Ruokavaliolla iholle parempi aurinkosuoja
Ihon aurinkosuojaa voi avittaa syömällä runsaasti lykopeenia. Lue, mistä ruoka-aineista tätä ihon salaista asetta saa.
Ihon aurinkosuojaa voi avittaa syömällä runsaasti lykopeenia. Lue, mistä ruoka-aineista tätä ihon salaista asetta saa.
Yksi asia on varma: jos kesällä mielii oleilla auringossa, iho on suojattava auringolta. Helpoiten se onnistuu iholle levitettävän aurinkosuojavoiteen avulla. Useiden tutkimusten mukaan ihoa voi kuitenkin auttaa taistelemaan auringon haitallista säteilyä vastaan myös syömällä oikeita asioita.
Ihon pienen apurin nimi on lykopeeni, antioksidantti, joka antaa monille hedelmille ja vihanneksille niiden punaisen värin.
LUE MYÖS: Maksaläiskä on ja pysyy?
Lykopeenin paras lähde on tomaatti, mutta toisin kuin saattaisi luulla, eniten lykopeenia on kypsennetyssä, ei raa'assa tomaatissa. Suosi siis tomaattimurskaa ja tomaattikastiketta tuoreiden, raakana syötävien tomaattien sijaan.
Muita hyviä lykopeenin lähteitä ovat mm. vesimeloni, papaya, verigreippi ja punainen paprika.
Elimistön kannalta parasta on, jos lykopeenin kanssa nautitaan rasvaa. Jos siis syöt lykopeenin hedelmien muodossa, syö samalla vaikka kourallinen manteleita. Tai jos lykopeeni tulee tomaattikastikkeesta, laita kastikkeeseen oliiviöljyä.
Aurinkosuojan lisäksi lykopeenilla on monia muitakin hyviä terveysvaikutuksia. Joidenkin tutkimusten mukaan se saattaa mm. auttaa ehkäisemään tietyntyyppisiä syöpiä.
LUE MYÖS: Osaatko suojautua auringolta ja käyttää aurinkovoidetta oikein?