Näin tupakkalakko tuottaa tulosta

Haluatko päästä eroon tupakasta? Näillä vinkeillä voit onnistua.

Nainen katkaisee tupakan

Suurin osa tupakoitsijoista haluaa lopettaa. Tupakanpoltto on haitallista sekä tupakoitsijalle itselleen myös hänen lähipiirilleen, ja siinä palaa myös paljon rahaa. Rahalle löydät varmasti muita, parempia käyttökohteita.

Monta hyvää syytä lopettaa

Useimmat tietävät, että tupakointi lisää huomattavasti sydän- ja verisuonitautien, syövän, keuhkosairauksien ja monien muiden sairauksien riskiä. Sen lisäksi, että tupakasta luopuminen vähentää hengenvaarallisten sairauksien uhkaa, savuttomuudesta on iloa monilla muillakin elämänalueilla.

Suurin palkkio tupakoinnin lopettamisesta on tietysti parempi olo. Huomaat, että liikunnasta tulee kevyempää, kun keuhkoihinsa ei vedä hapenottoa heikentäviä tervaa ja muita tupakansavun pienhiukkasia. Huomaat, että portaatkin muuttuvat kevyemmäksi nousta.

Terveyden kohentumisen lisäksi monet kokevat, että heidän elämänlaatunsa paranee, kun he pääsevät eroon tupakasta ja siihen liittyvästä riippuvuudesta. Hyvin todennäköisesti huomaat myös, että ihosi alkaa näyttää heleämmältä. Tupakansavun sisältämät aineet lisäävät ihon epäpuhtauksia ja tekevät ihosta kalpean ja elottoman. Tupakointi myös pahentaa aknea. Kun lopetat tupakoinnin, huomaat aivan varmasti, että ihosi kirkastuu ja mahdolliset epäpuhtaudet vähenevät tai jopa häviävät. Myös haju- ja makuaistisi paranevat. Savuttomana ei myöskään pinna kiristy enää yhtä helposti kuin ennen, vaikka aluksi tuntuisikin siltä, että et selviä arjen paineista ilman hermosavuja.

Tupakointi on vakava terveysriski riippumatta siitä, vedätkö henkoset vain silloin tällöin vai oletko ketjupolttaja. Jo sen vuoksi kannattaa tumpata viimeisen kerran.

Miten kauan keuhkojen puhdistuminen kestää?

Keuhkot ovat savuttomat saman tien, kun lopetat tupakanpolton. Tupakansavun aiheuttamien vaurioiden korjautuminen tietysti kestää kauemmin. Toisaalta esimerkiksi sydäninfarktin riski vähenee jo vuorokaudessa tupakoinnin lopettamisesta. Muutamassa kuukaudessa verenkierto on kohentunut ja tunnet olosi entistä virkeämmäksi ja vähemmäksi stressaantuneeksi.

Kun olet ollut vuoden ilman tupakkaa, sydäninfarktin riskisi on pienentynyt puoleen verrattuna siihen aikaan, jolloin tupakoit. Viiden vuoden kuluttua riski on yhtä pieni kuin niillä, jotka eivät ole tupakoineet koskaan. Noin kymmenen tupakattoman vuoden jälkeen riskisi sairastua keuhkosyöpään on yhtä pieni kuin niillä, jotka ovat olleet savuttomia koko elämänsä.

On vaikea sanoa tarkasti, milloin keuhkot ovat kokonaan palautuneet, mutta vähitellen ne toipuvat ja vahvistuvat.

Nouseeko paino tupakoinnin lopettamisen jälkeen?

Monet epäröivät tupakoinnin lopettamista, koska pelkäävät lihovansa. On totta, että elimistön energiankulutus ja aineenvaihdunta muuttuvat, kun luovut tupakasta. Kun nikotiini ei enää kiihdytä aineenvaihduntaa, voi olla, että painosi nousee puoli kiloa kuukaudessa kuuden ensimmäisen savuttoman kuukauden aikana. Lisäksi moni kokee mielihalua korvata tupakointi syömisellä. Jos et ole tarkkana syömisesi ja elämäntapojesi suhteen ja yhtäkkiä alat ahmia holtittomasti, painonnousu on suurempi. Painonnousun voi kuitenkin välttää kuuntelemalla kehoaan ja tarkkailemalla syömistään.

4 vinkkiä tupakasta irti pääsemiseksi

Useimmat tupakoitsijat ovat yhtä mieltä siitä, että lopettaminen ei ole helppoa. Vaikka tupakoinnin taustalla on nikotiiniriippuvuus, monille se on myös piintynyt tapa. Sanotaan, että syvälle juurtuneesta tottumuksesta eroon oppiminen vie noin kolme kuukautta. Vaikka siis jauhaisit nikotiinipurukumia, sinun voi silti tehdä mieli tupakkaa. Silloin näistä keinoista voi olla apua.

  1. Tee lopettamispäätös yhdessä ystävän tai työkaverin kanssa. Kun teitä on kaksi tai useampia, on helpompi pitää kiinni päätöksestä. Kannustakaa toisianne, kun tupakanhimo tuntuu ylivoimaiselta. Muistakaa myös kehua toisianne, kun ette retkahtaneet – se pitää motivaatiota yllä.
  2. Mene mukaan tupakastavieroitusryhmään. Niistä on hyötyä monille. Maksuttomia tupakastavieroituskursseja järjestävät muun muassa kuntien terveyskeskukset. Ryhmissä saat neuvoja ja tapaat muita samassa tilanteessa olevia. Vertaistuki ja keskustelu saman ongelman kanssa painiskelevien kanssa voi auttaa pysymään päätöksessäsi.
  3. Tee jotakin muuta, kun tekee mieli panna tupakaksi. Keksi korvaava tapa tupakoinnin tilalle: tee jotakin käsilläsi tai laita vaikka musiikkia soimaan. Näin johdatat ajatuksesi pois tupakasta ja opetat itseäsi pois tupakanhimosta.
  4. Lopeta kertaheitolla ja kylmiltään. Joillekin se toimii. Vaikka päättäisitkin kokeilla tätä menetelmää, yllä olevista vinkeistä voi olla hyötyä.