Näin selätät neljä yleistä vatsavaivaa

Vatsa voi vaivata monesta syystä. Kerromme, mistä yleisimmät vatsan ongelmat johtuvat ja mitä niille voi tehdä.

Vatsa kipeä? Kerromme konstit neljän yleisen vatsavaivan selättämiseen.

1. Turvotus

Oireet: Turvonnut, pinkeä vatsa sekä mahdollisesti pahanhajuiset ja äänekkäät paukut.

Yleisimmät aiheuttajat: Turvottelun takana voi olla suolikaasuja aiheuttavat ruuat, kuten palkokasvit, tai suoliston bakteeriepätasapaino. Turvottelu ja kaasuttelu voivat olla myös laktoosi-intoleranssin tai ärtyvän suolen oireyhtymän oireita.

Ratkaisu: Jos suolistossa hyvät bakteerit ovat jääneet alakynteen, apu voi löytyä probiooteista. Turvottelua voi kokeilla torjua ruokavaliomuutoksilla, esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymässä käytettävällä fodmap-ruokavaliolla. Annoskoot kannattaa pitää kohtuullisina. Liikunta auttaa myös pistämään vauhtia suolikaasuihin.

LUE MYÖS: Miten turvotusta voi lievittää?

2. Ummetus

Oireet: Iso hätä tulee harvemmin kuin kolmesti viikossa, tai suoli ei tunnu tyhjenevän kunnolla vessakäynnillä. Vatsa voi olla kipeä ja turvonnut, ja ruokahalu voi kärsiä.

Yleisimmät aiheuttajat: Liian vähäinen kuidun -ja nesteensaanti ja liikkuminen ovat usein ummetuksen syynä. Ummetus voi johtua myös stressistä, tai se voi olla ärtyvän suolen oireyhtymän oire.

Ratkaisu: Riittävä kuidunsaanti pistää suolen toimintaan vauhtia ja kiinteyttää suolen sisältöä. Kaikki liikunta on myös hyväksi ummetuksesta kärsivälle, myös riittävästä nesteensaannista kannattaa huolehtia.

LUE MYÖS: Ummetusta? Näin voit päästä eroon ummetuksesta

3. Ärtyvä paksusuoli

Oireet: Vaihtelevat vatsaoireet, kuten turvotus, ilmavaivat, vatsakipu sekä suolen toiminnan häiriöt ummetuksesta ripuliin.

Yleisin aiheuttaja: Ärtyvän suolen oireyhtymä on toiminnallinen vaiva, joka ei johdu varsinaisesti itse suolesta. Tarkkaa syytä vaivaan ei tunneta. Oireiden ilmenemiseen voivat vaikuttaa esimerkiksi tietyt ruuat sekä henkinen kuormitus ja masennus.

Ratkaisu: Monet ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivät saavat apua FODMAP-ruokavaliosta, jossa karsitaan tiettyjä hiilihydraatteja, joita paksusuolen bakteerit käyttävät ravinnokseen ja tuottavat näin mm. suolikaasuja. Ruokavalion lisäksi myös liikunta ja stressin välttäminen sekä probiootit voivat auttaa.

4. Ripuli

Oireet: Löysä tai vetinen uloste, johon liittyy usein myös vatsakipuja tai vatsan kouristelua.

Yleisimmät aiheuttajat: Ripulin syynä voi olla bakteerin tai viruksen aiheuttama suolistoinfektio. Se voi olla myös ärtyvän suolen oireyhtymän, laktoosi-intoleranssin tai keliakian oire.

Ratkaisu: Probiootit voivat auttaa tasapainottamaan suolistofloraa. Säännöllinen ruokailu ja pienet, hyvin sulavat ruuat sopivat ripulitoipilaalle. Erityisen tärkeää on huolehtia riittävästä nesteen ja suolojen saannista. Jos ripuli kestää yli kolme viikkoa, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

LUE MYÖS: Minkä värinen kakka on normaali?

Lue myös: Mitä eroa on vatsataudilla ja ruokamyrkytyksellä?