Näin selätät työpaikan hyvinvointihaasteet

Voitko hyvin työpaikalla? Kerromme, mitkä 6 tekijää vaikuttavat kielteisesti työpäivään ja miten teet työpaikastasi terveyden kannalta edullisemman.

Kiireinen työpaikka

TYÖPAIKKA Pienillä muutoksilla työpäivästä voi tehdä monin tavoin terveellisemmän.

© iStock

6 terveydelle haitallista tekijää työpaikalla

Töissä ollaan lomia lukuunottamatta ainakin 37 tuntia viikossa kesät talvet. Työ on niin merkittävä osa elämää, että se on olennainen terveyden ja hyvinvoinnin kannalta. Esittelemme tyypillisen toimiston ja sen hyvinvointihaasteet sekä miten haasteet saa selätettyä oman terveyden hyväksi.

1. Tekemättömät työt

Kiireelliset ja vähemmän kiireelliset

Kun tekemättömiä töitä kasaantuu jonoksi asti, kannattaa asettaa ne tärkeysjärjestykseen ennen kuin stressi ja paniikki iskevät. Laadi tehtävälista ja aseta tehtävät kiireellisyysjärjestykseen. Jaa suurimmat urakat pienempiin osiin. Tarkastele tavoiteaikataulujasi kriittisesti. Jos olet kiireinen, kieltäydy ainakin vapaaehtoisista lisätehtävistä ja pyydä priorisointia, jos joudut vastoin tahtoasi ottamaan ylimääräistä kontollesi. Stressi lievittyy tutkitusti jo siitä, että kerrot työtovereillesi kiireestäsi. Tutkimusten mukaan muiden tuki voi lievittää stressiä.

Oletko itse tai onko työkaverisi stressaantunut?Katso, mitkä ovat 5 tavallisinta merkkiä stressistä.

2. Lämpötila

Mieluummin viileää

Kinataanko työpaikallasi siitä, onko ilmastointi liian suurella vai pienellä? Tutkimustulokset ovat viileän puolella. Viileässä suorituskyky on parempi. Jos työpaikalla ei ole ilmastointia, kannattaa tuulettaa ja hankkia tuuletin kuumia kesäpäiviä varten.

  • Yli 22 astetta Viilennä tuulettimen tai tuuletuksen avulla.
  • 20–22 astetta Paras lämpötila istumatyöhön.
  • Alle 20 astetta Paras lämpötila ruumiilliseen työhön.

3. Häly ja melu

Kuulosuojat kunniaan

Avokonttorissa on jatkuvasti hälyä, joka haittaa keskittymistä ja voi tutkimusten mukaan stressata ja aiheuttaa päänsärkyä. Jos ääntä on häiriöksi asti, työyhteisössä kannattaa sopia, miten ääniympäristöä voidaan rauhoittaa. Esimerkiksi neuvonpito voidaan hoitaa kokoushuoneessa sen sijaan, että ollaan työpisteellä. Myös yksityiset keskustelut kannattaa käydä muualla. Puhelimen soittoäänen voi säätää hiljaisemmaksi ja kahvinkeittimen voi siirtää pois työtilasta. Keskittymistä vaativissa tehtävissä vastamelun kuunteleminen esimerkiksi vastamelukuulokkeilla voi auttaa.

LUE MYÖS: Bluetooth-kuulokkeet testissä – löydä itsellesi sopivat

Lue juttumme mindfulnessista ja katso, olisiko siitä apua rauhoittumiseen ja rentoutumiseen työajan ulkopuolella.

4. Istuminen

Asentoa on hyvä vaihtaa usein

Täydet työpäivät tietokoneen ääressä tuntuvat kehossa. Istumatyötä tekevän on erityisen tärkeää vaihtaa välillä asentoa, etteivät samat lihakset rasitu koko ajan. Huolehdi, että hartiat ovat alhaalla, selkä ryhdissä ja kyynärvarret vaaka­tasossa noin 90 asteen kulmassa olka­varsiin nähden. Näytön katseluetäisyyden tulee olla noin 60 cm ja katseen suunnan hiukan alas.

  • Helppo niskajumppa

    Asetu seisomaan kädet vartalon sivuilla pienet painot, täydet juomapullot tai painavat kirjat käsissä. Nosta hartiat ylös ja pudota ne rentoina alas.

5. Tauot

Pidä paljon pieniä taukoja

Keho rasittuu sekä yksipuolisessa istumatyössä että staattisessa seisomatyössä. Jos istut päivät pitkät, voit vähentää sydän- ja verisuonitautiriskiä sillä, että nouset aina välillä jaloittelemaan pariksi minuutiksi kerrallaan. Nouse ylös vähintään kerran tunnissa taukojumppaamaan, hakemaan kahvia, noutamaan tulosteita, lisäämään tulostimeen paperia, tiskaamaan, juttelemaan tms. Yksi kikka on siirtää paperikori kauemmas työpisteestä. Jos teet seisomatyötä, voit ehkäistä suonikohjuja, lihaskramppeja ja jalkojen rasittumista istahtamalla välillä tauolle. Erityisen hyvä olisi voida nostaa jalat ylös. Kompressio­sukat ja hyvin vaimennetut jalkineet auttavat myös.

Paljonko energiaa kuluu työpäivän aikana?

6. Puhtaus

Pese käsiä riittävän usein ja pidä käsidesiä saatavilla

Jos työskentelet suurella työpaikalla ja varsinkin lasten parissa, taudinaiheuttajia on jatkuvasti ilmassa ja pinnoilla. Sairauksien leviämisen ehkäisemiseksi on syytä pestä käsiä useita kertoja päivän mittaan tai käyttää käsidesiä, jos käsien pesemiseen ei ole mahdollisuutta. Muista myös peittää suusi hihalla, kun yskit tai aivastat.

Kerromme, mitkä neljä huonoa tapaa kannattaa karistaa työpaikalla.