6 vinkkiä siitepölyltä suojautumiseen

Siitepölykausi on siitepölyille herkälle yhtä köhimistä ja silmien kutinaa, kun yrittää harrastaa ulkoliikuntaa. Jos olet yksi niistä, joita luonto yrittää estää liikkumasta ulkona, lue tämä.

Siitepölytiedote netistä

Kun tiedät minkä kasvien siitepölylle olet herkkä, voit tarkistaa sääpalveluista paljonko siitepölyä on ilmassa. Kun määrä on korkeimmillaan, kannattaa suosiolla vaihtaa sisäliikuntaan niiksi päiviksi.

Lääkitys kohdalleen

Jos lääkitys ei ole kohdallaan, treenistä ei tule mitään ja hoitamaton allergia voi kehittyä jopa astmaksi. Selvitä ammatti-ihmisen kanssa, mitkä lääkkeet sopivat sinun tarpeisiisi. Jotkin antihistamiinit väsyttävät, joten niiden nauttiminen ja vaikutushuippu kannattaa ajoittaa liikunnan jälkeen. Vaikutusaikatiedot löytyvät lääkkeen pakkausselosteesta.

Ani varhain ja iltamyöhällä

Yön koskeus sitoo siitepölyä vielä aamuvarhaisellakin. Päivän mittaan lämpötilan noustessa ilman siitepölypitoisuus kasvaa. Päivälenkit kannattaa vaihtaa siitepölykaudella aikaiseen aamuun tai myöhäiseen iltaan.

Suosi sadesäätä

Pilvinen sää on parempi kuin auringonpaiste, ja reilu sade huuhtoo siitepölyhiukkaset mennessään. Tihkusade sen sijaan saattaa pahentaa tilannetta, sillä se rikkoo siitepölyhiukkaset, jolloin allergeenit vapautuvat ilmaan. Tuuli tuo siitepölyä, mutta rannikolla merituuli tuo puhdasta ilmaa.

Suojaa varsinkin silmät

Aurinkolasit tai pyöräilylasit ovat ehdottomat, jotteivät siitepölyhiukkaset lennä suoraan silmiin. Voit myös sipaista vaseliinia nenän alle pysäyttämään nenään matkalla olevat siitepölyhiukkaset. Verkkokaupoista löytyy kasvosuojia hakusanoilla "pollen filter". Pese siitepölyyntyneet lenkkivaatteet välittömästi lenkin jälkeen ja kuivata ne sisätiloissa, ettei niihin tartu siitepölyä kuivuessa.

Pakene!

Jos sinulla on mahdollisuus pitää lomaa pahimpaan siitepölyaikaan, voit paeta lomalle paikkakunnalle, missä siitepölykausi on jo ohi tai ei ole vielä alkanut.