Näin kauan uuden tavan oppimiseen menee

Etkö sinäkään opi uutta tapaa 30 päivässä? Et ole yksin. Katso, miten kauan useimmilta menee uuden tavan oppimiseen tuoreen tutkimuksen mukaan.

Nainen treenaa kuntosalilla.

TAVAT - ovat vaikeita muuttaa, ja tutkitusti vieläkin vaikeampia kuin on luultu.

© iStock

Haluaisitko treenata useamman kerran viikossa? Tai oppia syömään 600 g kasviksia päivässä?

Haaveilitpa mistä uudesta tavasta hyvänsä, on tärkeää tietää, kuinka paljon se vaatii harjoittelua. Tutkimukset eivät ole tästä yksimielisiä. Jotkut sanovat, että tarvitaan 30 päivää, toiset sanovat 60 päivää, ja jotkut uskovat, että uuden tavan oppii jo 21 päivässä.

Jos tapa ei ole kuukaudessakaan tarttunut, siihen on luultavasti hyvä syy, ainakin Caltechin eli Chicagon ja Pennsylvanian yliopiston mukaan. Sikäläinen tutkimus osoitti, että uuden tavan juurruttamiseen voi kulua jopa puoli vuotta. Tutkimuksessa tarkasteltiin kahta eri tottumusta: kuntosalilla käymistä ja käsien pesua.

Tutkijoiden käytettävissä oli 30 000 kuntosalijäsenen tiedot yhteensä noin 12 miljoonasta treenikerrasta neljän vuoden ajalta, sekä 3 000 sairaalahenkilökunnan jäsenestä, joiden piti käyttää henkilökorttiaan aina käsiä pestessään.

Pesuja kertyi 40 miljoonaa noin 100 työvuoron aikana. Tekoälyn avulla selvitettiin, milloin koehenkilöiden toimet muuttuivat tottumukseksi.

Sairaalahenkilökunta tottui käsien pesuun kahdessa viikossa, mutta kuntosalijäsenten salilla käynti muuttui tottumukseksi vasta 4–7 kuukaudessa. Uuteen tapaan tottumisen nopeus riippuu tutkimuksen mukaan siitä, millaiseen toimintaan tapa liittyy.

LÄHDE: PNAS

3 pientä askelta terveisiin tapoihin

Uusien tottumusten opettelu kannattaa aloittaa pienin askelin. Ohessa kolme helposti opittavaa tapaa.

Korvaa kahvikerma maidolla

On vaikea muuttaa kaikki ruokailutottumuksensa kerralla, joten kannattaa aloittaa pienesti, esimerkiksi vaihtamalla kahvikerma maitoon tai täysmaito rasvattomaan.

Vaihda tärkkelys kasviksiin

Kukkakaali, kesäkurpitsa ja juurekset sopivat hyvin korvaamaan riisin, pastan ja perunat. Aloita tekemällä vaihto pari kertaa viikossa, niin säästät runsaasti kaloreita.

Ota enemmän askeleita

Jos haaveilet säännöllisesti treenistä, voit aloittaa lisäämällä päivittäisten askelten määrää. Käytä portaita hissin sijaan ja vaihda leppoisa iltahetki sohvalla muutaman kerran viikossa kävelylenkkiin.

KUNTO PLUS 13/2023