elossa kaikkein pisimpään"— Professori Henning Langberg
Ongelmana on, että ihmiset säästelevät energiaansa nykyään tarpeettoman paljon, jolloin syöty energia varastoituu ylimääräiseksi rasvaksi. Niinpä terveenä pysyäkseen onkin taisteltava luontoa vastaan.
Muutos voi siis tuntua vaikealta. Langbergin mukaan ratkaisun avain on löytää oma motivaation lähteensä. Se mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi lainkaan toiselle.
Yhtä kaikille sopivaa ratkaisua ei ole olemassakaan. Ihmisiä ajavat eteenpäin eri asiat, joten sen vuoksi on aloitettava kysymällä itseltään, mikä juuri minut tekee onnelliseksi.
Langberg on kehittänyt viiden motivaatiotyypin mallin treenimotivaatiosta, mutta sitä voi laajentaa koskemaan elämänmuutoksia yleisemminkin, esimerkiksi ruokavalion muutosta tai painonpudotusta.
Kun tuntee motivaatiotyyppinsä, löytää helpommin itselleen sopivat liikuntamuodot ja onnistuu varmemmin.
Artikkeli on ilmestynyt aiemmin KUNTO PLUSsan numerossa 14/2021.