Nämä ruoka-aineet voivat aiheuttaa allergiaoireita siitepölyallergikolle

Aivan kuin siitepölykausi ei muutenkin koettelisi allergikkoja, myös tietyt ruoka-aineet voivat aiheuttaa oireita.

Nainen niistää nenäliinaan

Siitepölyallergikko voi saada oireita myös tietyistä ruoka-aineista. Lue, mitkä ruoka-aineet aiheuttavat ristiallergiaa.

© iStock

Aivan kuin siitepölyallergiassa ei olisi jo tarpeeksi sietämistä, allergikon on oltava myös tarkkana tiettyjen ruoka-aineiden kanssa. Ristiallergia, jossa siitepölyallergikko saa allergiaoireita myös joistain ruuista, on usein pahimmillaan juuri siitepölykaudella.

Siitepölyallergia kiusaa noin 20:tä prosenttia suomalaisista, ja eniten oireita aiheuttaa koivun siitepöly. Siitepölyt aiheuttavat yleensä allergista nuhaa eli aivastelua, kutinaa, nenän vuotamista ja tukkoisuutta.

Ristiallergiasta kärsivillä oireita voivat siitepölyn ohella aiheuttaa myös tietyt ruoka-aineet, kuten hedelmät, juurekset ja pähkinät.

Elimistö reagoi ruoka-aineeseen, koska se tunnistaa samankaltaisia rakenteita ruoka-aineessa kuin allergeenissa. Tyypillinen ristiallergiaa aiheuttava parivaljakko ovat esimerkiksi koivun siitepöly ja hasselpähkinä. Tavallisia ristiallergian oireita ovat suun ja huulien kutina ja kirvely.

Koivun siitepöly

Koivun siitepölylle allergiset voivat saada oireita esimerkiksi omenasta, kiivistä, raa'asta porkkanasta ja perunasta, selleristä ja hasselpähkinöistä. Oireita voivat lisäksi aiheuttaa persikat, kirsikat, päärynät ja nektariinit sekä tomaatit ja paprika.

Heinien siitepöly

Heinien siitepölylle allergiselle allergiaoireita voivat aiheuttaa myös myös viljat, kuten vehnä, ruis ja kaura, sekä riisi. Oireita voi tulla myös herneistä, melonista, maapähkinästä ja tomaatista.

Pujon siitepöly

Pujon siitepölylle allergiselle oireita voivat aiheuttaa muun muassa persilja, palsternakka, selleri, valkosipuli, raaka porkkana ja hunaja sekä mausteista anis, korianteri ja kumina.

Ristiallergikon ruokavalio

Vaikka ristiallergiaa ilmenisikin, kukaan siitepölyallergikko on harvemmin allerginen kaikille potentiaalisille allergiaa aiheuttaville ruoka-aineille. Monet myös sietävät allergian aiheuttajia paremmin, jos ne käsitellään, esimerkiksi kuoritaan ja kypsennetään. Ruoka-aineet aiheuttavat yleensä myös vähemmän oireita talvella, kun siitepölyjään ei ole ilmassa.

Lähde: Allergia- ja astmaliitto